Παέλια με θαλασσινά (Ισπανία )
Καλαμαράκια φρέσκα ψιλοκομμένα, γαλέος ψιλοκομμένος χωρίς κόκκαλα, γαρίδες, καβούρια, μύδια βρασμένα και ελαφρά αλατισμένα. Κρατάμε το ζουμί. Μια – δυο ντομάτες κομμένες, μισή πιπεριά πράσινη, μισή πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένες, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, δύο σκελίδες σκόρδο.
Βάζομε τα λαχανικά με λίγο λάδι στο σκεύος για παέλια να μαραθούν. Γίνεται και σε μεγάλο τηγάνι τεφάλ. Το βάζετε στο μάτι της κουζίνας, όχι στον φούρνο. Όταν χυλώσει η σάλτσα προσθέτομε ένα – δύο φύλλα δάφνης και ρίχνομε τα καλαμάρια με τον γαλέο. Μετά από λίγο τις γαρίδες, τα καβούρια, τα μύδια. Ανακατεύομε με ξύλινη σπάτουλα. Μετά ρίχνομε ρύζι (3 φακελάκια μπάρμπα Μπεν) αλλά γίνεται καλύτερη με μαλακό ρύζι νυχάκι ή Καρολίνα μου άρεσε περισσότερο. Τα τσιγαρίζετε όλα μαζί και ρίχνετε το ζουμί από τις βρασμένες γαρίδες, καβούρια, μύρια. Υπολογίζετε τόσο ζουμί ώστε να ψηθεί και να τραβήξει τα υγρά. Αν χρειασθεί προσθέτετε κι άλλο ζουμί που πρέπει να είναι χλιαρό. Προσθέτετε σαφράν. Όταν τραβήξει τα υγρά και είναι ψημένο το ρύζι κατεβάζετε από τη φωτιά και σκεπάζετε για λίγο με πετσέτα.
Χταπόδι ξυδάτο
Δύο κιλά χταπόδι, τρεις κουταλιές ξύδι, 150 γρ. λάδι, ρίγανη, πιπέρι, τρία μεγάλα κρεμμύδια.
Πλένομε πολλά νερά το χταπόδι. Το βάζομε στην κατσαρόλα χωρίς νερό, χωρίς αλάτι. Βράζομε σε χαμηλή φωτιά. Μαζί με το χταπόδι ρίχνομε και τα κρεμμύδια χαραγμένα στα τέσσερα. Όταν βράσει καλά και ‘’λιποθυμήσει’’ και πέφτει από το πιρούνι τότε ρίχνομε το λάδι, το ξύδι , την ρίγανη και το πιπέρι. Αφήνομε να πήξει η σάλτσα και κατεβάζομε.
Χταπόδι ξυδάτο (2η συνταγή)
Δύο κιλά χταπόδι, λάδι, ρίγανη, πιπέρι, ξύδι.
Βράζομε όπως στην πρώτη συνταγή το χταπόδι. Μέσα δεν ρίχνομε τίποτα. Όταν βράσει καλά το τραβάμε, κόβομε τα άκρα απ’ τα πλοκάμια και σε μια πιατέλα τοποθετούμε τα χοντρά κομμάτια. Ρίχνομε από πάνω ξύδι, λάδι, ρίγανη και πιπέρι.
Χταπόδι κρασάτο
Δύο κιλά χταπόδι, μια μέτρια κουτάλα μαγειρέματος λάδι, μισό κιλό κρεμμύδια, τέσσερα πράσα, το λευκό μόνο, 15-20 σκελίδες σκόρδο. 2-3 φύλλα δάφνη, 1 κρασοπότηρο κρασί κόκκινο, πιπέρι ολόκληρο, μπαχάρι ολόκληρο.
Πλένομε πολλά νερά το χταπόδι, αφαιρούμε τα μάτια, αναποδογυρίζομε την σακούλα και την καθαρίζομε και την κόβομε. Το αφήνομε να βράσει χωρίς νερό και χωρίς αλάτι. Το γυρνάμε συχνά πάνω – κάτω. Όταν μετά από μια – μιάμιση ώρα βγαίνουν οι βεντούζες του απ’ τα πλοκάμια, τότε σταματάμε το βράσιμο. Σε μια άλλη κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι κομμένο μέτρια κομμάτια. Όταν μαραθεί ρίχνομε το πράσο κομμένο όπως το κρεμμύδι και τα σκόρδα ολόκληρα. Κόβομε το χταπόδι 4-5 πόντους κομμάτια και το ρίχνομε στην κατσαρόλα με το ζουμί. Ρίχνομε το κρασί, το πιπέρι, το μπαχάρι, τη δάφνη και σκεπάζομε. Ψήνομε σε σιγανή φωτιά. Όταν θα πήξει η σάλτσα, κατεβάζομε.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.