Τραγική είναι η κατάσταση με τις ζημιές στα δίχτυα των παράκτιων ψαράδων από τη δράση των λαγόψαρων. Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν οδηγηθεί σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο και εγκαταλείπουν ένας ένας τον χώρο.
Όπως δηλώνει στο Cretalive ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Νομού Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, πλέον η καταστροφή είναι χωρίς προηγούμενο! “Γίναμε επαίτες… Μας έκανε το ίδιο το κράτος επαίτες. Έχουμε καταστραφεί, δεν πάει άλλο! Βάζουμε τα δίχτυα μας το βράδυ και το πρωί τα βρίσκουμε διαλυμένα”, αναφέρει κατηγορώντας ευθέως, διαχρονικά, τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το αδιέξοδο.
“Κανείς δεν έδωσε λύση στο πρόβλημά μας. Μας υποσχέθηκαν όλοι τα πάντα! Και πήραμε το… τίποτα! Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δυστυχώς, ο κλάδος θα αφανιστεί. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε τύψεις που μπλέξαμε τις οικογένειες και τα παιδιά μας σε αυτή την κατάσταση”, τονίζει οργισμένος, μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια των επαγγελματιών στο Ν. Ηρακλείου.
Όπως αναφέρει: “Ένα κουστούμι δίχτυα, δηλαδή περίπου 10 δίχτυα, μαζί με τα εργατικά, τα σχοινιά και τα συναφή κοστίζει περίπου 7.000 ευρώ. Τη μια στιγμή τα ρίχνουμε στη θάλασσα, και την άλλη τα βρίσκουμε διαλυμένα! Εάν δούμε στην κοιλιά τους μέσα θα βρούμε ένα σωρό δίχτυα!”
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα έχουν εκπονηθεί τρεις μελέτες εκτίμησης τον επιδράσεων του λαγοκέφαλου στην αλιεία και το περιβάλλον από το ΕΛΚΕΘΕ, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και οι άλλες δύο μελέτες διενεργήθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο στη Βόρεια Ελλάδα.
“Κι όμως, τίποτε δεν άλλαξε. Ο πληθυσμός τους έχει επεκταθεί, σε λίγο θα τα βρίσκουμε στη στεριά...”
Και εξηγεί: “Είναι παντού πλέον. Σε όλες τις θάλασσες. Το 2004 ήταν στο νότο, τώρα εξαπλώθηκε ο πληθυσμός τους και το πράγμα ξέφυγε. Αυτή την περίοδο μάλιστα, και λόγω της ζέστης, ευνοείται η περαιτέρω εξάπλωσή τους. Τώρα είναι στην περίοδο κύησης το λαγόψαρο, καταλαβαίνετε τι γίνεται”
Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος των Αλιέων, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του: “Τον μικρό παράκτιο ψαρά, με σκάφη 10-12 μέτρα, καμία κυβέρνηση δεν του έδωσε σημασία. Τους ενδιαφέρουν μόνον οι μεγάλες ανεμότρατες και οι ιχθυοκαλλιέργειες”.
Επιπλέον, ο ίδιος τονίζει ότι αρκετές ζημιές καταγράφονται και από τα προστατευόμενα είδη, όπως οι χελώνες, οι φώκιες και τα δελφίνια. “Είμαστε οι πρώτοι που τα προστατεύουμε. Εμάς ποιος θα μας προστατέψει;”
Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν της 30ης/11/2024, φέρνει στη Βουλή των…
Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων της Black Friday και της…
Από το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά "Αίμα, λήθη και υποτέλεια - Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία...":…
του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση…
Το Σάββατο το βράδυ ήμουν στον Σταυρό του Νότου, όπου εμφανίστηκαν οι Σπύρος Γραμμένος και…
Φίλες και φίλοι, σας γράφω σήμερα πίτες γλυκές που έχω φτιάξει και έχουν πάντα επιτυχία.…
This website uses cookies.