Κάθε αυστηρότητα εξάντλησε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 11 Τούρκους και Κούρδους αντικαθεστωτικούς πρόσφυγες οι οποίοι δικάζονταν στη χώρα μας για την υπόθεση των Σεπολίων, καταδικάζοντας τους σε συνολική ποινή 537 χρόνων, για μια τσάντα με όπλα που βρέθηκαν στον πάτο ενός βόθρου στο σπίτι που φιλοξενούνταν. Το δικαστήριο με ταχύτατες διαδικασίες απέρριψε ακόμη, όλες τις ενστάσεις της υπεράσπισης, τους ισχυρισμούς και τα ελαφρυντικά, ακόμη και αυτού της μετεφηβικής ηλικίας.
To Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μια πρωτοφανή διαδικασία που κράτησε μόλις λίγες ημέρες καταδίκασε χθες τους 11 Τούρκους και Κούρδους πρόσφυγες, για την υπόθεση των Σεπολίων σε συνολική ποινή 537 χρόνων, για μια τσάντα με όπλα που βρέθηκαν στον πάτο ενός βόθρου στο σπίτι που φιλοξενούνταν.
Σημειώνεται ότι στις 19 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε έφοδος της αντι-τρομοκρατικής, στα γραφεία της Επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, καθώς και σε σπίτι στα Σεπόλια. «Πήραν σηκωτούς και με τη βία 26 από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας, από τους οποίους οι 11 σύντροφοί συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μεταξύ των συντρόφων μας, από τα γραφεία μας , υπήρχαν σύντροφοι με κινητικά προβλήματα από το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης, στην οποία υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετούς απεργίας πείνας ενάντια στα λευκά κελιά (2000-2007)» εξηγούσε η Συνέλευση Αλληλεγγύης τότε.
Η τσάντα η οποία ήταν το μοναδικό «τεκμήριο» για το οποίο καταδικάστηκαν οι πρόσφυγες, όπως παραδέχτηκε και ενώπιον του δικαστηρίου, μετέφερε ο πρώτος κατηγορούμενος στο σπίτι το προηγούμενο βράδυ και την είχε απορρίψει στο άνοιγμα του φρεατίου που υπήρχε, υπό τη συνεχή επίβλεψη της αντιτρομοκρατικής που εν αγνοία του, τον ακολουθούσε κατα πόδας για τουλάχιστον δύο ημέρες.
Το δικαστήριο αποτελούμενο από τους (πρόεδρο) Ιωάννα Λάμπρου- Βελησάρη, (μέλη) Μαρία Σακελλαροπούλου, Ιωάννη Λαμπρινόπουλο και την εισαγγελέα Μαρία Σπυροπούλου, θεώρησε την πράξη «τρομοκρατική» και τους έκρινε όλους ένοχους ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, παρά το γεγονός ότι ο βασικός και μόνος μάρτυρας της αντιτρομοκρατικής που τους παρακολουθούσε, βεβαίωσε στο δικαστήριο ότι καμία πράξη τρομοκρατίας δεν είχε γίνει από αυτούς στην Ελλάδα.
Το δικαστήριο απέρριψε ακόμη, όλες τις ενστάσεις της υπεράσπισης, τους ισχυρισμούς και τα ελαφρυντικά, ακόμη και αυτού της μετεφηβικής ηλικίας.
Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι υπεράσπισης των προσφύγων ο πρώτος κατηγορούμενος που αποδέχτηκε τη σχέση του με τον οπλισμό, καταδικάστηκε και ως διευθυντής της “οργάνωσης”, σε ποινή μεγαλύτερη και από αυτή που επιβλήθηκε στο Μιχαλολιάκο. Η ποινή είναι η βαρύτερη που έχει επιβληθεί για υλικό τέτοιας δικογραφίας, είναι επιδεικτικά άδικη και με κριτήρια συλλογικής ευθύνης. Έτσι, καταδικάστηκαν για πρώτη φορά Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές, με συνεχή δημόσια παρουσία, συμμετοχή και μακρά προσφορά σε αγωνιστική αλληλεγγύη, με τις διατάξεις του 187Α του ΠΚ.
Οι Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες καταδικάσθηκαν σήμερα σε 33 χρόνια ο καθένας για απλή ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση που δε δρά στην Ελλάδα – και μάλιστα ένταξη τους σε χρόνο που βρίσκονταν προφυλακισμένοι στις ελληνικές φυλακές!
Να θυμίσω ότι ο Μιχαλολιάκος έφαγε 13 pic.twitter.com/VjT49aNwcA
— Άρης Π. (@DelgadoSero) July 19, 2021
«Η απόφαση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τη συνεχή και επί πολλά έτη νομολογία των ανώτερων και ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, που έχουν απορρίψει τις σχετικές αιτιάσεις του Τουρκικού κράτους και τα αιτήματα για έκδοση και δικαστική συνεργασία» σχολιάζουν οι δικηγόροι επισημαίνοντας ότι προβληματίζει ακόμη το γεγονός, ότι η απόφαση αυτή που εκδόθηκε με ταχύτατες διαδικασίες, συμπίπτει με την ημέρα της πανηγυρικής επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στη Αμμόχωστο και την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο.
«Ως συνήγοροι υπεράσπισης είμαστε βέβαιοι ότι οι κατηγορίες και οι εξωφρενικές ποινές δεν μπορούν παρά να καταπέσουν μετά από την άσκηση έφεσης» υπογραμμίζουν σε δημόσια δήλωση τους οι συνήγοροι υπεράσπισης Αλέκα Ζορμπαλά, Ιωάννα Κούρτοβικ, Δημήτρης Σαραφιανός, Πατρίκιος Πατρικουνάκος.
Αξίζει να σημειώθει ότι κατά τη δεύτερη μέρα της δίκης των 11 Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων, αστυνομικοί της Ε.Ο.Μ. τους επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, βίαια και αναίτια σέρνοντας τους από την δικαστική αίθουσα στα κρατητήρια. Πάνοπλοι αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Μεταγωγών (Ε.Ο.Μ.) με κεκαλυμμένα χαρακτηριστικά επιτέθηκαν άγρια στους κατηγορούμενους κατά τη διάρκεια διαλείμματος, όταν μιλούσαν με τους συνηγόρους υπεράσπισης τους, εξαναγκάζοντας και οι κατηγορούμενοι μεταφερθήκαν σερνόμενοι στα κρατητήρια. Όπως κατήγγειλαν τότε οι δικηγόροι, ένας από τους κατηγορούμενους μεγάλης ηλικίας, ο οποίος έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς προ διετίας (διπλό bypass), δέχθηκε απανωτές αγκωνιές στο στήθος με αποτέλεσμα να σωριαστεί στα έδρανα και δυο ώρες αργότερα ήρθε ασθενοφόρο για τη διακομιδή του στο Θριάσιο Νοσοκομείο