Όχι μία αλλά δύο γέφυρες θα έχει στο μέλλον ο Κερίτης.
Η μία θα είναι η ιστορική που κατάρρευσε κατά την κακοκαιρία στα τέλη Φεβρουαρίου και για την οποία θα δοθούν 8 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάστασή της και μία δεύτερη για την οποία θα δοθούν 700.000 ευρώ για την εκπόνηση σχετική μελέτης.
Να σημειώσουμε ότι το έργο αποκατάστασης της Γέφυρας Κερίτη χαρακτηρίζεται “υψίστης σημασίας” και “επείγον” και η χρηματοδότησή της θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2019.
Τη σύμβαση θα υπογράψουν τα αρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Πλατανιά, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το τμ. Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ.
Όσον αφορά για την κατασκευή δεύτερης γέφυρας, η απόφαση προβλέπει υπογραφή προγραμματικής σύμβασης προϋπολογισμού 700.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης. Η νέα γέφυρα θα χρησιμοποιείται για τη διέλευση μεγάλων φορτίων.
Η κατάρρευση της γέφυρας μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΑ TV. Τη στιγμή της κατάρρευσης, πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο σημείο άρχισαν να φωνάζουν έκπληκτοι και οργισμένοι από το γεγονός.
Θυμηθείτε το βίντεο όπου σε ζωντανή μετάδοση καταρρέει η ιστορική γέφυρα Κερίτη:
Η ιστορική γέφυρα του Κερίτη ποταμού είχε δημιουργηθεί με τη φροντίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου πριν από έναν αιώνα το 1908 και αποτελεί ξεχωριστό στολίδι του τόπου και της περιοχής.
Αρχιτέκτων της γέφυρας ήταν ο Αναστάσιος Λογοθέτης από τα Κύθηρα, γαμπρός της Αλικιανιώτικης Οικογένειας Κατζουρού.
Ο ίδιος αρχιτέκτων σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή του ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού στο κέντρο του χωριού το 1910. Η γέφυρα με τα τρία ευμεγέθη τόξα κατασκευάσθηκε με κυβοπλίνθους(νταμαρόπετρες), με την εργασία των κατοίκων του Αλικιανού και των γύρω χωριών.
Λίγα μέτρα βορεινότερα, έμελε να γίνει και το θυσιαστήριο των 108 εκτελεσθέντων από τη γερμανική θηριωδία του 1940, που σήμερα μας τη θυμίζει το επιβλητικό ηρώο που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κει, στη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου από Χανιά προς Αλικιανό.
Φωνή και κλάημα άκουσα στη γέφυρα Κερίτη,
ποιες να ‘ταν απού κλαίγανε και τα δεντρά μαραίναν…
Δεν ήταν μια δεν ήταν δυο δεν ήταν τρεις και δέκα,
ήταν των εκατό οχτώ χαροκαημένες μάνες…
Μάνες γυναίκες κι αδερφές κακοθανατισμένων…
Η μια ‘κλαιγε τον άντρα της, η γι άλλη τον υγυιόν τζη,
οι αδερφές τους αδερφούς τη λεβεντιά της Κρήτης…
Η απόφαση που όρισε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο τη Γέφυρα Κερίτη
ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1644/44519/27-8-1998 – ΦΕΚ 1052/Β/12-10-1998
Χαρακτηρισμός ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου και έργου τέχνης της γέφυρας του ποταμού Κερίτη στον οικισμό Αλικιανός Ν. Χανίων.
“Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης την γέφυρα του ποταμού Κερίτη στον οικισμό Αλικιανού Ν. Χανίων γιατί αποτελεί αξιόλογο δείγμα ειδικού τεχνικού έργου των αρχών του 20ου αιώνα, που συνδυάζει άριστη γνώση της τεχνικής κατασκευών και υψηλή αισθητική αντίληψη”.
ΚΝ 5351/1932, άρθρο 52, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 και 17 του ΝΔ 216/1943 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 παρ. 5 του Ν 1337/1983 και ισχύει
Ν 1469/1950
Ν 2039/1992 (ΦΕΚ 61/Α/13-4-1992)