ΚΟΣΜΟΣ

Όρκος εκδίκησης στην κηδεία του Χανίγια: «Θάνατος σε Ισραήλ και Αμερική» – Έκκληση Μπλίνκεν για κατάπαυση πυρός

Ένα τεράστιο πλήθος σε πένθος συμμετείχε σήμερα (1/8) στην Τεχεράνη στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, σε μία τελετή που σημαδεύθηκε από εκκλήσεις για εκδίκηση.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απήγγειλε την προσευχή των νεκρών μπροστά στα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του που ήταν καλυμμένα με την παλαιστινιακή σημαία.

Ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος θα ενταφιαστεί αύριο, Παρασκευή, στο Κατάρ όπου ζούσε εν εξορία.

Κρατώντας πορτρέτα του Χανίγια και παλαιστινιακές σημαίες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Χιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα φώναξαν «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική».

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν καθώς και ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της χώρας, Χοσέιν Σαλαμί, παρέστησαν επίσης στην τελετή.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Αμπού αλ Άμπεντ Ισμαήλ Χανίγια. Το έθνος μας, το Ιράν, ο Άξονας της Αντίστασης, ο λαός σου, οι μαχητές σου… είναι ενωμένοι στην επιλογή της αντίστασης για να τερματιστέι η σιωνιστική κατοχή», δήλωσε ο αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ Χάγια, σε ομιλία που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Ο Άξονας της Αντίστασης είναι μια συμμαχία που οικοδομήθηκε στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών στη βάση της υποστήριξης του Ιράν στην αντίσταση απέναντι στο Ισραήλ και στην επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Περιλαμβάνει τη Χαμάς, το κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το κίνημα των Χούθι στην Υεμένη και διάφορες σιιτικές ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ και στη Συρία.

Χθες, Τετάρτη, πριν από την αυγή, ο 61χρονος Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε σε μία από τις ειδικές κατοικίες για βετεράνους πολέμου των Φρουρών της Επανάστασης, αφού παρακολούθησε την ορκωμοσία του Πεζεσκιάν. Σκοτώθηκε από «αεροπορικό βλήμα», σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό τους, και υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, μερικές ώρες αφού ο διοικητής της λιβανικής Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ τέθηκε στο στόχαστρο ισραηλινού πλήγματος το βράδυ της Τρίτης σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Σήμερα στις 17:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, αναμένεται να απευθύνει ομιλία μέσω βιντεοδιάσκεψης μετά την κηδεία του Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σύμφωνα με το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για ένα πλήγμα που σκότωσε 12 νέους στις 27 Ιουλίου στο κατεχόμενο από το Ισραήλ συριακό Γκολάν.

Μπλίνκεν:

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή να αποφύγουν ενέργειες κλιμάκωσης, μια ημέρα μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Αυτή τη στιγμή, ο δρόμος που ακολουθεί η περιοχή είναι προς περισσότερες συγκρούσεις, περισσότερη βία, περισσότερα δεινά, περισσότερη ανασφάλεια. Και είναι κρίσιμο να σπάσουμε τον κύκλο. Και αυτό ξεκινά με μια κατάπαυση του πυρός», είπε ο Μπλίνκεν.

«Για να φτάσουμε εκεί, απαιτείται από όλα τα μέρη να σταματήσουν τις οποιεσδήποτε ενέργειες κλικάμωσης», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες για την επίδραση «οποιουδήποτε γεγονότος στο τι θα ακολουθήσει», προσθέτοντας ότι «η κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Γάζα για να επιφέρει ηρεμία στο βορρά, μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είναι προς το συμφέρον των πάντων».

Όλα τα μέρη πρέπει να βρουν «λόγους για να καταλήξουν σε συμφωνία, όχι να αναζητούν λόγους για να καθυστερήσουν ή να πουν όχι στη συμφωνία», σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι συνομιλεί με τους ομολόγους του σε όλη την περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες και όλοι επικεντρώθηκαν στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι μια συμφωνία θα μπορούσε ακόμα να επιτευχθεί επειδή είναι «επιτακτική ανάγκη να το κάνουμε».

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown συμμετείχε σε όργια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο της πανδημίας και δεξί χέρι του τότε δημάρχου, Μπιλ ντε…

52 mins ago

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

2 hours ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

2 hours ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

2 hours ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

2 hours ago

This website uses cookies.