ΘΕΣΕΙΣ

83η επέτειος της Μάχης της Κρήτης και το Διασυμμαχικό Μνημειακό Συγκρότημα – Μνήμες Εθνικής υπερηφάνειας αλλά και εθνικής ταπείνωσης

Του Κωνσταντίνου Μανιουδάκη, Αντιναύαρχου ε.α. Π.Ν

Μία ακόμα επέτειος της Μάχης της Κρήτης ( ΜτΚ ) λήγει με έντονα συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας αλλά και εθνικής ταπείνωσης από την κατάντια του μοναδικού Διασυμμαχικού Μνημειακού Συγκροτήματος (Δ.Μ.Σ.) , το οποίο εξακολουθεί να παραμένει στη θλιβερή εγκατάλειψη και  «άγρια» βανδαλισμένο , με ανεκπλήρωτο το εθνικό μας χρέος για ολοκλήρωση που είχε εξαγγείλει η Πατρίδα μας .

Α.- Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ

Θεμελιώθηκε στον Γαλατά από τον αείμνηστο Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατά την 50η επέτειο το 1991 . Το κείμενο της θεμέλιας πλάκας εκφράζει το εθνικό μας χρέος :  « Η Μάχη της Κρήτης σύμβολο Αγώνα Θάρρους , Αυτοθυσίας και Αποφασιστικότητας  για την επικράτηση των ιδεωδών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας…» . Ο Πρωθυπουργός συγχρόνως επιβεβαίωνε με επίσημο μήνυμά του , ότι «…το Δ.Μ.Σ. με την ολοκλήρωσή του τίθεται στην ακατάλυτη καταξίωση της αιωνιότητας…»

Με ιδιαίτερη σοβαρότητα οι ανώτεροι εκπρόσωποι των συμμαχικών    κρατών τίμησαν τους ηρωικούς νεκρούς και τοποθέτησαν τις  μνημειακές πλάκες των κρατών τους , εκφράζοντας βαθύτατη εκτίμηση για τον υψηλό στόχο της ολοκλήρωσης του Δ.Μ.Σ. από την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα συμβολική ήταν η παρουσία του προσκεκλημένου από τον Πρωθυπουργό Καγκελάριου της Γερμανίας ΚΟΛΝ , ο οποίος κατά τον πλέον επίσημο τρόπο ζήτησε συγνώμη ,  καταθέτοντας στεφάνι εις μνήμη των ηρωικών  αγωνιστών .

Το βαθύ νόημα της θεμελίωσης εκφράζουν τα λόγια του Πρωθυπουργού σε προσωπική επιστολή που μου απέστειλε (είχα την τιμή να με έχει ορίσει πρόεδρο της επιτροπής των εορτασμών ) : «…η θεμελίωση έδωσε σε Πανελλήνια κλίμακα τα λαμπρά αποτελέσματα που όλοι ζήσαμε , αποσπώντας τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό των υψηλών επισκεπτών και ξένων φίλων μας… Συνάμα πρόβαλε το μήνυμα και η εικόνα της συμφιλίωσης και τονίστηκαν οι νέοι συμβολισμοί ενότητας και συνεργασίας , τιθέμενοι στην υπηρεσία του κοινού για όλους μας μέλλοντος … Σε ότι αφορά το Δ.Μ.Σ. του οποίου η πραγματοποίηση είχε και εξακολουθεί να έχει την αμέριστη υποστήριξή μου , θα εξακολουθήσω να εργάζομαι με όλες τις δυνάμεις μου προς την κατεύθυνση αυτή , ώστε να το δούμε όλοι μας στην θέση που έχομε οραματισθεί και του αξίζει .»

Β.-  ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΑΜΠΡΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ 

Ακολούθησε μία περίοδος που διατηρήθηκε το Δ.Μ.Σ. σε επικαιρότητα ως κεντρικό σημείο λαμπρών επετειακών εορτασμών .

Παράλληλα η κτιριακή υποδομή προχώρησε  κατά 40% ολοκληρώνοντας το σκελετό της κτιριακής υποδομής , δηλαδή τον Μνημειακό χώρο, τον Μουσειακό , και τον Συνεδριακό .          «Τελευταία αναλαμπή» ελπίδας για εκπλήρωση του εθνικού μας χρέους ,  ήταν η επέτειος του 2008 , όταν είχα την τιμή να κάνω την τελευταία μου ξενάγηση ως πρόεδρος του Ν.Μ.Κ. στην έκθεση του Δ.Μ.Σ. παρουσία επισήμων. Ο παριστάμενος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός εσωτερικών κ Π. Παυλόπουλος , ( μετέπειτα Πρόεδρος Δημοκρατίας ) , δήλωνε  (εφ. ΚΗΡΥΚΑΣ 27-05-2008) :  « …Η πολιτεία θα ολοκληρώσει το έργο του Δ.Μ.Σ. σε ελάχιστο χρόνο . Είναι ένα έργο που θα στοιχίσει άνω

Των 5εκ.ε , αλλά και αυτά είναι λίγα μπροστά σε αυτά που συμβολίζει…» . Και ο παριστάμενος θεμελιωτής Πρωθυπουργός δήλωνε : « …Χαίρομαι γιατί επιτέλους είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά θα ολοκληρωθεί και ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα το δω τελειωμένο…» .

Γ.- ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ Δ.Μ.Σ.. –  ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

Έκτοτε με αδικαιολόγητη απόφαση Της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ,διακόπηκαν όλες οι τελετουργίες στο Δ.Μ.Σ. το οποίο εγκαταλείφθηκε πλήρως ,  με αποτέλεσμα τον « άγριο» βανδαλισμό του ,  ο οποίος παραμένει για 8η συνεχή χρονιά , « επιμελώς» διατηρούμενος από τους εμπλεκόμενους φορείς .Έτσι  δεν βιώνομε πλέον τις γνωστές μας τελετουργίες που διατηρούσαν νωπό το νόημα της Μεγάλης Θυσίας :

  • Οι σημαίες των συμμαχικών κρατών δεν θα σηκωθούν (οι ιστοί έχουν κλαπεί ) , και δεν θα ακουστούν οι εθνικοί ύμνοι .
  • Η ιερή φλόγα δεν θα ανάψει (η μπρούτζινη βάση της έχει κλαπεί ενώ ο χώρος του παρεκκλησίου από κάτω χρησιμοποιείται ως στάνη προβάτων !!!)
  • Οι βετεράνοι μας δεν θα αποδώσουν τιμές (οι μνημειακές πλάκες των συμμάχων μας με τις τιμητικές επιγραφές είναι σπασμένες και προκλητικά διεσπαρμένες )
  • ΔΕΝ θα ψιθυρίσομε όλοι μαζί τα γνωστά μας λόγια : «… Δεν θα   τους βαρύνουν τα γηρατειά , τα χρόνια δεν θα τους σημαδέψουν , καθώς θα γέρνει ο ήλιος στη δύση του , θα τους θυμόμαστε…» . (Δυστυχώς όμως τους ξεχάσαμε !!! Δεν ξεχάσαμε όμως οι άρχοντές μας να αποδίδουν τιμές σε κάθε επέτειο στο νεκροταφείο των κατακτητών στο Μάλεμε!!!)
  • Οι επισκέψεις είναι πλέον ανύπαρκτες ,  γιατί ποίος θα ανεχθεί τέτοια άθλια και ταπεινωτική εικόνα με χυδαία και ασεβή γραφήματα στον χώρο

Δ.- ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Το θέμα έχει τεθεί κατ’επανάληψη στις τοπικές αρχές και τους τοπικούς βουλευτές   με αναφορές  , παραστάσεις , δημοσιεύματα , τηλεοπτικές εκπομπές ,  δυστυχώς άνευ αποτελέσματος.

Για τον λόγο αυτό , η μεγάλη μας ελπίδα εναποτίθεται  στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη , για να εκπληρώσει το εθνικό μας χρέος το οποίο ανάλαβε ο αείμνηστος Πρωθυπουργός  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θεμελιώνοντας το Δ.Μ.Σ.

Προς Θεού…όχι άλλη ταπείνωση…

     «…Χρωστάμε σε όσους ήρθαν , πέρασαν , θ’άρθουν

      και θα περάσουν.

      Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι , οι νεκροί …»

                                                               Κ.  Παλαμάς

Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εντυπωσιακό θέαμα σε παραλία ωοτοκίας καρέτα – καρέτα στα Χανιά

Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον Πλατανιά. Η Ναταλία και ο Βαγγέλης…

14 hours ago

Στεγαστική κρίση και δημογραφικό: Το 72% των νέων Ελλήνων μένει με τους γονείς του

Είναι γνωστό ότι οι δημογραφικές τάσεις που επικρατούν σε μία χώρα επηρεάζουν και τις συνθήκες στέγασης, ειδικά…

14 hours ago

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ στην Κρήτη: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει η κυβέρνηση με το "μενού" να…

14 hours ago

Μεγάλη διάκριση για δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μιχάλης Δούμπος. Το άρθρο τους "Zopounidis, C. ,…

14 hours ago

Έρχεται για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου Χανίων

Με ένα φαντασμαγορικό δρώμενο που θα διεξαχθεί στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων την Τρίτη 18 Ιουνίου…

14 hours ago

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Το 41% υποχωρεί από το προσκήνιο, προσοχή στην καθημερινή συμπεριφορά

Μετά από τον – όχι και τόσο ευρύ, όσο αρχικά είχε φανεί ότι θα είναι…

14 hours ago

This website uses cookies.