Του Ειρηναίου Μαράκη
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η εργατική τάξη καλείται να πληρώσει τα σπασμένα. Η κυβέρνηση εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Προσπαθεί να διασπάσει την ενότητα της εργατικής τάξης χωρίζοντας την σε “νόμιμους” και “παράνομους” εργάτες, σε Έλληνες και ξένους, σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε άνδρες και γυναίκες. Οι κρατικές επιθέσεις ρατσισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας πληθαίνουν: από την δολοφονική επίθεση στην συνδικαλίστρια και μετανάστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, μερικά χρόνια πριν, έως την σύλληψη (εντός του εργατικού χώρου) και παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία της παράλειψης καθήκοντος και της απείθειας της Εφόρου Χανίων.
Δυστυχώς, η επικράτηση του σταλινισμού και του κρατικού καπιταλισμού στη Ρωσία, οδήγησε στο να χαθούν όσα κέρδισαν οι εργάτες.
Αναγκαιότητα
Σήμερα, όσο και αν η επίσημη γραμμή των Μ.Μ.Ε. θέλει να μας διαφημίσει τις κατακτήσεις της “γυναικείας απελευθέρωσης” – με τις αταξικές απαιτήσεις για περισσότερες γυναίκες στα κέντρα εξουσίας, τύπου Θάτσερ ή Μέρκελ, για βραδιές φιλανθρωπίας πλουσίων κυριών, για “γυναίκες πρότυπα” που πέτυχαν καριέρα και κοινωνική καταξίωση παραμένοντας άξιες μανάδες και σύζυγοι – τόσο η καθημερινότητα τους διαψεύδει με τις απολυμένες κι άνεργες γυναίκες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, γυναίκες που παρενοχλούνται σεξουαλικά από τους εργοδότες τους, την αγρότισσα που χάνει τα χρόνια της στα χωράφια, τις μετανάστριες που υφίστανται διπλό ρατσισμό – ως γυναίκες κι ως ξένες, τα θύματα του trafficking. Αυτή είναι και η βασική επιδίωξη του καπιταλισμού: το να αποδεχτείς ότι είσαι καταπιεσμένη αλλά να συμπεριφέρεσαι σαν απελευθερωμένη – εύκολο θύμα για τις ορέξεις του κάθε Στρος Καν και προαγωγού. Από εδώ βγαίνει η αναγκαιότητα να συμμετέχουμε όλοι – άνδρες και γυναίκες -στην πολιτική δράση για να μπορέσουμε να συγκρουστούμε και να ξεπεράσουμε όλες τις καθυστερημένες ιδέες, να κατοχυρώσουμε την πραγματική ισότητα των φύλων, να εξαλείψουμε κάθε διάκριση με βάση τον ερωτικό προσανατολισμό και να παλέψουμε όχι μόνο για πραγματική σεξουαλική απελευθέρωση αλλά και για τη συνολική απελευθέρωση από το ζυγό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
6.3.2012
Χανιά Κρήτης
παραπομπές:
1) Μαρία Χριστοφόρου, 8 Μάρτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, Εργατική Δημοκρατία, τεύχος 132, Κύπρος
2) Τζούντιθ Όρ, 100 χρόνια από την απεργία που απαιτούσε Ψωμί και Τριαντάφυλλα, εφημερίδα Socialist Worker, Λονδίνο
3) Μαρία Στύλλου, Καταπίεση και Απελευθέρωση – κριτική στις “Θηλυκές Φαλλοκράτισσες” της Ariel Levy, περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω, Αθήνα
Σήμερα, στα Επιμελητήριο Χανίων, έδρα της Επιχειρηματικής κοινότητας, ο Επιμελητηριακός συνδυασμός «Επιμελητήριο με Μέλλον», με…
Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό μετά τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται από…
Στο 6,5% βρίσκεται η εκλογική επιρροή του κόμματος Κασελάκη όμως μόλις στο 4,3% στην πρόθεση…
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων, κ. Αναστάσιος Αλόγλου, ανακοίνωσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής…
Τον πρώτο λόγο για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη, που αποτελεί και το αμέσως επόμενο…
Ο Σύλλογος του Αρκαλοχωρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει προσπάθειες εξαπάτησης των σεισμοπλήκτων από επιτήδειους.…
This website uses cookies.