Γράφουν οι:
Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Εμμ. Λέκκας- Μετεωρολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΤΕ Κρήτης
Συνήθως η ακρότητα των καιρικών φαινομένων είναι επιλεκτική, όχι μόνο ως προς την ένταση των καιρικών φαινομένων αλλά και ως προς τη διάρκεια καθώς και την περιοχή την οποία πλήττουν. Αυτό ακριβώς συνέβη και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στα βόρεια παράκτια τμήματα του Νομού Χανίων.
Μία στενή λωρίδα με ανατροφοδότηση ισχυρών Καταιγίδων, η οποία εκτεινόταν κατά μήκος από την περιοχή της Σούδας (ανατολικά της πόλης των Χανίων) έως και το Κολυμπάρι (δυτικά των Χανίων) και με πλάτος λιγότερο των 10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή, έπληξε με καταρρακτώδεις βροχές και για 8 ώρες περίπου τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά. Ευτυχές είναι το γεγονός ότι παρά τις σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν δεν θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα.
Το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου που βρίσκεται εγκατεστημένο στις περιοχές αυτές δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την χωρική και χρονική κατανομή της βροχόπτωσης. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί οι οποίοι κατέγραψαν τις μεγαλύτερες εντάσεις και τα μεγαλύτερα συνολικά ύψη βροχής ήταν : της πόλης των Χανίων (191 χλστ.), του Πλατανιά (242 χλστ.) και του Κολυμπαρίου (164 χλστ.), ενώ ο μετ. σταθμός του Ακρωτηρίου Χανίων ο οποίος ήταν στο βόρειο τμήμα της στενής αυτής λωρίδας κατέγραψε συνολικά 33 χιλστ., καθώς και οι νοτιότεροι σταθμοί του Αλικιανού24 χλστ. (έως τις 14:30) και του Κακόπετρου συνολικά 16 χιλιοστά.
Από τα διαθέσιμα διαγράμματα των μετεωρολογικών σταθμών είναι εμφανές ότι οι περιοχές του Πλατανιά και του Κολυμπαρίου με την έναρξη των καιρικών φαινομένων επλήγησαν άμεσα με πολύ μεγάλα ύψη βροχής από τα οποία προκλήθηκε μία έντονη απορροή η οποία στη συνέχεια τροφοδοτούνταν με συνεχή βροχόπτωση, χαμηλότερης μεν έντασης, αλλά με ενίσχυση των πλημυρικών φαινομένων καθότι η διαφυγή των υδάτων προς τη θάλασσα, ιδιαίτερα στη περιοχή του Πλατανιά, παρεμποδίζονταν λόγω της πυκνής δόμησης.
Αντιθέτως στις δυτικές περιοχές του Δήμου Χανίων τα μεγαλύτερα προβλήματα προκλήθηκαν τις μεσημβρινές ώρες, όπου ενώ είχαν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες νερού από την έναρξη των φαινομένων, η ξαφνική καταρρακτώδης βροχή που ξεκίνησε στις 15:00 προκάλεσε και τη μεγαλύτερη ένταση των πλημυρικών φαινομένων. Παρόμοια ήταν η εικόνα που διαμορφώθηκε και στους Άγιους Πάντες του Δήμου Αποκορώνου, όπου ενώ στις γύρω περιοχές σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις από την έναρξη των φαινομένων, όπως φαίνεται από τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών, Βρύσσες66 χλστ., Βάμος 58 χλστ., τοπικά στους Αγ. Πάντες εκδηλώθηκε μία ακραία ένταση της βροχόπτωσης περίπου από τις 14:30 έως τις 16:00 ανεβάζοντας το συνολικό ύψος βροχής στα 160 χλστ., προκαλώντας φυσικά έντομα προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή.
Στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Χανίων δεν σημειώθηκαν σημαντικά ύψη βροχής, με εξαίρεση τα Φαλάσαρνα (δυτικά του Νομού Χανίων)όπου σημειώθηκαν συνολικά 58 χλστ., χωρίς όμως να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ στους σταθμούς Σαμαριάς (είσοδος Φαραγγιού), Σαμαριάς (στο μέσο του Φαραγγιού), στην Παλαιόχωρα, την Κάνδανο, στο Ελαφονήσι, στην Κουντούρα, στον Άγ. Ιωάννη Σφακίων, στο Έλος και στον Σέμπρωνα τα ύψη βροχής κυμάνθηκαν από 3 έως και 12 χιλιοστά.
Μικρά ύψη βροχής σημειώθηκαν και σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα της βόρειας Κρήτης, όπου με εξαίρεση την πόλη του Ρεθύμνου που σημειώθηκαν 12 χλστ. και τα Ανώγεια με 18 χιλιοστά, οι τοπικές βροχές που καταγράφηκαν από το υπόλοιπο δίκτυο σταθμών κυμάνθηκαν από 0,4 έως 7 χιλιοστά. Από προσωπικές όμως πληροφορίες, έντονες, περιορισμένης διάρκειας βροχοπτώσεις, σημειώθηκαν σε κάποιες περιοχές στα βόρεια τμήματα του νησιού και συγκεκριμένα σε τμήματα του βόρειου οδικού άξονα τα οποία όμως δεν καταγράφηκαν λόγω μη ύπαρξης μετεωρολογικών σταθμών.
Η σταδιακή κίνηση του Βαρομετρικού χαμηλού ανατολικότερα προκάλεσε και πάλι επιλεκτικά, τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας 27 Οκτωβρίου, στα βόρεια τμήματα του Δήμου Σητείας καταρρακτώδη βροχή, προκαλώντας έντονη απορροή καθότι σε λίγο χρόνο σημειώθηκαν 128 χιλιοστά ύψος βροχής. Τις ίδιες ώρες η βροχή που σημειώθηκε στις γύρω περιοχές ήταν: Αγ. Νικόλαος 2,4 χλστ., Τζερμιάδο 10,6 χλστ. και Ιεράπετρα 2,2 χιλιοστά.
Η καταγραφή και η μετέπειτα επεξεργασία των μετεωρολογικών δεδομένων σε τοπικό επίπεδο είναι αναγκαία και πολύ χρήσιμη καθότι μπορούν να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στους μελλοντικούς σχεδιασμούς υποδομών τόσο σε επίπεδο Δήμων αλλά συνολικά και για την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο παρακάτω πίνακας δίνει τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που σημειώθηκαν στους σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νομό, από τις 8 το πρωί μέχρι6 το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου.
Ο παρακάτω χάρτης δίνει τα σημεία των σταθμών ενώ οι κύκλοι σημειώνουν τους 4 σταθμούς με συνολικό υετό μεγαλύτερο από 100 mm.
Στις επόμενες σελίδες δίνονται τα διαγράμματα με τις δεκάλεπτες βροχοπτώσεις των 4 σταθμών με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Ειδικά στον σταθμό του Πλατανιά καταγράφηκε μέγιστη βροχόπτωση δεκαλέπτου ίση με 16 χιλιοστά.
Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…
Από τις πρώτες μόλις ώρες της νέας του θητείας ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικύνει ότι το δόγμα «Νόμος…
Την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Ίλον Μασκ, αν ο επικεφαλής του X, της SpaceX και της…
Ντολμάδες με λάπαθα Αγοράζετε λάπαθα από την λαϊκή, τον μανάβη σας ή τα βρίσκεται στους…
Για «βαθιά παλαιοκομματική αντίληψη» και «εξόχως αλαζονική συμπεριφορά» εκ μέρους του Κωνσταντίνου Τασούλα κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,…
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού MATKA 2025, η οποία έλαβε χώρα από…
This website uses cookies.