Τα μέσα ενημέρωσης το ονόμασαν «κρητική ασπιρινή». Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Λιονής, επικεφαλής της ομάδας έρευνας για το σκεύασμα από τα τρία κρητικά βότανα, θέλει να είναι προσεκτικός, και μας είπε ότι κακώς ονομάστηκε έτσι αφού δεν είναι φάρμακο αλλά σκεύασμα.
Αν και σε προηγούμενη συνομιλία που είχαμε ο κ. Λιονής μας είχε πει ότι πιθανότατα το σκεύασμα θα κυκλοφορήσει μέσα στον Μάιο, τελικώς αυτό θα γίνει από τον Σεπτέμβρη.
Το σκεύασμα θα ονομαστεί “κρητικό ίαμα” ενώ υπεύθυνη εταιρεία για την εμπορική εκμετάλλευσή και τη διανομή του σε φαρμακεία είναι η εταιρεία Galenica. “Ίαμα” σημαίνει γιατρικό, φάρμακο, μέσο θεραπείας. Όμως, όπως μας είχε πει ο κ. Λιονής, αν και βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από ιούς, και είναι πιθανό να λάβει έγκριση για να πουλιέται και ως φάρμακο, το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται διατροφολογικό συμπλήρωμα:
«Δε δίνεται για μία πάθηση, δίνεται για ενίσχυση του οργανισμού, για την άμυνά του”.
Και συνέχισε: “Όλα θα κυκλοφορήσουν κανονικά με τις απαραίτητες ενδείξεις. Η εταιρεία έχει αναλάβει να δώσει και να περιγράψει όλη τη διαδικασία. Ως διατροφικό συμπλήρωμα δε χορηγείται για μία συγκεκριμένη πάθηση παρόλο που η έρευνα αφορά και καλύπτει κυρίως τις λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού. Υπάρχουν και άλλες δημοσιεύσεις όμως και για την αντιοξειδωτική τους δράση».
Ο κ. Λιονής σήμερα μας είπε ότι η ερευνητική και η επιστημονική δουλειά έχει πλέον τελειώσει. Μένει το εμπορικό κομμάτι για το οποίο την ευθύνη έχει η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Gallenica.
Η Galenica είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες.
Ιδρύθηκε το 1974 από δύο φαρμακοποιούς, τον Διονύσιο Βαρελά και τον Βασίλειο Ταμβακά, και πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε μια από τις δυναμικότερες επιχειρήσεις του κλάδου.
Αποτελεί την πρώτη ελληνική επιχείρηση που επικεντρώθηκε στην απόκτηση τεχνογνωσίας και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων αξιοποίησής της, μέσω της συνεργασίας με μεγάλους ερευνητικούς οίκους του εξωτερικού αλλά και στην ανάπτυξη δικής της τεχνογνωσίας πρωτότυπων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, τα οποία εξάγει με επιτυχία σε χώρες των Βαλκανίων.
Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί επενδύσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία των εφαρμογών της στη δυνατότητα ανακάλυψης νέων μεθόδων, τόσο για τη θεραπεία, όσο και για την πρόληψη ασθενειών.
Μέσα στις έρευνες που χρηματοδότηση και βοήθησε στην ολοκλήρωσή τους ώστε να τις αξιοποιήσει εμπορικό είναι και αυτή της ερευνητικής ομάδας που ασχολήθηκε με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων της Κρήτης.
Να υπενθυμίσουμε ότι πίσω από αυτή την πολύχρονη έρευνα που ξεκίνησε από το 1999 είναι οι καθηγητές Ιατρικής Χρήστος Λιονής και Ηλίας Καστανάς και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος.
Διαβάστε πιο αναλυτικά για την έρευνα ΕΔΩ.
Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) μετά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που σημειώθηκαν…
Ο Γρηγόρης Σαμόλης, ο κρητικός καλλιτέχνης που σπάει όλα τα κοντέρ, αποτελεί πρότυπο πολλών νέων…
Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα. Κύριο θέμα…
O Τραμπ επιστρέφει εκδικητικός στην εξουσία και αυτό στην πολιτική δεν είναι καλός σύμβουλος, δήλωσε…
Η Καθ. Έλια Ψυλλάκη της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) του Πολυτεχνείου Κρήτης…
Από τη διασταύρωση των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Αποκορώνου ξεκίνησε η εγκατάσταση του νέου, έξυπνου…
This website uses cookies.