Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η πρώτη κυβέρνηση που χάνει δίχως αντίπαλο.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Public Issue επαληθεύουν αυτά που λέμε.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ τα συναισθήματα που κυριαρχούν για την κατάσταση είναι «οργή και αγανάκτηση» (26%), «απογοήτευση» (26%) και «ανησυχία-άγχος» (17%).
Ποια είναι η “λάθος κατεύθυνση”; Μα αυτή που αποδέχεται ως αναπόδραστη και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο μονόδρομος της λιτότητας και των μνημονίων.
Αυτός ο δρόμος, που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση έχει οδηγήσει μόλις το 23% του πληθυσμού της χώρας να ζουν σχετικά άνετα.
Το πιο σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι το ποσοστό δυσαρέσκειας που φτάνει το 90% της κυβέρνησης. Εξίσου όμως δυσαρεστημένοι είναι οι ψηφοφόροι και με την αντιπολίτευση σε ποσοστό που φτάνει το 80%.
Υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι ένα ποσοστό 36% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση με Νέα Δημοκρατία θα ήταν καλύτερη, δε σημαίνει ότι επικροτούν την ως τώρα στάση της, αλλά απλά ότι θεωρούν πολύ κακή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Άλλωστε η πιο δημοφιλής απάντηση αυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση με ποσοστό 45% ήταν ότι κανείς δεν είναι ικανός να κυβερνήσει.
Ο Κανένας λοιπόν είναι καλύτερος από τα δύο πιο ισχυρά κόμματα της χώρας. Αυτά που μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων αναλωθήκαν να ζητωκραυγάσουν για το ποιος είναι πιο “άξιος” να κυβερνήσει πάνω στα ερείπια του πολιτικού συστήματος.
Κι έτσι, σε μια εκτός τόπου και χρόνου ανακοίνωση Τάσος Θεοδωρικάκος, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου έσπευσε να εκφράσει την χαρά του επειδή η δημοσκόπηση παρουσιάζει “το πολύ μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας”.
Μάλιστα, λες και μιλάνε για να ακούγονται μεταξύ τους, ο κ. Θεοδωρικάκος διαπίστωση μεγάλη υπεροχή μιας κυβέρνησης ΝΔ ξεχνώντας το 45% που τους θεωρεί όλους ανίκανους ενώ σημείωσε το ποσοστό που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών (51%) λες και αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θέλουν Κυριάκο για να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο Αλέξης…
Εκτός τόπου και χρόνου.
Και συνεχίζει ο “σύμβουλος επικοινωνίας”:
«Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν την πλήρη επιβεβαίωση της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία των πολιτών, ως ο πολιτικός που αποτελεί αξιόπιστη λύση στο τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Η πρόταση του για την συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό, δημιουργεί ελπίδες στηριγμένες στην πραγματικότητα ότι μπορεί να υπάρξει θετική διέξοδος και πραγματική ελπίδα”.
Όλα αυτά φανερώνουν ένα απόλυτο πολιτικό και στρατηγικό κενό που τρομάζει. Μια τρομερή αναντιστοιχία μεταξύ της βούλησης των πολιτών και αυτών που λένε τα κόμματα. Λες και δεν υπάρχει πλέον κανένα σημείο επαφής μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος. Λες και είναι κωφοί.
Και αφού η ανύπαρκτη αντιπολίτευση έδωσε μια απάντηση, η ανύπαρκτη κυβέρνηση θεώρησε ότι είναι σκόπιμο να ανταπαντήσει. Είπε λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου ότι “η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία και την οικονομία τινάζει στον αέρα τις πολιτικές της επιδιώξεις».
Και συνεχίζει το Μέγαρο..:
«Όμως η Νέα Δημοκρατία βιάζεται και για άλλους λόγους, προσπαθεί να σώσει ότι έχει απομείνει από το αμαρτωλό καθεστώς της διαπλοκής με τους καναλάρχες» αλλά και «να αποτρέψει την διαλεύκανση των θαλασσοδανείων στα οποία είναι χωμένη βαθειά μέχρι τον λαιμό».
«Ας μην αγχώνονται άδικα. Εκλογές θα γίνουν. Το φθινόπωρο του 2019. Και ο λαός θα κρίνει ελεύθερα και ανεπηρέαστα» επισήμαναν οι κυβερνητικοί παράγοντες για να καταλήξουν: «Μιλάει και ο κ. Θεοδωρικάκος για δημοσκοπήσεις. Μάλιστα. Υποθέτουμε με το κύρος του δημοσκόπου που προέβλεψε με ασφάλεια βέβαιη νίκη της Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές. Ή με τον αέρα των επιτυχιών της GPO που έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις από το 2012 μέχρι σήμερα. Καλή συνέχεια».
Αν οι απαντήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης χρησίμευσαν σε κάτι είναι για να αποδείξουν ότι τα συντριπτικά ποσοστά απογοήτευσης και δυσαρέσκειας εξηγούνται.
90% για την κυβέρνηση, 80% για την αντιπολίτευση.
Εκτός τόπου και χρόνου.
Α.Σ.