23.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Με μεγάλη συμμετοχή και η 2η μέρα του Φεστιβάλ “Αναιρέσεις” – Χορός και ένταση στη συναυλία των “Μωρά στη Φωτιά”

Ημερομηνία:

Η πρώτη μέρα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Και τη δεύτερη μέρα όμως η νεολαία της πόλης συμμετείχε μαζικά στο φεστιβάλ “Αναιρέσεις” που οργάνωσαν στα Χανιά η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση στο χώρο του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

Το αποκορύφωμα της βραδιάς υπήρξε η συναυλία με τα “Μωρά στη Φωτιά”. Τραγούδησαν όλα τα αγαπημένα κομμάτια με τους νέους και λίγο μεγαλύτερους να χορεύουν δίχως τέλος και να ζητούν από τους μουσικούς να μη σταματήσουν.

DSCF2264 14480515_10154675010434274_2470964421954178067_o 14445029_10154675010404274_3204957210689052159_o 14444959_10154675010394274_4506085157406212864_o

Η έναρξη του φεστιβάλ δόθηκε στις  6.00 μ.μ.  με συζήτηση: “70 χρόνια από τον Εμφύλιο, δυνατότητες και προοπτικές ενός λαού που αντιστέκεται”.

Ομιλητές ήταν ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ιστορικός, μέλος της Νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ο Γιώργος Κρεασίδης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Ο ιστορικός και μέλος της νΚΑ Γιώργος Μιχαηλίδης τόνισε μεταξύ άλλων:

“…το θέμα του εμφυλίου για πολύ καιρό και η επίσημη αριστερά το είχε στα “συρτάρια” και μιλάμε για την περίοδο της “εθνικής συμφιλίωσης” όπου κυριαρχούσε η ιδέα ότι μας έβαλαν οι ξένοι να σκοτωθούμε μεταξύ μας και η αριστερά δεν τολμούσε να αναδείξει τον αγώνα του ΔΣΕ. Σήμερα θεωρούμαι ότι έχει περισσότερο από ποτέ νόημα να κοιτάξουμε και αυτήν την περίοδο της ιστορίας και του κομμουνιστικού κινήματος και να αναλύσουμε ψύχραιμα τα διδάγματα της. Ειδικά σήμερα πρέπει να μας απασχολήσει η προσπάθεια από την αστική ιστοριογραφία να γράψει ξανά την ιστορία του ΄40 και την ιστορία του εμφυλίου. Αυτή δεν είναι μια προσπάθεια που γίνεται μόνο στην Ελλάδα, είναι πανευρωπαϊκή, υπάρχει ένα ρεύμα αθώωσης των δοσιλογικών κυβερνήσεων και των συνεργατών των ναζί. Στην Ελλάδα παρουσιάζουν το “Δημοκρατικό Στρατό” ως μια ξενοκίνητη δύναμη και αυτός είναι ο πρώτος μύθος. Οφείλουμε να αναδείξουμε ότι ήταν βαθιά εσωτερικές οι αιτίες που έγινε ο εμφύλιος, πρέπει να αναδείξουμε και να διδαχθούμε από το ότι μετά τα “Δεκεμβριανά” είχαμε ένα δεύτερο κύκλο συγκρούσεων και δεν ακολουθήθηκαν τα παραδείγματα της Ιταλίας και της Γαλλίας και να δούμε και τα κοινωνικά αίτια και τις πολιτικές επιλογές του κομμουνιστικού κόμματος. Χωρίς να πέφτουμε σε μια “λαθολογία” οφείλουμε να μελετήσουμε τα λάθη της εποχής εκείνης και πως αυτός ο αγώνας του ΔΣΕ δεν κατέληξε νικηφόρος. Η σημερινή νεολαία αυτό που μπορεί να αντλήσει από την εποχή του εμφυλίου είναι η έμπνευση από το αγώνα των νέων της εποχής γιατί ο ΔΣΕ ήταν κατά βάση υπόθεση των νέων ανθρώπων, με μαχητές ηλικίας από 18 έως 25 ετών στην πλειοψηφία τους, που πέρα του κατά πόσο ήταν καταρτισμένοι στον μαρξισμό-λενινισμό είχαν το ένστικτο και την εμπειρία της ΕΑΜικης περιόδου και ήθελαν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο κόσμο, να μην γυρίσουν στη φτώχεια και την καταπίεση της προπολεμικής περιόδου. Οι νέοι σήμερα έχουν να διδαχθούν πολλά από την αυταπάρνηση, την αποφασιστικότητα και των ηρωισμό των ανθρώπων αυτών που παρά την ήττα και τις όποιες διαψεύσεις τους,  έμειναν στην πλειοψηφία τους στρατευμένοι στην υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και αυτό είναι κάτι ακόμα που πρέπει να κρατήσουμε: Τις ρίζες του ΔΣΕ στην ελληνική κοινωνία!”

Ο  Γιώργος Κρεασίδης μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση είπε μεταξύ άλλων:

“…Το ΝΑΡ και η νΚΑ ανοίγουν μια συζήτηση σε όλη την Ελλάδα για τον εμφύλιο θέλοντας να τιμήσουν πρώτα από όλα τους μαχητές του ΔΣΕ που πολέμησαν για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιλογές της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος της εποχής εκείνης ο αγώνας και οι θυσίες δεν πρέπει να ξεχαστούν! Εμείς πιστεύουμε πως ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την αθώωση των νικητών του εμφυλίου πολέμου που επέβαλλαν ένα ανελεύθερο καθεστώς που κρατούσε το λαό διχασμένο και το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας στην κατάσταση του πολίτη β΄κατηγορίας. Το μετεμφυλιακό καθεστώς ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα των δημοκρατικών ελευθεριών του ελληνικού λαού για αυτό και 20 χρόνια μετά τη νίκη του μας οδήγησε στη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Χωρίς την αυταπάρνηση, την αντοχή των ανθρώπων της αριστεράς και τους λαϊκού κινήματος οι λίγες ελευθερίες που έχουν απομείνει σήμερα δεν θα υπήρχαν. Αυτό είναι ένα μεγάλο δίδαγμα. Αυτοί που καρπώνονται τον πλούτο που παράγει ο λαός δεν συγχώρεσαν τότε την προσπάθεια της κοινωνικής πλειοψηφίας να φτιάξει μια καλύτερη κοινωνία και σήμερα θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη το ότι την ιστορία την γράφουν οι λαοί που μάχονται. Yπάρχει ένα ρεύμα αναθεώρησης της  ιστορίας που επιχειρεί να δώσει ελαφρυντικά στους συνεργάτες των ναζί και να δικαιώσει το αντικομμουνιστικό καθεστώς που επικράτησε στη διάρκεια του εμφυλίου και μετά. Αυτό το ρεύμα πήρε τη σκυτάλη από την κυρίαρχη αντίληψη για την ιστορία σε αυτή τη χώρα. Σήμερα που η καπιταλιστική βαρβαρότητα όπως και εφαρμόζεται μέσα από τα μνημόνια θέλει να στηλιτεύσει κάθε λογική που λέει ότι “αξίζεις να αγωνίζεσαι για ένα καλύτερο κόσμο” αναζητεί στις ξεπερασμένες αστικές αντιλήψεις ιδέες που θέλουν να σχετικοποιήσουν το δίκιο και την αυτοπεποίθηση που μπορεί να εμπνεύσει  η ιστορία του λαϊκού κινήματος”.

Περίπου στις 10 ξεκίνησε η συναυλία των the Dragons και ακολούθησε η συναυλία με τα “Μωρά στη Φωτιά” που ξεσήκωσαν το κοινό.

Στο χώρο του φεστιβάλ λειτουργούσε βιβλιοπωλείο, μπαρ, θεματικά περίπτερα κ.ά., ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντόρα Μπακογιάννη: «Woke ατζέντα στην Ελλάδα δεν υπάρχει»

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη αναφορικά...

Μιχάλης Καρχιμάκης: «Είχα καρκίνο στο αίμα – Ποτέ δεν πίστεψα ότι δεν θα τα καταφέρω»

Για την περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε με τον καρκίνο και την...