Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στο βουνό του Σταυρού, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και περιβαλλοντικής του αξίας. Μέσα από μουσικές, παραμύθια, χορούς και αναγνώσεις αποσπασμάτων από έργα του Νίκου Καζαντζάκη, οι συμμετέχοντες τιμούσαν το βουνό που αποτέλεσε έμπνευση για τον μεγάλο συγγραφέα. Η εκδήλωση συνδυάστηκε με ενημερωτικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη διατήρησης της φυσικής ομορφιάς της περιοχής.
Η εκδήλωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ανάγκη προστασίας του βουνού του Σταυρού. Η συλλογή υπογραφών που έχει ξεκινήσει, με στόχο την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000, αποτελεί μια ακόμα δράση που αποδεικνύει την κινητοποίηση των πολιτών για τη διατήρηση αυτού του μοναδικού φυσικού τοπίου. Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα παράδειγμα συνεργασίας φορέων και πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Πιο αναλυτικά σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται ότι:
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στο Λιμανάκι του Σταυρού η εικαστική και ενημερωτική δράση «Ωδή στο Βουνό» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) με τη στήριξη τοπικών συλλόγων και ομάδων. Στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη της ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας του βουνού του Σταυρού και της ευρύτερης περιοχής. Ο Μιχάλης Φράρος με το λαούτο του και ο Βαγγέλης Τριανταφύλλου με τη λύρα του ερμήνευσαν υπέροχες κρητικές μελωδίες που είχαν αναφορά στον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη και στον Ζορμπά. Ακολούθησε η αφήγηση του παραμυθιού «Το Βουνό των ευχών» από τη γνωστή Γαλλίδα συγγραφέα με κρητικές ρίζες Ζοέλ Λοπινό. Η κα Λοπινό έγραψε αυτό το παραμύθι για το βουνό του Σταυρού με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το σημαντικό αυτό μέρος και την ανάγκη προστασίας του. Το παραμύθι αναμένεται να εικονογραφηθεί και να εκδοθεί.
Στη συνέχεια ο γνωστός χορογράφος, ερευνητής και συγγραφέας Γιάννης Μεγαλακάκης πραγματοποίησε μία μοναδική χορευτική performance με θέα το επιβλητικό βουνό με τίτλο «Έλα Ζορμπά μου στο βουνό και μίλα πάλι με χορό». Βαδίζοντας πάνω στα χώματα που είχαν γίνει τα γυρίσματα της εμβληματικής ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας», η οποία προβλήθηκε στο παγκόσμιο κοινό για πρώτη φορά πριν 60 χρόνια, ο Γιάννης Μεγαλακάκης ερμήνευσε αποσπάσματα από ρήσεις του Νίκου Καζαντζάκη και χόρεψε αρμενοχωριανό συρτό με τη μουσική του Γιώργη Κουτσουρέλη, ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς και εκτελεστές της Κρητικής μουσικής. «Ο χορός είναι η ιστορία μας. Όπως είναι και η φύση. Που οφείλουμε να την κρατήσουμε ατόφια, καθαρή, αγνή, όπως μας την παρέδωσαν οι γονείς μας, οι παππούδες μας», ανέφερε στη συγκλονιστική του ερμηνεία ο Γιάννης Μεγαλακάκης.
Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων Σίτσα Κοτσιφάκη και η Γραμματέας Άννα Λαμπαρδάκη διάβασαν αποσπάσματα από βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη με αναφορά στην φύση ως κύριο υλικό και των εκφραστικών μέσων του που αναφέρονταν και στις πέντε αισθήσεις και διάβασαν μεταξύ άλλων το εξής απόσπασμα από το βιβλίο “Ο φτωχούλης του Θεού”: «…Kόντευε να τελέψει το καλοκαίρι: κείτουνταν η γης ευχαριστημένη, σα γυναίκα που γέννησε. Τα σπαρτά θερισμένα, τ’ αμπέλια τρυγημένα, γυάλιζαν κιόλα ανάμεσα στα φύλλα της πορτοκαλιάς, μικρούλικα ακόμα, σκούρα πράσινα, τα πορτοκάλια∙ τα χελιδόνια περίμεναν τους γερανούς να τα πάρουν στις φτερούγες τους να φύγουν. Αλαφριά, τρυφερά σκεπασμένος ο ουρανός, από τα βουνά ξεκινούσε η βροχή, τα χρώματα μύριζαν…». Στο πλαίσιο της αναφοράς στη φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη διαβάστηκε μήνυμα που έστειλε για τη δράση εκ μέρους της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη η κα Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά Ιστορικός/Αρχαιολόγος – Συγγραφέας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Παραρτήματος Ελλάδας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«… Ο Καζαντζάκης, μέσα από τα έργα του, διδάσκει την αρμονική σχέση με τη φύση, την ανάγκη να σκύψει ο άνθρωπος ευλαβικά πάνω στη γη, να τη διαχειριστεί με σεβασμό ως προστάτης και όχι ως κατακτητής. Η Φύση υπάρχει χωρίς τους ανθρώπους, το αντίστροφο είναι αδύνατο. Επειδή ο κυρίαρχος σκοπός της εποχής μας έγινε αυτός της διαρκούς οικονομικής μεγέθυνσης και ακολουθείται βέβαια από σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες, τις οποίες ήδη βιώνει όλος ο πλανήτης, είναι σπουδαίο να εντοπίζουμε τις πολλές σοφές αναφορές για τη φύση στα έργα του Νίκου Καζαντζάκη…». Ακολούθησε διαδραστική συζήτηση για την ιστορική και περιβαλλοντική αξία του βουνού. Εκ μέρους της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων ο Φώτης Ποντικάκης τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχτεί το βουνό του Σταυρού από οικοδομικές δραστηριότητες και επεσήμανε ότι έχει γίνει αίτημα για ένταξη της περιοχής στο δίκτυο NATURA 2000, το οποίο ακόμα δεν έχει απαντηθεί.
Στην εκδήλωση διαβάστηκε επίσης επιστολή που έστειλε ο γνωστός ορειβάτης και συγγραφέας Αντώνης Πλυμάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την σημασία του σπηλαίου Λερά στο βουνό του Σταυρού τόσο στην αρχαιότητα ως λατρευτικός χώρος όσο και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς εκεί κατέφυγαν αρκετές φορές γυναικόπαιδα για να προστατευτούν. Ο φιλόλογος Νίκος Γιαννακάκης επεσήμανε ότι μπορεί σήμερα ο Σταυρός να είναι χώρος αναψυχής, γνωρίζουμε όμως ότι οι πρόγονοι μας έδωσαν σε αυτήν την περιοχή μάχες για την ελευθερία εναντίον των Γερμανών κατακτητών.
H δράση ολοκληρώθηκε με την προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ Cretativity της Victoria Trzeciak για τη σχέση με την Κρήτη του Γουόλτερ Λάσαλι, βρετανού κινηματογραφιστή και βραβευμένου με Όσκαρ διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας» επίτιμου δημότη Χανίων και πρώην κάτοικου Σταυρού, όπως επίσης και με την προβολή της ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας» σε υπαίθρια οθόνη με φόντο το βουνό του Σταυρού και υπό τους ήχους των κυμάτων.
Η δράση έγινε με την στήριξη του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαθά, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ονουφρίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καθιανών «Ειρήνη», του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κορακιών, του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου «Καγιαλές», του Συλλόγου Γειτονιά του Αη Γιάννη, του Συλλόγου Ποντίων Χανίων Παναγιά Σουμελά και της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Χανίων.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού ευχαριστεί θερμά όσους παρείχαν αφιλοκερδώς υλικοτεχνική στήριξη για την υλοποίηση της δράσης, τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για την παρουσία τους και τα ζαχαροπλαστεία Άριστον, Μοντέρνο, Σπιτικό και τις επιχειρήσεις Γεράνι Αναψυκτικά AE, Χιωτάκης και Κρητικό Εργαστήρι-Οικογένεια Λαμπάκη και για την δωρεά γλυκισμάτων, παραδοσιακών προϊόντων και αναψυκτικών για το κέρασμα που προσφέρθηκε.
Για την προστασία του βουνού του Σταυρού έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών και είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια για να μπορούν και οι επόμενες γενιές να αντικρύσουν και να απολαύσουν αυτό το υπέροχο μέρος στο Ακρωτήρι Χανίων.
Της Ελευθερίας Κατσιφαράκη * Υπάρχει ένας πολύ όμορφος μύθος για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η ιστορία…
Κύριε διευθυντά, Σήμερα 27η Δεκεμβρίου 2024 ελαβα μία επιστολή από τό Καστέλλι Κισάμου με σφραγίδα…
Τι άλλο να πούμε για την κατάντια που αποτυπώνετε στην είδηση με τους νηπιαγωγούς που…
Από σήμερα, 28 Δεκεμβρίου, όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά καλώδια φόρτισης USB-C. Αυτό λέει η…
Στα Χανιά περνά τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την…
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης ενόψει…
This website uses cookies.