Categories: ΤΟΠΙΚΑ

63% αύξηση αφίξεων τα τελευταία 7 έτη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου – Γερμανοί η συντριπτική πλειοψηφία τουριστών

Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό να διερευνήσει και να αξιολογήσει τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που καταφτάνουν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για το έτος 2017 και να τις συγκρίνει με τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους.

Η έρευνα και ανάλυση συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ομάδα συγγραφής και ανάλυσης:

  • Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης, (Διευθυντής ΜΑΙΧ)
  • Γεώργιος  Αγγελάκης, (Ερευνητής ΜΑΙΧ)
  • Περικλής Δράκος, (Ε.Δ.Ι.Π.  Πανεπιστήμιο Κρήτης)
  • Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, (Πολυτεχνείο Κρήτης – Audencia Nantes School of Management, Γαλλία)

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου το 60% αποτελείται από Γερμανούς, Βρετανούς, Ρώσους και Γάλλους, σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων αλλοδαπών τουριστών το έτος 2017, καταγράφοντας 3.152.175 αφίξεις και σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2.886.486 αφίξεις) κατά 9,2%. Κατά την τελευταία εικοσαετία, καταγράφεται σχεδόν διπλάσια αύξηση αλλοδαπών επισκεπτών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, τα δύο τελευταία έτη, σημειώνεται συνεχής αύξηση κατά 23%, ενώ τα τελευταία επτά έτη η αύξηση φτάνει το 63%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο σχεδόν όλων των κύριων εθνικοτήτων, που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου ως τελικό προορισμό, αλλά κυρίως των Γερμανών τουριστών, οι οποίοι αυξάνουν τις αφίξεις τους κατά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 18%, ξεπερνώντας τις 800 χιλιάδες αφίξεις, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό, αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση αυτή των Γερμανών είναι συνεχής από το 2012, υπερδιπλασιάζοντας τις αφίξεις τους κατά την τελευταία πενταετία. Γερμανοί, οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν την πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων με 26%, ενώ ακολουθούν οι Βρετανοί με 15%, Ρώσοι με 11% και Γάλλοι με 10%. Σημαντικά είναι επίσης και τα ποσοστά που καταλαμβάνουν και άλλες εθνότητες, όπως των Ολλανδών με 6%, Ισραηλινών με 5%, Ελβετών & Πολωνών με 4%, Τσέχων, Βέλγων και Ιταλών με 3%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι Ολλανδοί και Τσέχοι κατά 22% και 20%, αντίστοιχα, ενθαρρυντικές είναι οι αυξήσεις των Ισραηλινών με 9% και Ελβετών με 8%, Ρώσοι και Βρετανοί σημειώνουν σημαντικές αυξήσεις κατά 7% και 6%, αντίστοιχα, ενώ αντίθετα οι Γάλλοι είναι η μοναδική από τις κύριες εθνότητες που παρουσιάζουν μια μικρή μείωση κοντά στο 2%.

Κάνοντας μια σύγκριση των τεσσάρων κύριων εθνικοτήτων που καταφτάνουν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τα τελευταία 8 έτη, παρατηρείται ότι οι Γερμανοί, ενώ παρουσίαζαν σχεδόν σταθερές αφίξεις το διάστημα 2009-2012, από το 2013 ως το 2017 παρουσιάζουν συνεχή αύξηση που φτάνει το 120%, μεγαλώνοντας τη ψαλίδα τους σε σχέση με τις άλλες κύριες εθνότητες. Οι Βρετανοί κατά το διάστημα 2011-2017 καταγράφουν μια συνεχή αύξηση κατά 37%. Οι Ρώσοι, οι οποίοι κατέγραψαν ρεκόρ αφίξεων το 2013 με 471 χιλιάδες αφίξεις, πηγαίνοντας από την τέταρτη στην πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων, καταγράφοντας συνεχή αύξηση από το 2009 έως το 2013 και υπερτετραπλασιάζοντας τις αφίξεις τους, τα επόμενα δύο έτη σημειώνουν σημαντική μείωση κατά 53%, πέφτοντας πάλι στην τέταρτη θέση, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια ανάκαμψη κερδίζοντας την τρίτη θέση από τους Γάλλους. Γάλλοι, οι οποίοι για το διάστημα 2009-2017 παρουσιάζουν σχεδόν σταθερές αφίξεις με πολύ μικρές μεταβολές.

Γενικότερα, για το έτος 2017, η Κρήτη, αν υπολογίσουμε και την άνοδο κατά 4,4% του αεροδρομίου Χανίων,  σημείωσε μια αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών που καταφτάνουν στην περιφέρεια με charter κατά 7,9%, η οποία είναι κοντά στο μέσο όρο αύξησης σε πανελλαδικό επίπεδο, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), έφτασε το 8,6%, ξεπερνώντας τα 18 εκ. αφίξεις. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που είχαν πληγεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό από την μεταναστευτική/προσφυγική κρίση τα τελευταία χρόνια και κυρίως στα νησιά Λέσβου, Κω και Σάμου, όπου σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις κατά 36%, 19% και 18%, αντίστοιχα.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του…

7 hours ago

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί της Καλυψούς, την ακριτική Γαύδο, προκηρύσσει τους…

7 hours ago

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του…

7 hours ago

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό…

7 hours ago

Οι Έλληνες της ηλικιακής ομάδας 25 – 34 είναι οι πιο πιεσμένοι οικονομικά στην ευρωζώνη – Ζουν στα παιδικά τους δωμάτια

Το ποσοστό των εργαζόμενων νέων που ζουν με τους γονείς τους στην ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια,…

8 hours ago

ChatGPT-4ο: Επανάσταση στο AI – Τι υπόσχεται το νέο μοντέλο

Τη χρήση του δημοφιλούς chatbot της, ChatGPT, επεκτείνει η OpenAI λανσάροντας ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχεται…

9 hours ago

This website uses cookies.