ΤΟΠΙΚΑ

Αλέξης Χαρίτσης από το Ρέθυμνο: Μήνυμα αντίστασης και προοπτικής η ψήφος στη Νέα Αριστερά

Προτάσσοντας το κεντρικό πολιτικό σύνθημα του κόμματός του, “δώσε φωνή στο δίκιο σου”, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ξεκίνησε χθες τις περιοδείες του στην Κρήτη, με αρχή από το δυτικό τμήμα του νησιού: το πρωί ήταν στα Χανιά και το μεσημέρι βρέθηκε στο νομό Ρεθύμνου, όπου είχε σειρά επαφών.

Ο πρώην Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα κάλεσε τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες να γίνουν κοινωνοί του μηνύματος “αντίστασης και προοπτικής” που έστειλε, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

“Πρέπει και στην κάλπη να πουν αυτό που νιώθουν για το σήμερα και αυτό που οραματίζονται για το αύριο. Πρέπει και στην κάλπη να σταλεί ένα αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης και αποδοκιμασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, να σταλεί κι ένα μήνυμα προοπτικής για την Αριστερά στον τόπο μας, ένα μήνυμα ενδυνάμωσης της Νέας Αριστεράς στην κάλπη των ευρωεκλογών!” συγκεκριμενοποίησε το σκεπτικό του ο κ. Χαρίτσης, σε δηλώσεις του απ’ τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στο Ρέθυμνο, τις οποίες κι επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι συνοδευόμενος από τον πρώην Υπουργό Ανδρέα Ξανθό και άλλα τοπικά στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Ενδελεχή ενημέρωση για τη λειτουργία του ΟΑΚ τού παρείχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Θοδωρής Νίνος. Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχε επίσης ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης και άλλοι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

Δίνουμε φωνή σε όσες και όσους ασφυκτιούν από τη μονοκρατορία Μητσοτάκη”

Η Νέα Αριστερά διεξάγει αυτές τις ημέρες έναν “ανοιχτό διάλογο” με τις τοπικές κοινωνίες ανά τη χώρα.

“Ο στόχος μας είναι να επικοινωνήσουμε, να συζητήσουμε με τους φορείς, με τους πολίτες, με την ίδια την κοινωνία. Να αφουγκραστούμε τα προβλήματά τους και να τα εκφράσουμε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο” εξήγησε ο κ. Χαρίτσης.

Η Νέα Αριστερά είναι εδώ για να δώσει φωνή στους πολίτες οι οποίοι δεν εκφράζονται από τις παραδοσιακές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος

Να δώσει φωνή στους αριστερούς πολίτες, στους προοδευτικούς πολίτες που νιώθουν ότι ασφυκτιούν από τη μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη και της αλαζονικής και αυταρχικής δεξιάς από τη μία, και την αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης να προτάξουν ένα μαχητικό, αξιόπιστο, εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς”.

Κοινωνικά αναγκαία μία ισχυρή Νέα Αριστερά”

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς απευθύνθηκε ιδιαίτερα στις δυνάμεις της εργασίας, στη νεολαία, στους ανθρώπους που παράγουν πλούτο (και δεν τον απολαμβάνουν όπως θα έπρεπε), και σε όσους νιώθουν σήμερα “μόνοι και εγκαταλελειμμένοι απέναντι σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη” συγκυρία, την οποία και διέκρινε, επικρίνοντας σφοδρά την κυβέρνηση της ΝΔ.

“Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μάς δείχνουν σε μία ανοδική πορεία. Αυτό δεν μας αρκεί” σχολίασε ο κ. Χαρίτσης. “Βεβαίως και το ποσοστό που θα πάρουμε έχει σημασία. Και βεβαίως θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τελευταία στιγμή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όμως επιδιώκουμε να εδραιωθεί η παρουσία μας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας” τόνισε, υποστηρίζοντας πως είναι “κοινωνικά αναγκαία μία ισχυρή, αριστερή, μαχητική και αξιόπιστη εναλλακτική σε αυτόν τον μονόδρομο που έχει χαράξει η κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη”.

Παρατήρησε, ακόμα, πως “οι ηγεσίες των δυνάμεων της -λεγόμενης – προοδευτικής αντιπολίτευσης, κυρίως οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το ρόλο. Εγκλωβίζουν ένα μεγάλο μέρος του αριστερού και προοδευτικού κόσμου σε πολιτικές και σε λογικές οι οποίες δεν είναι αντιπαραθετικές προς τη Δεξιά!”.

Ο κ. Χαρίτσης υπονόησε πως θα υπάρξουν διεργασίες στον ευρύτερο δημοκρατικό – προοδευτικό και αριστερό χώρο, την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, αναδεικνύοντας το πόσο “εξαιρετικά κρίσιμο είναι”, για το σκοπό αυτό, η ενδυνάμωση της Νέας Αριστεράς.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμη η ισχυροποίηση ενός αριστερού πόλου ο οποίος θα μπορεί να παίξει το ρόλο του καταλύτη στις επερχόμενες εξελίξεις” είπε χαρακτηριστικά.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: “Η κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας”

Ερωτηθείς για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Μακεδονία, έπειτα απ’ την εκλογή της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στην προεδρία της γειτονικής χώρας, ο πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς υπερασπίστηκε στο ακέραιο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δήλωσε περήφανος που ως μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα συμμετείχε σε αυτή την “ιστορική προσπάθεια”, απαντώντας πως η “μόνη λύση” για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων είναι η “πιστή τήρησή της”.

Εξίσωσε το εθνικιστικό VMRO με το ελληνικό κυβερνών κόμμα, χαρακτηρίζοντας “πολύ δυσάρεστη εξέλιξη” την επικράτησή του στις τελευταίες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. “Είναι ένα κόμμα ομογάλακτο της ΝΔ, ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Δυστυχώς, ο εθνικισμός ο οποίος καλλιεργήθηκε και από τις δύο πλευρές των συνόρων όλα αυτά τα χρόνια μάς έφερε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση” διαπίστωσε ο κ. Χαρίτσης, που έκανε λόγο για εγκληματικές πρακτικές εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. “Πληρώνουμε δυστυχώς το αποτέλεσμα μίας μικροκομματικής αντίληψης και πολιτικής, απαράδεκτης, επικίνδυνης και εγκληματικής, του κ. Μητσοτάκη, τόσο όταν ήταν στην αντιπολίτευση και μιλούσε για “προδοτική συμφωνία” τότε η ΝΔ, όσο και σήμερα, που ως κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια, ακριβώς επειδή ο στόχος της είναι να χαϊδέψει ακροδεξιά αφτιά στο εκλογικό της ακροατήριο δεν έχει φέρει προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία!” ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.

Υπογράμμισε, επιπλέον, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη “οφείλει χωρίς καμία καθυστέρηση να φέρει τα μνημόνια συνεργασίας στη Βουλή προς κύρωση”.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση η Συμφωνία των Πρεσπών “κατέδειξε το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθούμε για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής: και ο δρόμος αυτός είναι ο δρόμος της διπλωματίας. Δεν είναι ο δρόμος αυτής της αέναης κούρσας εξοπλισμών, η οποία εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα παιχνίδια και η οποία δεσμεύει πάρα πολλούς πόρους, κονδύλια που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία”.

Εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο

Η παρουσία του κ. Χαρίτση στο Ρέθυμνο έκλεισε το βράδυ της Τετάρτης, με ανοιχτή εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο, στην οποία ήταν και κεντρικός ομιλητής.

Τον πρόεδρο της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς καλωσόρισε, προλογίζοντάς τον, ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας παρακίνησε τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του να συστρατευτούν στον αγώνα “διαφύλαξης της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας της Αριστεράς”.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Πέτρος Λυμπεράκης:

Μου έκαναν την τιμή οι σύντροφοί μου να με προτείνουν, και το κόμμα μου να δεχθεί, να είμαι υποψήφιος. Το αντικείμενό μου είναι το περιβάλλον. Χαίρομαι γιατί οι σύντροφοί μου, για να με προτείνουν, καταλαβαίνουν βαθιά μέσα τους ότι το πρόβλημα του περιβάλλοντος δεν είναι τα λουλουδάκια και τα πουλάκια, είναι κάτι πολύ βαθύτερο: αγγίζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, από την ενέργεια, τις προστατευόμενες περιοχές, τα απορρίμματα, την πρωτογενή παραγωγή. Αυτό μου δίνει κουράγιο, ότι αυτός ο αγώνας αξίζει, και νομίζω ότι μπορούμε να πάμε καλά”.

Στον Δήμο Αγίου Βασιλείου και την Αντιπεριφέρεια

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης μετέβη στο Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης.

Ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο, παρουσία του πρώην Υπουργού και πρώην βουλευτή Ανδρέα Ξανθού, στελεχών της Δημοτικής Αρχής και στελεχών της Νέας Αριστεράς. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα αλλά και ζητήματα που απασχολούν την περιοχή όπως η κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσιφού.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου έθεσε υπόψιν τον κ. Χαρίτση τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η κατολίσθηση σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Επίσης ο κ. Ταταράκης ενημέρωσε τον κ. Χαρίτση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή αλλά και για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους δύο άνδρες συνδέει στενή φιλία από την εποχή που ο κ. Χαρίτσης ήταν Υπουργός καθώς είχαν άψογη συνεργασία επί σειρά θεμάτων που αφορούσαν τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.

Μετά τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, το κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς, υπό τον Αλέξη Χαρίτση συναντήθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαίρη Λιονή, στη συνέχεια περιόδευσε στην παλιά πόλη, και τέλος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Οι παρουσίες στην εκδήλωση της Νέας Αριστεράς και η αιχμή του Ανδρέα Ξανθού για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία Κασσελάκη

Μεταξύ των παρευρισκομένων στη χθεσινοβραδινή πολιτική εκδήλωση της Νέας Αριστεράς, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, ήταν ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης, ο οποίος είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Αλέξη Χαρίτση.

Έναν συνάδελφό του, που προέρχεται από μία δοκιμαζόμενη χώρα, σύστησε ο Ανδρέας Ξανθός στον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς. Αυτός ήταν ο Νάτσε Νάντερ, γιατρός από την Παλαιστίνη, ο οποίος θέλησε να τιμήσει την καταγωγή του, φορώντας ένα παραδοσιακό παλαιστινιακό μαντήλι.

Στις παρουσίες που επίσης ξεχώρισαν ήταν αυτή της κας Λίτσας Δερμιτζάκη, εκλεγμένης Περιφερειακής Συμβούλου με την παράταξη του Σπύρου Δανέλλη “Η Κρήτη μας αλλιώς”.

Στις πρώτες θέσεις ήταν και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ρεθύμνης Μαρίνος Ρουσιάς.

Στις πιο πίσω θέσεις καθόταν ο κ. Σκεύος Παπαϊωάννου, ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας και πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ στην συνάντηση στον δήμο Αγίου Βασιλείου έδωσε το παρών και ο ιερέας Γιάννης Βάθης.

Πιο πολύ “πίκρα” και αγανάκτηση, απόρρεε απ’ την αιχμή που άφησε ο Ανδρέας Ξανθός για τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα απ’ τον οποίο αποχώρησαν μαζικά ο ίδιος και όσες-οι σχημάτισαν τον νέο πολιτικό φορέα της Νέας Αριστεράς.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ρεθύμνης για ακόμη μία φορά εξέφρασε την πλήρη αποστροφή του για τις πρακτικές που ακολουθεί η ηγεσία Κασσελάκη, εγκαλώντας την – ούτε λίγο, ούτε πολύ – για ευτελισμό, βάσει της φιλοσοφίας που διαπνέεται.

goodnet.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καταγγέλει την κράτηση και απέλαση των 2 μελών του Grup Yorum

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καταγγέλλει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα και τελικά την απέλαση από το…

2 mins ago

Δύο διασώσεις αλλοδαπών πεζοπόρων σε μία μέρα στα Χανιά

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Χανιά πραγματοποίησε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης αλλοδαπών πεζοπόρων μέσα σε λίγες…

50 mins ago

Το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων για την απέλαση των μελών του συγκροτήματος Grup Yorum

Σε μια εξέλιξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, δύο μέλη του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, που…

57 mins ago

«Η Νόσος Alzheimer αλλιώς»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer, το Κέντρο Ημέρας Νόσου Alzheimer Χανίων…

1 hour ago

Στην Κρήτη ένα από τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα – Τα 12 βήματα πριν τον διαγωνισμό

Κλειδώνουν τα πρώτα θαλάσσια blocks για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα αναπτυχθούν από επενδυτές στο Αιγαίο, ενώ…

1 hour ago

Ηράκλειο: Σκύλος όρμησε σε ανήλικη! – Στο νοσοκομείο η 14χρονη

Στο νοσοκομείο έχει μεταφερθεί 14χρονο κορίτσι, μετά από επίθεση από σκύλο που δέχτηκε το πρωί…

1 hour ago

This website uses cookies.