Παέλια με θαλασσινά (Ισπανία )
Καλαμαράκια φρέσκα ψιλοκομμένα, γαλέος ψιλοκομμένος χωρίς κόκκαλα, γαρίδες, καβούρια, μύδια βρασμένα και ελαφρά αλατισμένα. Κρατάμε το ζουμί. Μια – δυο ντομάτες κομμένες, μισή πιπεριά πράσινη, μισή πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένες, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, δύο σκελίδες σκόρδο.
Βάζομε τα λαχανικά με λίγο λάδι στο σκεύος για παέλια να μαραθούν. Γίνεται και σε μεγάλο τηγάνι τεφάλ. Το βάζετε στο μάτι της κουζίνας, όχι στον φούρνο. Όταν χυλώσει η σάλτσα προσθέτομε ένα – δύο φύλλα δάφνης και ρίχνομε τα καλαμάρια με τον γαλέο. Μετά από λίγο τις γαρίδες, τα καβούρια, τα μύδια. Ανακατεύομε με ξύλινη σπάτουλα. Μετά ρίχνομε ρύζι (3 φακελάκια μπάρμπα Μπεν) αλλά γίνεται καλύτερη με μαλακό ρύζι νυχάκι ή Καρολίνα μου άρεσε περισσότερο. Τα τσιγαρίζετε όλα μαζί και ρίχνετε το ζουμί από τις βρασμένες γαρίδες, καβούρια, μύρια. Υπολογίζετε τόσο ζουμί ώστε να ψηθεί και να τραβήξει τα υγρά. Αν χρειασθεί προσθέτετε κι άλλο ζουμί που πρέπει να είναι χλιαρό. Προσθέτετε σαφράν. Όταν τραβήξει τα υγρά και είναι ψημένο το ρύζι κατεβάζετε από τη φωτιά και σκεπάζετε για λίγο με πετσέτα.
Χταπόδι ξυδάτο
Δύο κιλά χταπόδι, τρεις κουταλιές ξύδι, 150 γρ. λάδι, ρίγανη, πιπέρι, τρία μεγάλα κρεμμύδια.
Πλένομε πολλά νερά το χταπόδι. Το βάζομε στην κατσαρόλα χωρίς νερό, χωρίς αλάτι. Βράζομε σε χαμηλή φωτιά. Μαζί με το χταπόδι ρίχνομε και τα κρεμμύδια χαραγμένα στα τέσσερα. Όταν βράσει καλά και ‘’λιποθυμήσει’’ και πέφτει από το πιρούνι τότε ρίχνομε το λάδι, το ξύδι , την ρίγανη και το πιπέρι. Αφήνομε να πήξει η σάλτσα και κατεβάζομε.
Χταπόδι ξυδάτο (2η συνταγή)
Δύο κιλά χταπόδι, λάδι, ρίγανη, πιπέρι, ξύδι.
Βράζομε όπως στην πρώτη συνταγή το χταπόδι. Μέσα δεν ρίχνομε τίποτα. Όταν βράσει καλά το τραβάμε, κόβομε τα άκρα απ’ τα πλοκάμια και σε μια πιατέλα τοποθετούμε τα χοντρά κομμάτια. Ρίχνομε από πάνω ξύδι, λάδι, ρίγανη και πιπέρι.
Χταπόδι κρασάτο
Δύο κιλά χταπόδι, μια μέτρια κουτάλα μαγειρέματος λάδι, μισό κιλό κρεμμύδια, τέσσερα πράσα, το λευκό μόνο, 15-20 σκελίδες σκόρδο. 2-3 φύλλα δάφνη, 1 κρασοπότηρο κρασί κόκκινο, πιπέρι ολόκληρο, μπαχάρι ολόκληρο.
Πλένομε πολλά νερά το χταπόδι, αφαιρούμε τα μάτια, αναποδογυρίζομε την σακούλα και την καθαρίζομε και την κόβομε. Το αφήνομε να βράσει χωρίς νερό και χωρίς αλάτι. Το γυρνάμε συχνά πάνω – κάτω. Όταν μετά από μια – μιάμιση ώρα βγαίνουν οι βεντούζες του απ’ τα πλοκάμια, τότε σταματάμε το βράσιμο. Σε μια άλλη κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι κομμένο μέτρια κομμάτια. Όταν μαραθεί ρίχνομε το πράσο κομμένο όπως το κρεμμύδι και τα σκόρδα ολόκληρα. Κόβομε το χταπόδι 4-5 πόντους κομμάτια και το ρίχνομε στην κατσαρόλα με το ζουμί. Ρίχνομε το κρασί, το πιπέρι, το μπαχάρι, τη δάφνη και σκεπάζομε. Ψήνομε σε σιγανή φωτιά. Όταν θα πήξει η σάλτσα, κατεβάζομε.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.