12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

5 χρόνια μετά, παραμένει ερείπιο το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, λόγω και Υπερταμείου – Πού ελπίζουν οι αρχές

Ημερομηνία:

Στις 23 Ιούλη του 2018, μία πυρκαγιά κατέστρεψε το Πολεμικό Μουσείο Χανίων.

Λίγο μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιούλη του 2018 ο τότε Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης είχε ανακοινώσει ότι “η Κυβέρνηση, αποφάσισε να δεσμεύσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου των ιταλικών στρατώνων, διατηρώντας πλήρως τα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του”.

Και η Ντόρα Μπακογιάννη, ως βουλευτίνα τότε της αντιπολίτευσης επισήμαινε ότι “η καταστροφή ενός από τα ιστορικότερα και ωραιότερα κτήρια της πόλης των Χανίων οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαφορία της ελληνικής γραφειοκρατίας και των αρμοδίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας” και ζητούσε “να κινηθούν οι διαδικασίες για να παραδοθεί στο Δήμο Χανίων, ώστε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την άμεση αναστήλωσή του”.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί έκαναν λόγο για μία “μαύρη ημέρα για τα Χανιά και την ιστορία της πόλης”, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είχε ειπωθεί, “το μαύρο μπορεί να ξαναγίνει άσπρο”.

Σήμερα 5 και πλέον χρόνια μετά, μπορεί μεν με απόφαση του πρώην Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το κονδύλι των 6 εκατ. ευρώ να εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για εκπόνηση μελέτης και έργο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την φωτιά, όμως κανένα έργο δεν έχει γίνει.

Οι υποσχέσεις περί παραχώρησης του χώρου προκειμένου να στεγαστεί εκεί το νέο δημαρχείο της πόλης δεν τηρήθηκαν ενώ τα λόγια των πολιτικών για αξιοποίηση του χώρου “προς όφελος της τοπικής κοινωνίας” παρέμειναν, όπως τόσες άλλες φορές, απλά… λόγια.

Και πώς να γίνει αλλιώς όταν από τον Ιούνιο του 2018 – μετά την “έξοδο από τα μνημόνια” και λίγο πριν την πυρκαγιά που κατέκαψε το Πολεμικό Μουσείο – αυτό μαζί με άλλα 196 δημόσια ακίνητα – φιλέτα του νομού Χανίων με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και υπογραφή 9 Υπουργών είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων;

Τότε, ο Δήμος Χανίων με ψήφισμά του έλεγε ότι θα διεκδικήσει από το Υπερταμείο όλα τα μνημεία με το Υπουργείο Πολιτισμού να επισημαίνει ότι δε θα γίνει καμία παραχώρηση ακινήτου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Τελικώς, υπερίσχυσε το… Υπερταμείο.

Σήμερα, η μόνη ελπίδα είναι ότι έστω και μετά από τόσα χρόνια, η ΕΤΑΔ θα προχωρήσει στην παραχώρηση των παλιών Ιταλικών στρατώνων. Η αισιοδοξία πηγάζει από τις θετικές εξελίξεις που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες με το Φρούριο Ιτζεδίν.

Μόνο τότε θα μπορέσει το ιστορικό κτίριο των Ιταλικών Στρατώνων – στο κέντρο της πόλης των Χανίων – να μπορέσει να επισκευαστεί. Αν όχι, τότε θα παραμένει ένα ερείπιο, ένα κτίριο που αποτυπώνει στα Χανιά και τις συνέπειες της μνημονιακής πραγματικότητας που ποτέ δεν έφυγε.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ