Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Συνέταιρος στο Wikileaks o Βαρουφάκης για το ΤΤΙP | Βίντεο

Ο ιστότοπος WikiLeaks υποσχέθηκε, ότι θα καταβάλει 100.000 ευρώ σε όποιον του παραδώσει ένα αντίγραφο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Συναλλαγών και Επενδύσεων.

Tο ποσό αυτό θα συγκεντρωθεί μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης στην οποία υποσχέθηκε ότι θα συμμετάσχει ακόμη και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης.

«Χρειάζεται να βάλουμε ένα χεράκι για τη διαφάνεια στην ευρωζώνη αλλά επίσης και στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο (TTIP) που την επηρεάζουν. Συμμετέχετε!» έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@yanisvaroufakis).

Ο τέως υπουργός -που, όπως λέγεται, επενδύει 20.000 δολάρια στην πρωτοβουλία του αυτή με το Wikileaks.

Υπογραμμίζουμε επίσης ότι πριν λίγο καιρό ο Julian Assange είχε προσφέρει 91.000 δολάρια σε όποιον θα του έδινε το κείμενο της επίσης γνωστής Συμφωνίας Συνεργασίας των Χωρών του Ειρηνικού (ΤΤΡ).

Σημειώνουμε ότι συνέταιροι των Βαρουφάκη και Assange είναι επίσης ο Αμερικανός δημοσιογράφος Daniel Ellsberg, 84 ετών, γνωστός για τις αποκαλύψεις του στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και τα βιβλία του για τη θεωρία των παιγνίων και λήψη αποφάσεων, η εκκεντρική σχεδιάστρια μόδας και εμπνεύστρια του Γ. Βαρουφάκη, Vivienne Westwood, 74 ετών, γνωστή στον χώρο της μόδας punk, και ο δικηγόρος-δημοσιογράφος Glenn Greenwald, ο άνθρωπος που στήριξε τον Edward Snowden όταν έφερε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA.

Ο Glen Greenwald ζει στηνΒραζιλία με τον σύντροφό του David Michael Miranda και υπήρξε αρθρογράφος της εφημερίδας Guardian US.

Η μυστικότητα που περιβάλει τη συνθήκη, η οποία είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση «συνιστά απειλή για το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», υποστηρίζει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ σε ανακοίνωσή του.

Η συνθήκη της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο, με την κατάργηση των τελωνειακών δασμών και τον δραστικό περιορισμό των διαφορετικών κανόνων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2013 και αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν από το φθινόπωρο, σύμφωνα με την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Οι αντίπαλοι της συμφωνίας καταγγέλλουν τη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων και υποστηρίζουν ότι η TTIP θα εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

«Η μυστικότητα γύρω από την TTIP συνιστά απειλεί για το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ορισμένα συμφέροντα θα επωφεληθούν απεριόριστα, σε κάποιο βαθμό όπως παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής πολιορκίας σε βάρος του ελληνικού λαού. Η TTIP θα έχει επιπτώσεις στη ζωή όλων των Ευρωπαίων και θα σύρει την Ευρώπη σε μια μακροχρόνια διένεξη με την Ασία. Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στη μυστικότητα» ανέφερε ο Ασάνζ.

Από τον Ιούνιο ο WikiLeaks υπόσχεται να δώσει το ποσό των 100.000 δολαρίων σε όποιον του αποκαλύψει το κείμενο μιας άλλης υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας, της TTP ή Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης Ειρηνικού που αφορά τις συναλλαγές μεταξύ δώδεκα χωρών της ζώνης της Ασίας και του Ειρηνικού.

Δείτε και το σχετικό επεξηγηματικό βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους:

in.greuro2day.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί - όχι βέβαια πάντα -…

14 hours ago

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», εντόπισαν πρωτεΐνες στο αίμα οι…

14 hours ago

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική εκδήλωση  συζήτηση την Τετάρτη 22 Μαΐου…

14 hours ago

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος…

14 hours ago

Κουτσούμπας για Συμφωνία Πρεσπών: Ήταν απόφαση των ΗΠΑ και άλλων “συμμάχων” μας στο ΝΑΤΟ

«Το ΚΚΕ δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και μπορεί να αποκαλύπτει τις οδηγίες,…

14 hours ago

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την Κομισιόν για τις τιμές των πολυεθνικών

Το 78% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, ότι η ακρίβεια είναι το βασικό…

15 hours ago

This website uses cookies.