Τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον καταγράφεται από μεγάλους οίκους τους εξωτερικού, και κυρίως της Ισπανίας και της Ιταλίας, όσον αφορά το κρητικό ελαιόλαδο που φθάνει στην ολοκλήρωση της ελαιοσυγκομιδής.
«Οι εξαγωγές ανέρχονται στο 80% (περίπου 80.000 τόνοι). Όλο αυτό το κρητικό ελαιόλαδο έχει φύγει για εξαγωγή ενώ ποιοτικά ήταν άριστο με μέση οξύτητα περίπου στις 4 γραμμές. Ήταν σούπερ χρονιά και ποιοτικά και ποσοτικά, που την είχε ανάγκη ο ελαιοπαραγωγός του νησιού», αναφέρει στο cretalive ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μύρων Χιλετζάκης.
«Είναι μία σεζόν με υπερβεντέμα στο νησί, είναι η χρονιά που ο παραγωγικός κύκλος θα κλείσει με πάνω από 110.000 τόνους ελαιολάδου. Είναι η χρονιά που στην Κρήτη θα πέσουν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση ελαιολάδου» τονίζει ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, έχει μείνει περίπου ένα 20% αμάζευτες ελιές, ειδικά στο νότο, στην περιοχή της Μεσαράς και με αυτό το ποσοστό ολοκληρώνεται η ελαιοκομική περίοδος 2022-2023.
«Ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές. Μας θύμισε στο κομμάτι των τιμών τη χρονιά του 1991, όταν είχε ανακοινωθεί τιμή στο ελαιόλαδο 1.350 δραχμές ενώ φέτος η ανώτερη τιμή που έχει ανακοινωθεί στο νησί είναι από συνεταιριστική οργάνωση στην τιμή των 5,20 ευρώ» λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
«Καλό θα είναι οι παραγωγοί να μην ανησυχούν για πτώση στην τιμή του ελαιολάδου γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο να πέσει η τιμή του» επισημαίνει καταλήγοντας.