ΤΟΠΙΚΑ

Από τη Χιλή, την Ινδία και τη Ν. Αφρική στην Κρήτη για το Σχολείο Αστροστατιστικής!

Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, 8-12 Ιουλίου, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο οι οποίοι συμμετέχουν στο 4ο Θερινό Σχολείο Αστροστατιστικής στην Κρήτη.

Ο Γρηγόρης Μαραβέλιας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ μίλησε στο Cretalive για το πώς δημιουργήθηκε το σχολείο, με ποιο σκοπό καθώς και το όραμα του για το μέλλον.

Σχετικά με το σχολείο

Το Θερινό Σχολείο Αστροστατιστικής στην Κρήτη είναι μια εμπειρία που απευθύνεται στην επιστημονική ανάπτυξη νέων αστρονόμων από όλο τον κόσμο, που οργανώνεται από επιστήμονες που έχουν εκπαιδευτεί ή/και εργαστεί στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία σχολεία αστρονομίας στην Ευρώπη, και ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως.

Ο κύριος στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε και να καθοδηγήσουμε νέους ερευνητές στη χρήση των πιο προηγμένων τεχνικών στατιστικής και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, ώστε η έρευνά τους να ανέλθει σε κορυφαίο και ανταγωνιστικό διεθνές επίπεδο. Αυτό που προσφέρουμε είναι μοναδικό σε αυτό το πεδίο: όχι μόνο παραδοσιακά μαθήματα, αλλά ταυτόχρονα και εργαστήρια ανάλυσης δεδομένων στα οποία οι φοιτητές/φοιτήτριες μπορούν να δοκιμάσουν, να κάνουν λάθη, να διορθώσουν και να διορθωθούν, και συνολικά να βελτιωθούν χάρη στη συνεχή επίβλεψη των εκπαιδευτών (και των βοηθών τους). Η μέθοδος διδασκαλίας μας είναι καινοτόμος, διαδραστική και σίγουρα όχι αυστηρή! Εστιάζουμε σε ένα μικρό αριθμό (περίπου 30 άτομα) με τα οποία προσπαθούμε η διδασκαλία να γίνεται προσωπική, προάγοντας την ομαδικότητα και την συνεργασία και μεταξύ τους. Ο συνδυασμός αυτός κάνει μια εκπαιδευτική διαδικασία δύσκολων θεμάτων μια κατανοητή, ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία για τους φοιτητές/φοιτήτριες.

Ως μια επιπλέον επιβράβευση, είναι αυτονόητο ότι το Σχολείο που φιλοξενείται στο όμορφο και πλούσιο σε ιστορία νησί της Κρήτης επιτρέπει στους συμμετέχοντες μας να απολαύσουν ένα διάλειμμα που δικαιούνται μετά τα μαθήματα, στην παραλία ή στους αρχαιολογικούς χώρους!

Που απευθυνόμαστε;

Στοχεύουμε να εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες αστρονόμους και εργαζόμενους σε σχετικούς χώρους, από το επίπεδο των διδακτορικών φοιτητών/φοιτητριών μέχρι και μεταδιδακτορικούς ερευνητές/ερευνήτριες. Θέλουμε αυτό το σχολείο να προσφέρει μια υψηλού επιπέδου επιστημονική εκπαίδευση και να διαμορφώνει τους επιστήμονες της επόμενης γενιάς. Ταυτόχρονα σκοπεύουμε να καλλιεργήσουμε σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τους, καθώς η έρευνα στην αστρονομία απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερες και διεθνείς συνεργασίες. Η συμμετοχή είναι πλήρως δωρεάν και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση.

Από την εξάσκηση των φοιτητών/φοιτητριών

Η πορεία του σχολείου μέχρι σήμερα και συμμετοχές

Φέτος, φτάσαμε με υπερηφάνεια στην τέταρτη υλοποίηση αυτού του ετήσιου Σχολείου. Το πρώτο σχολείο διοργανώθηκε το 2019 ως μια προσπάθεια από τέσσερις φίλους που συναντηθήκαμε ως συνεργάτες στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είμαστε όλοι διδάκτορες στην αστροφυσική – κατά αλφαβητική σειρά: Καθ. Άντριους Τζεφ (ΗΠΑ), Δρ. Μπονφίνι Πάολο (Ιταλία), Δρ. Κοβλακάς Κωνσταντίνος (Ελλάδα) και Δρ. Μαραβέλιας Γρηγόρης (Ελλάδα). Αυτό που μας ενώνει είναι ότι ήμασταν όλοι διδακτορικοί φοιτητές ή μεταδιδακτορικοί ερευνητές του Καθηγητή Ανδρέα Ζέζα (Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΙΤΕ), ενός εξαιρετικού επιβλέποντα και μέντορα, τον οποίο ευχαριστούμε για την όλη του υποστήριξη καθώς και χρηματοδότηση προς το Σχολείο.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι ολόκληρη η οργάνωση και η διδασκαλία γίνεται εντελώς δωρεάν και ελεύθερη: δεν λαμβάνουμε καμία οικονομική ανταμοιβή, ενώ το υλικό μας είναι διαθέσιμο ελεύθερα σε όλους και όλες. Αναλαμβάνουμε αυτήν την προσπάθεια αποκλειστικά επειδή πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να επιστρέψουμε στην κοινότητα την επαγγελματική γνώση που λάβαμε από τα ιδρύματα υψηλής εκπαίδευσης στα οποία εργαστήκαμε, και κατά πρώτο λόγο το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Από την έναρξη αυτής της σειράς (το 2019) και μέχρι τώρα (2024), έχουμε προσελκύσει 470 αιτήσεις από 153 ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια σε 39 χώρες, με τους Έλληνες φοιτητές/φοιτήτριες να αποτελούν περίπου το 40% των συμμετεχόντων μας. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι συνήθως έχουμε περίπου 4 φορές περισσότερες αιτήσεις από τις διαθέσιμες θέσεις.

Έχουμε δεχθεί ανθρώπους από τις πιο απομακρυσμένες χώρες, κυριολεκτικά από την άλλη άκρη του πλανήτη, όπως Χιλή, Μεξικό, Ινδία και Νότια Αφρική, πράγμα που σημαίνει ότι η φήμη μας εξαπλώθηκε μακριά και ευρέως!

Γραφικό που δείχνει τις χώρες (με αριθμούς) από τις οποίες είχαμε αιτήσεις

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων μας έχει προχωρήσει με επιτυχία στις καριέρες τους (μερικοί ως διδακτορικοί φοιτητές/φοιτήτριες στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ), και για ορισμένες περιπτώσεις έχουμε και απτή απόδειξη ότι η διδασκαλία του Σχολείου ήταν χρήσιμη για τις καριέρες τους, καθώς μας αναγνώρισαν επίσημα στις επιστημονικές τους δημοσιεύσεις! Επιπλέον, μερικοί φοιτητές/φοιτήτριες έχουν αποδειχθεί τόσο αξιόλογοι που έχουν προαχθεί σε βοηθούς διδασκαλίας.

Κατά την διάρκεια διδασκαλίας

Το μέλλον μας

Το Θερινό Σχολείο Αστροστατιστικής στην Κρήτη είναι ήδη ένα καθιερωμένο γεγονός. Η σκληρή μας δουλειά σε συνδυασμό με τις θετικές κριτικές από τους προηγούμενους συμμετέχοντες μας το έχουν καθιερώσει ως σημείο αναφοράς για φοιτητές/φοιτήτριες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, στοχεύουμε στο να εδραιώσουμε περαιτέρω την κληρονομιά μας. Η πορεία έχει καθοριστεί, αλλά μένουν να γίνουν αρκετά πράγματα, ξεκινώντας από την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς διδασκόντων στους οποίους θα παραδοθούν τα ηνία, μέχρι την ανάκτηση νέων κεφαλαίων για την επέκταση αυτών που προσφέρουμε. Ειδικότερα, περισσότερα κεφάλαια σημαίνουν ότι θα είμαστε σε θέση να προσκαλέσουμε επιπλέον διδάσκοντες υψηλού επιπέδου για διαλέξεις και να παρέχουμε χορηγίες για φοιτητές/φοιτήτριες που έχουν λιγότερες ή καθόλου ευκαιρίες λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης (π.χ. Αφρική, Ασία). Ο στόχος μας είναι το Σχολείο να γίνει ένας θεσμός που θα κληροδοτήσει την καλή θέληση των διοργανωτών του και να συμβάλει στην επέκταση της φήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και γενικότερα της πόλης του Ηρακλείου, σε όλο τον κόσμο.

Διοργανωτές/Συγγραφείας: Πάολο Μπονφίνι, Κωνσταντίνος Κοβλακάς, Γρηγόρης Μαραβέλιας, Ανδρέας Τερσένοβ

Απονομή διπλωμάτων μετά το πέρας του σχολείου – η χαρά είναι έκδηλη τόσο για την εμπειρία όσο και για το τέλος μια κουραστικής αλλά πλούσιας εβδομάδας

cretalive.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φ. Παρασύρης: «Επιτέλους να σταματήσει το σίριαλ με τον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο»

Ανακοίνωση Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής O ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζοντας την…

13 hours ago

Νίκι Χιλτζ: Το πρώτο τρανς – non Binary πρόσωπο που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το Νίκι Χιλτζ είναι το πρώτο τρανς -non binary πρόσωπο που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην…

13 hours ago

ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης: Ανάγκη να επανέλθει η λογική – Προσοχή στα εξοντωτικά πρόστιμα!

Κάλεσμα για επαναφορά στη λογική απευθύνει h Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήματος Δυτικής Κρήτης,…

13 hours ago

Δημ. Ανθούσης για συγχωνεύσεις σχολείων: Tα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πλατανιά κ. Δημήτρης Ανθούσης αναφέρεται στον σχεδιασμό για καταργήσεις…

13 hours ago

“Νικήσαμε!”: Αθώωση του ΣΕΠΕ Χανίων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων

Ανακοίνωση Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων: Νικήσαμε! Προχωράμε μπροστά με δύναμη και αισιοδοξία! Συνάδελφοι…

13 hours ago

Σκληρή απάντηση Νίκου Πλακιά σε Γεωργιάδη – «Δεν θα χτιστούν καριέρες στα παιδιά τα δικά μου»

Νίκος Πλακιάς, που έχασε τα δίδυμα κορίτσια του στα Τέμπη, δίνει ηχηρή απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος…

14 hours ago

This website uses cookies.