Στα 6.000.000 έφθασαν την τελευταία τετραετία οι κατασχέσεις ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών που οφείλουν στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή ακόμη και σε ιδιώτες.
Εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν αδειάσει απροειδοποίητα εξαιτίας της επιβολής κατασχέσεων, φέρνοντας απρόσμενα σε απόγνωση και σε απελπιστική οικονομική κατάσταση όχι μόνο τους δικαιούχους αλλά ακόμη και συνδικαιούχους, οι οποίοι δεν έχουν οφειλές.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες μιλώντας σε ημερίδα του Συνηγόρου του Πολίτη η δικηγόρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Σύλβια Φιλιππάκη, κάθε συστημική τράπεζα έχει κληθεί από το 2015 να διεκπεραιώσει περίπου 1.500.000 κατασχετήρια (ηλεκτρονικά και χειρόγραφα). Αυτό σημαίνει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκτελέσει 6.000.000 κατασχετήρια.
Τα ηνία
Πρώτη και… με διαφορά σε αριθμό κατασχέσεων είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία από το 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2018 έχει επιβάλει συνολικά 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Συγκεκριμένα, το 2015 επιβλήθηκαν από την ΑΑΔΕ περίπου 650.000 κατασχέσεις, το 2016 ο αριθμός τους έφθασε το 1.300.000, το 2017 εκτοξεύτηκαν σε 1.700.000, ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την ΑΑΔΕ έχουν αγγίξει το 1.200.000!
Σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες, στις οποίες στέλνονται με ηλεκτρονικά μέσα τα κατασχετήρια, δεν βρίσκουν πλέον χρήματα στους λογαριασμούς των οφειλετών. Για το λόγο αυτόν, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται πλέον πιο στοχευμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στην ίδια ημερίδα. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί ο αριθμός των κατασχετηρίων. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν εισπραχθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 4 δισ. ευρώ.
Οπως διευκρίνισε εξάλλου ο κ. Πιτσιλής, η ΑΑΔΕ δεν επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε όσους χρωστούν έως 500 ευρώ, αλλά επικεντρώνεται σε όσους έχουν μεγαλύτερες οφειλές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, 993.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ τα οποία είναι χρέη που βεβαιώθηκαν μέχρι το τέλος του 2017, ενώ «φρέσκα» χρέη έως 3.000 ευρώ έχουν 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σοκ…
Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγεία σε αρκετούς πολίτες. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, στο τηλεφωνικό κέντρο της Γραμματείας απευθύνονται γιατροί οι οποίοι καταγγέλλουν περιστατικά πολιτών που μεταφέρονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση επειδή λιποθύμησαν μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών, όταν, σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε μηδενικό υπόλοιπο στο λογαριασμό τους.
Στο στόχαστρο ρυθμισμένες οφειλές μέχρι και αναπηρικά επιδόματα
Χαρακτηριστικά του παραλογισμού που επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών είναι τα παρακάτω περιστατικά που
περιγράφονται στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη:
* Οφειλέτης προσήλθε στην αρμόδια ΔΟΥ εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που όριζε το ειδοποιητήριο που έλαβε και ρύθμισε την οφειλή του, για να πληροφορηθεί αργότερα ότι η ΔΟΥ είχε προχωρήσει στην έκδοση κατασχετηρίου προ της λήξης της προθεσμίας και παρά τη ρύθμιση οι τραπεζικοί λογαριασμοί του είχαν δεσμευθεί.
* Κληρονόμοι μετά το θάνατο συγγενικών τους προσώπων επισκέπτονται την εφορία για τη διαγραφή των θανόντων από το Μητρώο της ΔΟΥ χωρίς να διαπιστώσουν κάποια οφειλή. Στη συνέχεια απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα για οφειλές για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν από την εφορία κατά τη δήλωση του θανάτου.
* Γονείς ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία καταγγέλλουν ότι προνοιακά βοηθήματα και επιδόματα τα οποία χορηγούνται σε ανήλικους και ΑμεΑ κατσχέθηκαν για οφειλές των γονέων.
* Κατά την ηλεκτρονική τραπεζική συναλλαγή προστέθηκε κατά λάθος ένα μηδενικό παραπάνω από λογιστήριο εταιρίας στη μισθοδοσία υπαλλήλου και αντί για 1.000 ευρώ στο λογαριασμό του εμφανίστηκε το ποσό των 10.000 ευρώ. Ο υπάλληλος είχε μεγάλη οφειλή στην εφορία και η τράπεζα κατέσχεσε όλο το ποσό. Οταν το λάθος έγινε αντιληπτό, ούτε η εφορία ούτε η τράπεζα επέτρεψαν την ακύρωση της συναλλαγής. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.