ΚΟΣΜΟΣ

Η γεμάτη αντιξοότητες ζωή της Imane Khelif

Η ολυμπιονίκης πυγμάχος γυναικών Imane Khelif, η οποία προκάλεσε διεθνή αντιπαράθεση για το φύλο, καθώς διέλυσε χθες την αντίπαλό της σε 46 δευτερόλεπτα, μίλησε για τη γενναιότητά της να ξεπεράσει μια ζωή γεμάτη αντιξοότητες για να φτάσει στην κορυφή του αθλήματός της.

Η “βιολογικά αρσενική” αθλήτρια διηγήθηκε πώς ανέβηκε από την πώληση ψωμιού στους δρόμους του αλγερινού χωριού της για να γίνει αθλητική ηρωίδα – αφού ένας προπονητής την έστρεψε στο άθλημα λόγω των “σωματικών της προσόντων”.

Αλλά ακόμη και τότε, αντιμετώπισε προκαταλήψεις, καθώς η συντηρητική οικογένεια και η κοινότητά της θεωρούσαν το άθλημα “μόνο για άνδρες”.

Η 25χρονη, μία από τις δύο αθλήτριες που αποβλήθηκαν από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας λόγω φύλου, προσβλέπει τώρα σε ένα ονειρεμένο χρυσό μετάλλιο μετά την πρόκρισή της στα προημιτελικά με νίκη επί της Angela Carini.

Όμως ο θρίαμβος αμαυρώθηκε από διαμάχη, με την Ιταλίδα αντίπαλό της να αποχωρεί κλαίγοντας μετά από μόλις 46 δευτερόλεπτα και να λέει στη γωνία της “δεν είναι δίκαιο”.

Σε μια αποκαλυφθείσα συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε πριν από τους Αγώνες, η Khelif μίλησε για την ανάκαμψη από τον αποκλεισμό της λόγω των αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης και δήλωσε: “Ήθελα να δείξω σε όλο τον κόσμο τι γενναία γυναίκα είναι η Imane Khelif”.

Ο αγώνας της στο Παρίσι πρόκειται να μείνει ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και έχει προκαλέσει χάος στους Αγώνες εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από άτομα όπως η JK Rowling, η Ολυμπιονίκης Sharron Davies και η πρώην πρωθυπουργός Liz Truss.

Οι αντιπρόσωποι των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο, υπερασπίστηκαν γρήγορα τον Khelif, καταγγέλλοντας την “επιθετικότητα” και τις “διακρίσεις” από το κοινό. Η Khelif μοιράστηκε τη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγραψε: “Δόξα τω Θεώ. Θεία δικαιοσύνη”.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, η Carini χτυπήθηκε δύο φορές, υπέστη υποψία σπασμένης μύτης και μόλις και μετά βίας έριξε μια γροθιά πριν πει στη γωνία της: “Δεν είναι δίκαιο”. Στη συνέχεια έπεσε στα γόνατα, χτύπησε τον καμβά από απογοήτευση και αρνήθηκε να σφίξει το χέρι του Khelif.

Μετά το τέλος του μονόπλευρου αγώνα της κατηγορίας των 66 κιλών, η Carini, επίσης 25 ετών, δήλωσε ότι εγκατέλειψε τον αγώνα για να “σώσει τη ζωή μου”.

Η σύγκρουση μεταξύ της Imane Khelif και της Angela Carini διήρκεσε μόλις 46 δευτερόλεπτα, με την Αλγερινή να βγαίνει νικήτρια.

 

 

Η Khelif δήλωσε ότι πάντα αγαπούσε το ποδόσφαιρο, το οποίο ο πατέρας της προτιμούσε επίσης από την πυγμαχία, αλλά ήταν ο δάσκαλός της στο σχολείο που την ενέπνευσε να ασχοληθεί με την πυγμαχία

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που αποκαλύφθηκε στο Canal Algerie, η οποία περιείχε επίσης φωτογραφίες της Khelif ως νεαρό κορίτσι, η Αλγερινή είπε επίσης πώς εμπνεύστηκε να ασχοληθεί με την πυγμαχία λόγω των “σωματικών προσόντων” που έβλεπε σε αυτήν ο προπονητής της στο σχολείο.

Όταν ρωτήθηκε από τον συνεντευκτή γιατί επέλεξε να ασχοληθεί με ένα άθλημα που “συχνά αναφέρεται ως ανδρικό άθλημα”, η Khelif απάντησε: “Ήταν καθαρή τύχη, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι μια μέρα θα γινόμουν πυγμάχος και ότι θα γινόμουν παγκόσμιος πρωταθλητής.

‘Πάντα αγαπούσα το ποδόσφαιρο και το έπαιζα στο μικρό μου χωριό. Ο πατέρας μου πάντα προτιμούσε το ποδόσφαιρο από την πυγμαχία. Αλλά ήμουν πολύ καλός στον αθλητισμό στο σχολείο μου και ο δάσκαλός μου με ενθάρρυνε να γίνω πυγμάχος, αφού είχα καλά σωματικά προσόντα και είχε δίκιο.

Η Khelif είπε ότι “ερωτεύτηκε” την πυγμαχία μόλις μπήκε για πρώτη φορά στο ρινγκ.

Ωστόσο, η πυγμάχος περιέγραψε την παιδική της ηλικία ως “πραγματικά δύσκολη”, προσθέτοντας: Προέρχομαι από μια συντηρητική περιοχή και οικογένεια. Η πυγμαχία ήταν ένα άθλημα αφιερωμένο μόνο στους άνδρες”.

Μίλησε επίσης για το γεγονός ότι έπρεπε να ταξιδεύει μεταξύ του χωριού της και της πόλης όπου έκανε την προπόνησή της, προσθέτοντας: “Αυτά είναι εμπόδια που αντιμετώπισα όταν ξεκίνησα.

“Έτυχε να πουλάω ψωμί στο δρόμο, μάζευα πιάτα και άλλα αντικείμενα για να κερδίζω χρήματα και να μπορώ να μετακινούμαι, επειδή προέρχομαι από μια πολύ φτωχή οικογένεια”.

Η Imane περιγράφει την καριέρα της ως “μια εντυπωσιακή ιστορία”, αποκαλύπτοντας πώς ξεκίνησε την καριέρα της σε ένα αλγερινό χωριό, πριν μετακομίσει σε μια πόλη, στη συνέχεια στην πρωτεύουσα και αργότερα επιλέγοντας να πάει στο εξωτερικό.

Η συμμετοχή της Khelif στη διοργάνωση αποτέλεσε πηγή διαμάχης μετά τον αποκλεισμό της από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών πέρυσι.

Η ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων σημείωσε ότι η Khelif είχε αποκλειστεί λίγες ώρες πριν από έναν αγώνα για το χρυσό μετάλλιο εναντίον της Κινέζας Yang Liu στο Νέο Δελχί, αφού τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης της δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας (COA) αντεπιτέθηκε υποστηρίζοντας ότι ο αποκλεισμός ήταν μέρος μιας “συνωμοσίας” για να μην καταφέρει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο και δήλωσε ότι “ιατρικοί λόγοι” ήταν πίσω από τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Η Lin Yu-Ting από την Ταϊβάν αποκλείστηκε επίσης από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ, η Khelif δήλωσε: “Το 2023 ήταν πολύ δύσκολο για μένα μετά από μια σπουδαία χρονιά… Ήταν ένα σκληρό χτύπημα για μένα, αλλά επέστρεψα πιο δυνατή για να δείξω τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μου και να δείξω σε όλο τον κόσμο τι γενναία γυναίκα είναι η Imane Khelif”.

Κατά τη διάρκεια του γρήγορου αγώνα, η Carini κλονίστηκε από δύο γροθιές της Khelif και δήλωσε ότι η άγρια δύναμη των χτυπημάτων την έκανε “αδύνατο να συνεχίσει”.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα στη Σούδα, τι συμβαίνει και τα Χανιά είναι από τους πιο επικίνδυνους νομούς στην Ευρώπη για να οδηγείς;

Τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ας πούμε, η Κρήτη είναι…

9 hours ago

Το Αλτσχάιμερ θα διαγιγνώσκεται με ένα απλό τεστ, αλλάζοντας την πορεία της νόσου

Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενδέχεται να αποτελέσει το…

10 hours ago

Σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων της Teleperformance Χανίων: “Συνάδελφοι μας κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι”

Το Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πρακτικές της εταιρείας, οι…

10 hours ago

Στην Ελλάδα χειμώνας, στην Κρήτη άνοιξη

Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν "ντυθεί" ξανά στα λευκά ενόψει και…

10 hours ago

Τροχαίο στα Χανιά: Ο 22χρονος σκοτώθηκε γιατί οι τοπικές Αρχές αποφεύγουν τα αυτόφωρα για αλκοόλ

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Εξαιτίας του πλήρως ξεχαρβαλωμένου τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά ένας 22χρονος άνθρωπος έχασε την…

10 hours ago

This website uses cookies.