ΚΟΣΜΟΣ

60% των Ισραηλινών πιστεύει ότι η επιχείρηση του στρατού πρέπει να συνεχιστεί παρά τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την καταδίκη του ΟΗΕ

Μετά από μια εβδομαδιαία παύση των εχθροπραξιών τον Νοέμβριο, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών δήλωσαν ότι η επίθεση πρέπει να συνεχιστεί χωρίς προσαρμογές που θα μείωναν είτε τις απώλειες Παλαιστινίων αμάχων είτε τη διεθνή πίεση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Οι αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης για τον πόλεμο ασχολούνται λιγότερο με το κόστος των αμάχων στη Γάζα από ό,τι η διεθνής κάλυψη. Ο Χέρμαν δήλωσε ότι ενώ οι απόψεις για τις παλαιστινιακές απώλειες ποικίλλουν ανάλογα με τις πολιτικές προτιμήσεις των Ισραηλινών, ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι οι θάνατοι είναι ένα αποδεκτό τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για τη μελλοντική ασφάλεια.

“Υπάρχει ένα αίσθημα πρώτης εκδίκησης, κυρίως στα δεξιά, και στα αριστερά και στο κέντρο το βλέπουν θα έλεγα ως δευτερεύον σε σχέση με τα επιτεύγματα του πολέμου … γίνεται αντιληπτό ως παράπλευρη απώλεια”.

Μόνο το δέκα τοις εκατό των Ισραηλινών πιστεύει ότι ο στρατός χρησιμοποιεί υπερβολική δύναμη πυρός, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ που διεξήχθη στα τέλη Οκτωβρίου μεταξύ 609 ερωτηθέντων, με περιθώριο σφάλματος 4,2%.

Ο κάτοικος της Ιερουσαλήμ Άνταμ Σάβιλ, ο οποίος εργάζεται σε μη κερδοσκοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, δήλωσε ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων.

“Είναι τρομερό. Είναι τρομερό το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές απώλειες αμάχων”, είπε. “Αλλά αυτό είναι πόλεμος και αυτό συμβαίνει στον πόλεμο”.

“Δεν το ξεκινήσαμε εμείς αυτό”.

Μαζί με τη σύλληψη ή τη δολοφονία των διοικητών της Χαμάς που σχεδίασαν την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου στο Κιμπούτσιμ και ένα ρέιβ στο Ισραήλ, ένας στόχος του πολέμου του Ισραήλ είναι να φέρει πίσω τους περισσότερους από 115 ομήρους που άρπαξαν οι μαχητές και πήγαν στη Γάζα.

Το Ισραήλ λέει ότι τουλάχιστον 19 από τους υπόλοιπους ομήρους είναι νεκροί και δύο πτώματα ανασύρθηκαν αυτή την εβδομάδα. Περίπου 100 από τους ομήρους απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας τον Νοέμβριο.

Πορτραίτα των ομήρων με το σύνθημα “φέρτε τους πίσω” είναι κολλημένα σε τοίχους και στάσεις λεωφορείων και προβάλλονται σε δημόσια κτίρια σε όλο το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί έχουν αποδειχθεί πρόθυμοι στο παρελθόν να κάνουν παραχωρήσεις για να απελευθερώσουν ομήρους ή να χαρίσουν τη ζωή των στρατιωτών τους, αλλά η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το πιο θανατηφόρο μεμονωμένο περιστατικό στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ, έχει σκληρύνει τις απόψεις.

Όπως είναι αναμενόμενο, δεδομένης της ασταθούς κατάστασης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί δεν είναι σίγουροι για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια μακροπρόθεσμη λύση, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η έρευνα του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας αναφέρει ότι πάνω από το 40% των πολιτών πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει τη δημιουργία ενός ξεχωριστού παλαιστινιακού κράτους μετά τον πόλεμο.

Σε μια πιθανή αίσθηση του κλίματος, σχεδόν το 60% των Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένου του 40% των Αράβων Ισραηλινών, ανέφεραν την καταστροφή της Χαμάς με οποιονδήποτε τρόπο ως τον σημαντικότερο στόχο του πολέμου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ που διεξήχθη στα τέλη Οκτωβρίου μεταξύ 609 ερωτηθέντων, με περιθώριο σφάλματος 4,2%.

Περίπου το ένα τρίτο δήλωσε ότι η επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα ήταν ο κύριος στόχος.

“Αυτή τη στιγμή δεν πετύχαμε ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο”, δήλωσε ο Hermann. “Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν μέχρι να επιτευχθεί τουλάχιστον ένας από τους κύριους στόχους”.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τη μάχη.

“Το λέω αυτό μπροστά στον μεγάλο πόνο, αλλά και μπροστά στις διεθνείς πιέσεις. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει”, δήλωσε στους στρατιώτες στη Γάζα μέσω ραδιοφώνου.

deccanherald.com

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου (28/9) σε περιοχή του δήμου…

1 hour ago

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια της Γαύδου Σε νέο περιστατικό διακίνησης…

1 hour ago

Εφικτή η εκκίνηση πάνω από τα 8 ευρώ για το πρώτο ελαιόλαδο – Θετικά μηνύματα για αύξηση της παραγωγής στην Κρήτη

Σε ό,τι αφορά την επιτραπέζια ελιά, όπως εκτιμάται, μεγάλο ποσοστό πρόκειται να καταλήξει στα ελαιοτριβεία,…

1 hour ago

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση πληρωμή…

1 hour ago

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Την ώρα των βασανιστηρίων φορούσε χειροπέδες, λέει στο in η δικηγόρος της οικογένειας

Εν μέσω αντιδράσεων για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου, η έρευνα για…

1 hour ago

Ουραγός η Ελλάδα στην ποιότητα εργασίας – Είμαστε οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι της Ευρώπης

Μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται για τη μείωση της ανεργίας, υποσχόμενη «πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας»,…

1 hour ago

This website uses cookies.