Το όνομα της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη εμφανίζεται στη λίστα των Paradise Papers, σύμφωνα με το «Έθνος».
Συγκεκριμένα η Μαρέβα Μητσοτάκη εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Η offshore ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Η Eternia Capital Management ιδρύθηκε από την δικηγορική εταιρεία Appleby, τον Μάρτιο του 2010 στα νησιά Κέιμαν. Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank.
Όπως αναφέρει το Έθνος, η σύνδεση της Μαρέβα Μητσοτάκη, με εταιρεία υπό την επωνυμία Eternia Capital, δεν είναι κάτι το νέο. Η ίδια στο βιογραφικό της, αναφέρει ότι το 2010 ίδρυσε την Eternia Capital, μια asset management εταιρεία που εξειδικευόταν στα hedge funds.
«Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοκοινομικό τομέα. Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον καθένα, δήλωσε η Μαρέβα Μητσοτάκη.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο βιογραφικό της δεν αναφέρεται ολόκληρη η επωνυμία της εταιρείας. Δημοσιεύματα συνέδεαν την κ. Γκραμπόφσκι με μια άλλη Eternia Capital, την Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία. Η δεύτερη, ήταν μια συμβουλευτική εταιρεία την οποία ίδρυσε το 2010 ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, γνωστός από την συμμετοχή του στο e-food.
Το όνομα του κ. Κυρκίνη εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Φέρεται επίσης να είναι σε επαφή με την δικηγορική εταιρεία ρυθμίζοντας υποθέσεις της υπεράκτιας της κας Γκραμπόφσκι.
Η απάντηση του Κωνσταντίνου Κυρκίνη
«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τους συνιδιοκτήτες της παραπάνω εταιρείας στα Κέιμαν, περί τον Μάιο του 2012, μου ζητήθηκε από τους ίδιους να επικοινωνήσω με την δικηγορική εταιρεία που την είχε φτιάξει και να ζητήσω την λύση της όπως και έπραξα», ανέφερε στο Έθνος ο κ. Κυρκίνης.
Υποστηρίζει επίσης ότι η Eternia Capital Advisors «δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή ή εταιρική σχέση με την Eternia Capital Management με έδρα τα Κέιμαν, όπως είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή που ρωτήθηκα». Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, αναφορικά με την Eternia Capital Management είπε ότι «με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα, ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο».
Ο ρόλος του Σταύρου Παπασταύρου
Με τη διαχείριση των κεφαλαίων της offshore φέρεται να σχετίζεται και ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, το όνομα του οποίου υπάρχει επίσης στα Panama Papers και στη λίστα Λαγκάρντ. Ο Σταύρος Παπασταύρου είχε διατελέσει, όπως είχε γράψει η εφημερίδα Documento, μέλος του ΔΣ άλλης εταιρείας της Μαρέβας Μητσοτάκη, της MG Capital Advisor. Φαίνεται τώρα ότι εμπλέκεται όχι ως μέτοχος, αλλά ως δικηγόρος στη διαχείριση και τοποθέτηση κεφαλαίων στην Eternia Capital Management, της Μαρέβας Μητσοτάκη, μέσω fund.
Το «Έθνος» επικοινώνησε με τον Σταύρο Παπασταύρου ρωτώντας τον εάν γνωρίζει την Eternia Capital Management με έδρα τα Νησιά Κέιμαν και εάν είχε κάποια επαγγελματική σχέση με τους μετόχους της εν λόγω εταιρείας. Ο ίδιος απάντησε πως: «πρόκειται για εταιρεία πελάτη μου» και πως είχε επαγγελματική σχέση ως δικηγόρος με το fund Voyager 360 Ltd.
Ο Σταύρος Παπασταύρου συμπλήρωσε ότι: «Επειδή στο παρελθόν, ανυπόστατα μου είχε χρεωθεί η ιδιοκτησία εταιρειών πελατών μου με τις οποίες δεν είχα ουδεμία μετοχική σύνθεση, διευκρινίζω ότι δεν έχω οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με τις παραπάνω εταιρείες».
Ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν μέλος του Δ.Σ. μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας της MG Capital SA, μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας που είχε συστήσει η κ. Γκραμπόφσκι το 2007. Ο κύριος Παπασταύρου έμεινε στο Δ.Σ της MG έως τον Αύγουστο του 2002. Στη θέση του σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης.
Τι απαντάει η Μαρέβα Μητσοτάκη
Η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μακροσκελή της απάντηση στην εφημερίδα «Έθνος» υποστηρίζει ότι «το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση, στερείται αντικειμένου».
Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συνεργάτες τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως συνεργάτες τους.
Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει μεταξύ άλλων να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ’ ότι στους υπόλοιπους πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας, που αναλαμβάνει την σύσταση offshore για λογαριασμός τους.
Η κυρία Μητσοτάκη προσθέτει, επίσης, ότι «με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα, ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο».
«Η εν λογω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα JP Morgan London. Ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών λογαριασμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) ελέγχους. Επιπλέον όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Λογιστές. Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται. Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας απο τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος. Στη διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010- Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα JP Morgan London. Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με τη συνήθη πρακτική. Η επίσημη συμμετοχή και η ενεργός παρουσία της Goldman Sachs, της JP Morgan και των Ορκωτών Ελεγκτών εξασφάλιζαν τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών και την πλήρη διαφάνεια ως προς την προσέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων».
Όσον αφορά την υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών πρόσθεσε: «Όπως έχω ήδη αναφέρει με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικειμένο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της ετιαρείας και τη συμμόρφωσής της με την οικεία νομοθεσία. Πάντως η Eternia Capital Management είχε έναν και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την AML (Anti Money Laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς με τους οποίους είχε συνεργασία».