Categories: ΘΕΣΕΙΣ

50 χρόνια μετά: Βγήκαμε νοκ άουτ από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μας έθαψε η ισχνή οικονομία και το πελατειακό σύστημα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Το 1961 χρονιά που ο Καραμανλής διαπραγματευόταν την συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ο.Κ των 6, ο Ευάγγελος Παπανούτσος  φιλόσοφος και δοκιμιογράφος διατύπωνε τους έντονους προβληματισμούς του και έγραφε  στις 3-8-1961 στο «ΒΗΜΑ»  «για νέα αποικιοκρατία.»¨  «Ομολογώ ότι αυτή η ιδέα της Ευρώπης  χωρίς σύνορα-σήμερα οικονομικά αύριο πολιτικά και μεθαύριο εθνικά με ενοχλεί. Σωβινιστής δεν είμαι και γνωρίζω τις οικονομικές και τις πολιτικές  αθλιότητες του τόπου μας. Το αίσθημα το δικό μου απέναντι στο ενδεχόμενο τούτο είναι ένας σκοτεινός και έμμονος φόβος. Φοβούμαι αυτούς  τους μεγάλους και δυνατούς ή τους μικρούς και πλούσιους που μια ωραία ημέρα οι επιχειρηματίες τους πρώτα και έπειτα οι πρωθυπουργοί και οι στρατηγοί τους έβαλαν να σχηματίσουν ένα συγκρότημα, και τώρα λένε στους άλλους ¨ ή σύντροφοι μαζί μας  και θα σωθείτε, ή έξω από τον όμιλο μας και θα σβήσετε. Σ`αυτόν τον περίπλοκο και αξεδιάλυτο ιστό συμφερόντων και βλέψεων, τι λόγο έχει να μπερδευτεί μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα; Τα  οικονομικά της ωφελήματα {των πολλών όχι των λίγων}είναι αναμφίβολα.¨ σε μια εταιρεία πλουσίων και εξελιγμένων επιχειρηματιών, ο φτωχός εταίρος είναι, σχεδόν κατά κανόνα, η καταναλωτής για εκμετάλλευση ή ευτελής υπηρέτης. Πολύ φοβούμαι ότι αυτές οι ευρωπαϊκές ενώσεις{είτε ανατολικού είτε δυτικού τύπου} που έγιναν ή σχεδιάζονται, αποτελούν μια νέα μορφή αποικιοκρατίας ύστερα από την κατάλυση των παλαιότερων ποικιλιών του συστήματος. Με τη μέθοδο αυτή κράτη πλούσια και ισχυρά πάνε να μεταβάλλουν σε αποίκους όχι τους μαύρους της Αφρικής και τους κίτρινους της Ασίας αλλά τους λευκούς της Ευρώπης.»

Ο Υπουργός προεδρίας Κων. Τσάτσος απάντησε πάλι από το «ΒΗΜΑ»¨

«Αποτελεί ιστορικήν ανακρίβεια ο ισχυρισμός ότι η προς την ένωσιν τάσις σχετίζεται μόνο προς το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου και μια ορισμένης κρατούσας τάξεως.» «Τα συμφέροντα αυτά ενδέχεται εν τη πορεία προς την ένωσιν να επιδιώξουν να αντλήσουν ορισμένα ωφελήματα το ένα από το άλλο ή όλα μαζί από τας εργαζομένας και ανωτέρας τάξεις, αυτό είναι ενδεχόμενον  εις χώραν διεπομένης από μιαν ελευθέραν οικονομίαν. Αλλά ουδ`επ`ελάχιστον τούτο  αλλοιώνει το γεγονός ότι οι  λόγοι δια τους οποίους επιβάλλεται η ένωσις της Ευρώπης είναι λόγοι αφορώντες εις το συμφέρον του συνόλου των λαών, συμφέρον εθνικής και πολιτικής επιβιώσεως των.» Ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Ι. Πεσμαζόγλου απάντησε από το «Βήμα» όπου είπε μεταξύ άλλων και τα εξής¨ «Το ερώτημα που τίθεται μεταξύ του Ελληνικού λαού  είναι η επιλογή μεταξύ δύο λύσεων.» Η μία είναι να συμμετάσχων εις την ενοποιούμενην Ευρώπην , αντιμετωπίζοντας την πίεσην εις τον ανταγωνισμόν οικονομικώς και οργανωτικώς πλέον προηγμένων λαών, με την προοπτικήν όμως ταχείας οικονομικής και κοινωνικής προόδου καθ.ο μέτρον θα επιτύχωμεν εγκαίρως την απαραίτητην προσαρμογήν μας εις τας απαιτήσεις της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.» Η άλλη λύση κατά τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου είναι να προφυλαχθούμε από τον ανταγωνισμό άρα και από την πρόοδο και να απομονωθούμε.

Η Αριστερά  ήταν εναντίον της εντάξεως μας στην Ε.Ο.Κ θεωρώντας ότι θα καταντήσουμε¨ «τα γκαρσόνια της Ευρώπης.»

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου με τις οβιδιακές μεταμορφώσεις διατεινόταν μέχρι το 1981 ότι¨ « Ε.Ο.Κ και Ν.Α.Τ.Ο το ίδιο συνδικάτο.»

51 χρόνια μετά την συμφωνία σύνδεσης  32 μετά την πλήρη ένταξη και 11 μετά την Ο.Ν.Ε τι συμπεράσματα βγαίνουν; Προφανώς ότι δεν κάναμε την αναγκαία διοικητική και οικονομική -ανταγωνιστική προσαρμογή και θαλασσοδέρνουμε με μεγάλη τρικυμία στο φουρτουνιασμένο πέλαγος της κρίσης και των μνημονίων.

ΠΗΓΗ Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΩΝ» {ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ.}

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών

Σχετικά με την ενδοκοινοτική διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκο από την Διεύθυνση Αγροτικής…

4 hours ago

Η Νέα Αριστερά άνοιξε τον διάλογο για τον υπερτουρισμό στα Χανιά: “Το καμπανάκι χτύπησε πέρσι ελαφριά, φέτος χτύπησε βαρύτερα”

Η Νέα Αριστερά Χανίων διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, με θέμα τον υπερτουρισμό, θέτοντας…

4 hours ago

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 69 ετών, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας από το Ηράκλειο Νίκος Ψιλάκης.…

6 hours ago

Ο Σταϊνμάιερ αφού τσέπωσε 2,2 δις ευρώ από τα γερμανικά δάνεια του πρώτου μνημονίου, πήγε και ζήτησε συγχώρεση στην Κάντανο

Έχει και η υποκρισία τα όρια της. Ο Σταϊνμάιερ, ηρθε στο μαρτυρικό τόπο της Καντάνου…

10 hours ago

Όταν οι Γερμανικές Αποζημιώσεις δεν πληρώνονται από τη Γερμανία αλλά από τα λεφτά των Ευρωπαίων

Είναι αυτή η τραγική πραγματικότητα. Η Γερμανία βρίσκει διαρκώς τρόπους να υπεκφεύγει των ευθυνών της…

10 hours ago

This website uses cookies.