Στην αρχή ήταν οι πιπεριές. Μετά τα αγγούρια και οι τομάτες. Στη συνέχεια τα πεπόνια. Κι έπειτα τα καρπούζια. Κι όπως φαίνεται, δεν υπάρχει τέλος για την καταστροφή των κηπευτικών προϊόντων που οδηγούνται σε χωματερές, στην εποχή μετά την καραντίνα του κοροναϊού.
Η κατάσταση πλέον είναι τραγική για όλα τα κηπευτικά προϊόντα, ενώ όσοι συνομιλούν με παραγωγούς και ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, διαπιστώνουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει επέλθει και που όπως φαίνεται συνεχίζεται.
«Η καταστροφή στα καρπούζια ήταν η κορυφή ενός παγόβουνου, που είχε αρχίσει μήνες πριν» αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης για να προσθέσει:
«Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να αλλάξει η κατάσταση. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι προς το παρών, τα καρπούζια δεν θα είναι το τελευταίο «θύμα» για τους παραγωγούς».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, κάτω από άλλες συνθήκες και με δεδομένο τον τουρισμό τέτοια περίοδο, τα καρπούζια όχι μόνο δεν βρίσκονταν στα αζήτητα, αλλά η τιμή τους θα μπορούσε και να έχει εκτοξευθεί λόγω της τεράστιας ζήτησης.
Τώρα όμως, δεκάδες τόνοι καρπουζιών καταλήγουν σε χωματερές, ενώ μετά από μαζικές και οργανωμένες κινητοποιήσεις Συλλόγων, παραγωγών και δήμων, τεράστιες ποσότητες προσφέρονται σε οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη για να μην καταστραφούν.
«Μέχρι στιγμής, μιλάμε για μια πτώση της ζήτησης και κατά συνέπεια των εσόδων, που φθάνει σίγουρα στο 60 – 70 % και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να το ξεπερνάει» δηλώνει ο κ. Ορφανουδάκης.
Το ποσοστό βέβαια, δεν είναι μη αναμενόμενο, αφού η παραγωγή του καλοκαιριού, κατά κύριο λόγο διοχετεύονταν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και στην εστίαση, που τη δεδομένη στιγμή, όχι απλά υπολειτουργούν, αλλά λειτουργούν οριακά. Αν λάβει δε κάποιος υπόψη του ότι μέχρι στιγμής, οι αφίξεις που αναμένονται στην Κρήτη για τη σεζόν δεν ξεπερνούν τις 400 – 500 χιλιάδες, με βάση τουλάχιστον τα ως τώρα στοιχεία – γίνεται απόλυτα κατανοητό, ότι οι παραγωγοί δεν αναμένουν καλύτερες ημέρες.
Για την ακρίβεια μάλιστα, αυτό που πραγματικά αναμένουν είναι απλά να καλύψουν τουλάχιστον τα έξοδα, ενώ πάντα θεωρούν ορατό τον κίνδυνο για νέο lock down στο νησί με αρνητικές συνέπειες για όλους, εφόσον υπάρξει μια έξαρση του ιού.