Categories: OIKONOMIA

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα

Σε μία κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρόκειται για την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο τη δυνατότητα που παρέχει η ελληνική νομοθεσία στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αρνείται σε επιχειρήσεις τη δυνατότητα διενέργειας ομαδικών απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, πλέον τέτοια ζητήματα κρίνονται όχι από τον υπουργό Εργασίας, αλλά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο προΐσταται ο εκάστοτε διορισμένος από την κυβέρνηση Γενικός Γραμματέας Εργασίας.

Η υπόθεση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Η εισήγηση του εισαγγελέα έρχεται μετά από προδικαστικό αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει η εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διανομή και εμπορία τσιμέντου διαθέτοντας τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Αγριά Βόλου, Αλιβέρι και Χαλκίδα), από το 2013, στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης της παραγωγικής δομής τσιμέντου, αποφάσισε την οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας που απασχολούσε 236 εργαζομένους.

Ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 1387/1983, η ΑΓΕΤ Ηρακλής ζήτησε εγγράφως έγκριση από τον υπουργό Εργασίας ώστε να εγκριθεί το σχέδιο ομαδικών απολύσεων, το οποίο όμως απορρίφθηκε. Η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της αποφάσεως του υπουργού και το ΣτΕ υπέβαλε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, δύο ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας, αφενός, με την οδηγία 98/59/ΕΚ και, αφετέρου, με τις διατάξεις της Συνθήκης περί της ελευθερίας εγκαταστάσεως και της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων (άρθρα 49 και 63 ΣΛΕΕ).

Βάσει αυτών των ερωτημάτων, ο γενικός εισαγγελέας εισηγήθηκε κατά του «βέτο» από τον υπουργό Εργασίας για την έγκριση ή όχι ομαδικών απολύσεων.

Η εισήγηση και η μελλοντική απόφαση θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα. Διάστημα κατά το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να διαπραγματευτεί τα εργασιακά με τους διεθνείς πιστωτές της.

tvxs.gr

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση υποτιμήσει την…

2 hours ago

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης: Ο Κρητικής καταγωγής σοβιετικός θρύλος των αιθέρων του οποίου τη γέννηση υπενθύμισε η Ρωσική πρεσβεία

"Σαν σήμερα το 1904 γεννήθηκε ο Σοβιετικός πιλότος δοκιμών Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ειδικευόμενος σε πτήσεις μεγάλου…

3 hours ago

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη…

3 hours ago

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα «myCoast». Κυκλάδες, Χαλκιδική, Πρέβεζα, αλλά και…

3 hours ago

Πόσο πιο υποτελής μπορεί να γίνει η δημοτική αρχή των Χανίων;

Τι κατάντια είναι πια αυτή! Τα Χανιά, μία πόλη που κάποτε είχε ένα πολύ ισχυρό…

3 hours ago

Ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης έκλεισε για να γίνει η απόβαση των Αμερικάνων

Το κέντρο των Χανίων μπλόκαρε για να εξυπηρετηθούν οι αμερικάνοι στρατιώτες του αεροπλανοφόρου Άιζενχάουερ. Πιο…

4 hours ago

This website uses cookies.