Αν και αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι πρόκειται για “κρι-κρι”, υπάρχουν ακόμα αρκετές αμφιβολίες.
Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε είναι μεγάλος. Και είναι λογικό, όταν βλέπουμε εικόνες από το προστατευόμενο είδος κρι-κρι νεκρό καθώς περήφανοι κυνηγοί φωτογραφίζονται χαμογελαστοί κρατώντας το νεκρό ζώο από τα κέρατά του. Οι εικόνες μας θύμισαν παρόμοιες, πλούσιων που ταξιδεύουν στην Αφρική και πηγαίνουν σαφάρι βγάζοντας φωτογραφίες με τρόπαιο τα νεκρά κουφάρια λιονταριών.
Εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει μία αμερικάνικη εταιρεία με την επωνυμία “kri-kri hunt” η οποία διαφημίζει το κυνήγι του κρι-κρι στο νησί Σαπιένζα της Μεσσηνίας.
Η εταιρεία διαφημίζει την “υπηρεσία” της ως κυνήγι του αυθεντικού προστατευόμενου “κρι-κρι” (αναφέρει και την επιστημονική ονομασία: capra aegagrus cretica) και μάλιστα παρέχει φωτογραφικό υλικό καθώς και βίντεο από το κυνήγι του ζώου, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα.
Δείτε σχετικά:
Είναι πιθανό η εταιρεία προσπαθώντας να προσελκύσει πελάτες από όλο τον κόσμο να “πουλάει” το κυνήγι ενός ζώου που μοιάζει με κρι-κρι με το κυνήγι του αυθεντικού προστατευόμενου είδους το οποίο βρίσκεται στην Κρήτη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί από τις υπηρεσίες για να εξακριβωθεί κατά πόσο αυτά τα ζώα που σκοτώνονται είναι ή όχι το προστατευόμενο είδος και αν όχι, να δοθούν εξηγήσεις για την παραπλάνηση εκ μέρους της εταιρείας.
Δείτε και φωτό:
Να σημειώσουμε πάντως ότι το κυνήγι στο νησί Σαπιένζα της Μεσσηνίας είναι νόμιμο με την κυνηγετική περίοδο να αρχίζει την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 και τελειώνει την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 ενώ στο νησί υπάρχουν και κρι-κρι.
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται ο επιτρεπόμενος αριθμός θηραμάτων και οι τιμές αυτών. Μεταξύ των ζώων των οποίων επιτρέπεται η θήρευση είναι και το κρι-κρι (capra aegagrus cretica) σε αριθμό 20 αρσενικών με την τιμή για τους αλλοδαπούς κυνηγούς να φτάνει τα 500 ευρώ!
Δείτε αναλυτικά:
Σε περίπτωση που θηρευτεί: α) Αγριοπρόβατο με μήκος κεράτου μεγαλύτερο των 45 εκατοστών (εξωτερική πλευρά) η τιμή του θηράματος επιβαρύνεται για κάθε εκατοστό άνω των 45 με 5 € και β) Αίγαγρος με μήκος κεράτου μεγαλύτερο των 65 εκατοστών (εξωτερική πλευρά) η τιμή του θηράματος επιβαρύνεται για κάθε εκατοστό άνω των 65 με 10 €.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Το κρι-κρι
Το κρι-κρι έχει ανοιχτόχρωμη καφέ γούνα με μια πιο σκούρα λωρίδα γύρω από το λαιμό του. Έχει δύο κέρατα τα οποία διευθύνονται προς τα πίσω. Στο φυσικό τους τόπο είναι ντροπαλά και ξεκουράζονται στη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγουν τους τουρίστες και κάνουν μεγάλα πηδήματα ή ανεβαίνουν απότομες πλαγιές χωρίς πρόβλημα.
Το κρι-κρι δεν θεωρείται αυτόχθον της Κρήτης, αλλά εισήχθη στη Μινωική εποχή. Πάντως, δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού και συνεπώς θεωρείται ενδημικό είδος της Κρήτης. Παλιότερα ήταν κοινό σε όλο το Αιγαίο αλλά το τελευταίο του καταφύγιο είναι στις κορυφές των Λευκών Ορέων στη δυτική Κρήτη – ιδιαίτερα σε μία σειρά σχεδόν κατακόρυφων βράχων 900 μέτρων στο φαράγγι της Σαμαριάς. Το φαράγγι έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός για να προστατευθεί η σπάνια πανίδα και χλωρίδα του. Φιλοξενεί άλλα 14 ενδημικά ζωικά είδη και προστατεύεται από την UNESCO ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας (Biosphere Reserve).
Το 1960, το κρι-κρι ήταν απειλούμενο είδος με καταγεγραμμένα λιγότερα από 200. Ήταν η μόνη πηγή κρέατος για τους αντάρτες την εποχή της Κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η απειλή για το κρι-κρι ήταν ο κυριότερος λόγος ανακήρυξης της Σαμαριάς ως εθνικού δρυμού στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Υπάρχουν ακόμα μόνο περί τα 2000 ζώα στο νησί και θεωρούνται ακόμα απειλούμενα: τα βοσκοτόπια σπανίζουν και ασθένειες τα προσβάλλουν. Η ανάμειξη με την κοινή αίγα είναι όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Το κυνήγι τους απαγορεύεται αυστηρά στο νησί ενώ επιτρέπεται κατόπιν ειδικής αδείας από το δασαρχείο Ηρακλείου στο νησάκι Δία.
Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν βρει διάφορες τοιχογραφίες του κρι-κρι. Κάποιοι ακαδημαϊκοί πιστεύουν πως το ζώο αυτό λατρεύτηκε στο νησί κατά την αρχαιότητα. Στα αρσενικά ακόμα και σήμερα δίνεται το όνομα «αγρίμι» ενώ το όνομα «σανάδα» χρησιμοποιείται για τα θηλυκά. Το κρι-κρι είναι ένα σύμβολο του νησιού και χρησιμοποιείται πολύ σε τουριστικά καταλύματα και επίσημες εκδόσεις παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι τουρίστες, ακόμα και ντόπιοι, έχουν δει έστω και ένα.
Η μοριακή ανάλυση δείχνει πως το κρι-κρι δεν είναι ξεχωριστό υποείδος του αγριοκάτσικου, όπως αρχικά επικρατούσε. Αντίθετα είναι ένα άγριο κατσίκι καταγόμενο από τα πρώτα κοπάδια εξημερωμένων κατσικιών στη Μικρά Ασία και άλλα μέρη της ανατολικής Μεσογείου περί το 8000 με 7500 π.Χ. Ενώ αυτό μπορεί να επηρεάσει το νομικό καθεστώς προστασίας του, το κρι-κρι είναι ένα από τα εμβλήματα της Κρήτης, είχε τεράστια πολιτιστική σημασία στην ιστορία του νησιού και συνεπώς η προστασία αυτού που αντιπροσωπεύει ένα στιγμιότυπο σχεδόν 10.000 ετών της πρώτης εξημέρωσης της κατσίκας θα πρέπει να θεωρείται πολύτιμο από μόνο του.
Έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, τα ποσοστά συλλογής δηλώσεων κτηματογράφησης για τις τρεις…
Με τον Ντόναλντ Τραμπ έτοιμο να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο σε λίγες εβδομάδες και την οικονομία στην…
Με τη βοήθεια εκατοντάδων παιδιών και πλήθος κόσμου κατάφερε να «σώσει» τα φετινά Χριστούγεννα ο…
Το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου έλαβε μια 53χρονη Αμερικανίδα, η οποία αναρρώνει μετά τη μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο…
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών καθώς επίσημο έγγραφο της χημικής υπηρεσίας Πειραιά, το οποίο…
Απερίγραπτη οργή και θλίψη επικράτησε στην κηδεία της 36χρονης που δολοφονήθηκε άγρια το μεσημέρι της…
This website uses cookies.