18.8 C
Chania
Thursday, January 9, 2025

70.000 τόνοι κεράσια από τον Εβρο έως την Κρήτη

Ημερομηνία:

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σήμερα 130.000 στρ. με κερασιές από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και παράγονται συνολικά από 40.000-70.000 τόνοι (ανάλογα με τη χρονιά και τις καιρικές συνθήκες), με μεγάλο μέρος της παραγωγής να εξάγεται στην Ευρώπη. Ο νομός Πέλλας κρατά τα σκήπτρα με σχεδόν το 50% της πανελλαδικής παραγωγής, ακολουθεί ο νομός Ημαθίας με 10% και έπονται η Πιερία, η Φθιώτιδα, η Ροδόπη, η Λάρισα κ.ά.

Πέλλα και Ημαθία επλήγησαν φέτος από τον παγετό, σε ποσοστό έως και 60% και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Μια έντονη χαλαζόπτωση έπληξε στις αρχές του μήνα και το κεράσι της Ροδόπης, το οποίο καλλιεργείται στις περιοχές του Σώστη και του Iασμου, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα διαλογητήρια-συσκευαστήρια, με πιο καινούργιο αυτό του Λεβέντ Σαδίκ, γιου του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή.

Επιπλέον πέρσι η ελληνική κερασιά δέχτηκε επιθέσεις από τη…. «Μύγα της Ασίας» ή «Δροσόφυλλα» και οι παραγωγοί είναι φέτος σε επαγρύπνηση.

«Η Ελλάδα ήταν για πολλά χρόνια σε καραντίνα για την ‘‘Μύγα της Ασίας’’ και ευχόμασταν να μη μας επισκεφτεί. Πέρσι ωστόσο έκανε την εμφάνισή της και πλέον μελετάμε την παρουσία της και τον βιολογικό της κύκλο, ο οποίος ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες», λέει στον Αγρότη ο γεωπόνος του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων του ΕΘΙΑΓΕ, Κωνσταντίνος Καζαντζής, που έχει ειδικευτεί στην καλλιέργεια της κερασιάς και έχει γράψει πλήθος εγχειριδίων για τους αγρότες.

Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στη δεκάδα σε παγκόσμιο επίπεδο στην κερασοκαλλιέργεια, με την Τουρκία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με παραγωγή κοντά στους 350.000 τόνους τον χρόνο, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Ιταλία, η Ουκρανία.

Πέλλα και Ημαθία επλήγησαν φέτος από τον παγετό, σε ποσοστό έως και 60%.
Πέλλα και Ημαθία επλήγησαν φέτος από τον παγετό, σε ποσοστό έως και 60%.

«Είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε τους Τούρκους στην καλλιέργεια της κερασιάς και δεν έχει νόημα να το κάνουμε. Πρέπει να εστιάσουμε στα ελληνικά, τραγανά κεράσια Εδέσσης, στα πετροκέρασα και στις άλλες ποικιλίες και να πείσουμε τους αγρότες, ώστε να φροντίζουν τα χωράφια τους και τα δέντρα. Η Ελλάδα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη πλην της Τουρκίας, της πρωιμότερης ωρίμανσης των ποικιλιών κερασιών κατά 10-15 μέρες, έτσι κερδίζει γρήγορα τις άλλες αγορές και με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που έχουν σήμερα τα συσκευαστήρια και τα ψυγεία, μπορούν να διατηρήσουν το προϊόν μέχρι και 2 μήνες πριν το διαθέσουν στην κατανάλωση», αναφέρει ο κ. Καζαντζής.

Η μέση στρεμματική απόδοση της κερασιάς κυμαίνεται μεταξύ 400-650 κιλών περίπου και τα χρήματα που εισπράττουν οι αγρότες είναι αναλογικά περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο νωπό προϊόν οπωροφόρων δέντρων.

Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι στο Λεκανοπέδιο της Βεγορίτιδας στην Πέλλα την τελευταία πενταετία η καλλιέργεια της κερασιάς αυξήθηκε κατά 200% και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι νέοι αγρότες «ξηλώνουν» παλιά δέντρα, κυρίως μηλιές και ροδακινιές και στρέφονται στις κερασιές.

«Η κερασιά αφήνει ένα καλό κέρδος στον αγρότη και δεν χρειάζεται τόση φροντίδα όση οι μηλιές ή άλλα δέντρα, δεδομένου ότι δίνει παραγωγή ήδη στον 2ο με 3ο χρόνο. Αναπτύσσεται δυναμικά και αποτελεί μια μελλοντική καλλιέργεια που προσελκύσει όλο και περισσότερους παραγωγούς», δηλώνει στον Αγρότη ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρνισσας Πέλλας, Κωνσταντίνος Μπαϊρακταρίδης.

 
70.000 τόνοι κεράσια από τον Εβρο έως την Κρήτη

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρνισσας αριθμεί κοντά στα 700 μέλη και το 90% των εργασιών του αφορούν σε μήλα, ροδάκινα και κεράσια. Ο Συνεταιρισμός διακινεί περίπου 3.000 τόνους κερασιού, το τραγανό της Εδεσσας, αλλά και άλλες ποικιλίες, σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σερβία.

Κάθε χρόνο γίνονται σε όλη τη χώρα ανανεώσεις σε παλιές φυτεύσεις και οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι τα πετροκέρασα, το τραγανό Εδέσσης και το τραγανό Βασιλειάδης, τρεις ποικιλίες καθαρά ελληνικές. Τα πετροκέρασα είναι πιο μικρά σε μέγεθος από τα τραγανά, αλλά πιο σαρκώδη και πιο νόστιμα. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται επίσης οι ποικιλίες Burlat C1, Sweet Erly, Erly Star, Lapins, Ferrovia και Sweet Heart.

Το 90% της δραστηριότητας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «Ο Αγιος Λουκάς» αφορά στη συσκευασία και στην εξαγωγή κερασιών. Τα 290 ενεργά μέλη του ασχολούνται αποκλειστικά σχεδόν με την καλλιέργεια ελληνικών ποικιλιών κερασιού και τα 2.500 στρ. στις παρυφές του Ολύμπου αποδίδουν πάνω από 1.500 τόνους τον χρόνο. Το 1993 μέσω του προγράμματος Leader + έγινε το συσκευαστήριο και ο εξοπλισμός του συνεταιρισμού ανανεώθηκε το 2007, έτσι σήμερα εξάγει την παραγωγή απευθείας σε όλη την Ευρώπη. «Εμείς εδώ στα ορεινά έχουμε μικρές εκτάσεις για καλλιέργεια. Υπάρχουν αγρότες που έχουν μόλις 2-5 στρ. ή στην καλύτερη περίπτωση 20 στρ. Ετσι θέλουν να καλλιεργούν ένα προϊόν που θα τους αποδίδει ένα καλό κέρδος και αυτό είναι το κεράσι», μας λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Ντούρος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών, το 2016 η Ελλάδα εξήγαγε 16.038 τόνους κερασιών που αντιστοιχούν στα 31,5 εκατ. ευρώ.

«Η κερασοκαλλιέργεια έχει μέλλον και αφήνει ένα καλό εισόδημα»

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρνισσας διαθέτει υπερσύγχρονα διαλογητήρια και ψυγεία με όζον, καθώς επίσης και 20 ψυκτικούς θαλάμους χωρητικότητας 200 τόνων ο καθένας
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρνισσας διαθέτει υπερσύγχρονα διαλογητήρια και ψυγεία με όζον, καθώς επίσης και 20 ψυκτικούς θαλάμους χωρητικότητας 200 τόνων ο καθένας

Η Ροδόπη είναι ένας νομός που φημίζεται για τα κεράσια του και μάλιστα κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία του διοργανώνονται τοπικά φεστιβάλ και γιορτές κερασιού. Ωθηση στην καλλιέργεια δίνει και μια υπερσύγχρονη μονάδα που ξεκίνησε να λειτουργεί το προηγούμενο διάστημα, η ΥΑΚΑ ΙΚΕ του Λεβέντ Σαδίκ, μια επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ που εκτείνεται σε 34 στρ. στη Δύμη του πρώην δήμου Σώστη, στα βόρεια του νομού. Οπως δήλωσε ο Λεβέντ Σαδίκ, κατά την παρουσίαση του συσκευαστηρίου-διαλογητηρίου, αυτό έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 1.500 τόνους ετησίως και θα δέχεται κεράσια εκτός από τη Θράκη και από την Πέλλα, την Ημαθία και τη Λάρισα.

Ειδικά μηχανήματα μπορούν να διαχωρίζουν το κεράσι ανά μέγεθος και χρώμα, να διακρίνουν όσα χτυπήθηκαν από βροχή, χαλάζι ή είναι «άρρωστα», άρα κατώτερης ποιότητας.

Σε πλήρη ανάπτυξη, την περίοδο αιχμής η εταιρεία θα απασχολεί έως και 120 εργαζόμενους, ενώ έχει πιστοποιήσει δωρεάν περίπου 300 παραγωγούς, στους οποίους έγιναν σεμινάρια κλαδέματος και προστασίας από ασθένειες.

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι η επένδυσή του έφερε 15.000 νέες κερασιές στην περιοχή, μια αύξηση που αντιστοιχεί σε 8% περίπου και τόνισε ότι στόχος του είναι να δείξει στις ξένες αγορές πώς μια μικρή περιοχή μπορεί να δώσει αξιόλογα προϊόντα.

Το σχέδιο του Λ. Σαδίκ είναι τα κεράσια να φεύγουν με πτήσεις cargo από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ασία.

Εξίσου δυναμική είναι και η εταιρεία Red Apple στην Κομοτηνή που επίσης απορροφά κεράσια από άλλες περιοχές, όπως την Εδεσσα.

Μια υπερσύγχρονη μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί το προηγούμενο διάστημα, η ΥΑΚΑ ΙΚΕ του Λεβέντ Σαδίκ

  Μια υπερσύγχρονη μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί το προηγούμενο διάστημα, η ΥΑΚΑ ΙΚΕ του Λεβέντ Σαδίκ

Οι κερασοπαραγωγοί της Ροδόπης παράγουν περίπου 1.200 τόνους προϊόντος τον χρόνο, με τις μεγαλύτερες εκτάσεις να είναι μεταξύ της Κομοτηνής και του Σώστη.

«Η Ευρώπη καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νωπού κερασιού και έτσι με κατάλληλη διάρθρωση του συστήματος εμπορίας, τυποποίησης και διάθεσης, υπάρχει ευνοϊκή προοπτική εξαγωγών. Η κερασοκαλλιέργεια έχει μέλλον και αφήνει ένα καλό εισόδημα, αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει στους αγρότες», αναφέρει ο κ. Καζαντζής προσθέτοντας ότι ο ανταγωνισμός με τη γειτονική Τουρκία, που διαθέτει φτηνότερο και μεγαλύτερο παραγόμενο όγκο κερασιών, μπορεί να αντισταθμιστεί και να υπερκεραστεί με τη χρήση νέων μεθόδων καλλιέργειας.

Οι ποσότητες κερασιών που διατίθενται στην ελληνική αγορά, καταναλώνονται όλες αν και η τιμή διάθεσής τους θεωρείται υψηλή, γι’ αυτό και ο μέσος Ελληνας καταναλώνει πολύ μικρότερες ποσότητες κερασιών από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ethnos.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν άντεξε από τη θλίψη η Κρητικιά βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ και λιποθύμησε στην κηδεία του Σημίτη

Λιποθύμησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη, που βρίσκεται...