Με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης, για το πολυνομοσχέδιο και τις απολύσεις στους δήμους, έχουμε να πούμε τα εξής :Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ η οποία παραμένει αμετακίνητη στην υλοποίηση του στόχου για χιλιάδες απολύσεις, και ζητά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, καμία απόλυση εργαζομένων, κατηγορηματική αντίθεση στη διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, κινητικότητα των εργαζομένων.
Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) το καταψήφισε. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Οι δυνάμεις αυτές χρόνια τώρα βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, από την εποχή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης μέχρι και σήμερα με γενικευμένη επίθεση σε κάθε κοινωνικό, εργασιακό δικαίωμα. Αναζητούν φθηνά εργατικά χέρια μέσα από την ίδρυση των λεγόμενων κοινωνικών επιχειρήσεων με μισθούς 500 – 600 ευρώ, τη μαθητεία του ΟΑΕΔ με 7 ευρώ μεροκάματο, ενώ δε διστάζουν να παραδώσουν δομές και υπηρεσίες στους ιδιώτες μέσα από εργολαβίες. Αυτά που νομοθετεί η κεντρική πολιτική εξουσία, υλοποιεί με περίσσια σπουδή η τοπική εξουσία.
Αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμφανίζονται κατά του πολυνομοσχεδίου και κάνουν ότι νοιάζονται για τις απολύσεις των εργαζομένων, αλλά στην πραγματικότητα τις νομιμοποιούν, αφού αποδέχονται τη διαθεσιμότητα, κινητικότητα και αξιολόγηση των εργαζομένων στους δήμους.
Τρανή απόδειξη, η άρνησή τους να στηρίξουν τα 4 σημεία – αιτήματα που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης Συντυχάκης Μανώλης : 1. Απόσυρση του Πολυνομοσχεδίου, 2. Καμία απόλυση εργαζομένων, 3. Όχι στη διαθεσιμότητα – αξιολόγηση – κινητικότητα των εργαζομένων, 4. καμία ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών των δήμων. Πρόκειται για αιτήματα που το ένα προϋποθέτει το άλλο και όλα μαζί χτυπούν την καρδιά, τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου που είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας του και το φόρτωμα της κρίσης και των χρεών στην πλάτη των λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από μείωση του εργατικού κόστους με απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων υπηρεσιών και δομών κοινωνικού χαρακτήρα.
Αποδέχτηκαν τα δύο πρώτα με πολλούς αστερίσκους (“τοπική αυτονομία”, “αποστέρηση δικαιώματος διοίκησης”), ενώ πεισματικά αρνήθηκαν τ’ άλλα δύο. Είναι υποκριτικό να λες όχι στις απολύσεις και ταυτόχρονα να τις νομιμοποιείς με πρόσχημα την “αξιοκρατική” αξιολόγηση και την κινητικότητα ή την “ενδοδημοτική κινητικότητα” των εργαζομένων.
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως διατυπώθηκε μετά και το πέρας της συζήτηση στο ΔΣ, έχει ως εξής :
“Η Λαϊκή Συσπείρωση, υπερψηφίζει τα δύο σημεία που αφορούν, α) την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και β) καμία απόλυση εργαζομένων, καμία κατάργηση δομών.
Διαφωνεί με το πολιτικό σκεπτικό του προέδρου και των μελών της πλειοψηφίας και το καταψηφίζει, αφού επί της ουσίας αναιρεί τα δύο προηγούμενα σημεία.
Πρότεινε να εμπλουτιστεί η απόφαση με επιπλέον δύο κρίσιμα σημεία, α) όχι στη διαθεσιμότητα, αξιολόγηση και κινητικότητα εργαζομένων, β) καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δομών.
Επίσης, οι όποιες μορφές αγώνα θα πρέπει να συνοδεύονται και με τα τέσσερα παραπάνω σημεία που αναφέρθηκαν.”.
Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε αποδεκτό !
Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων.
Τους καλεί, να βαθύνουν πολιτικά ταξικά τον αγώνα τους, να δείξουν εμπιστοσύνη στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, να πορευτούν στην κατεύθυνση ανατροπής της πολιτικής εξουσίας κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων.
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης
το μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης
Συντυχάκης Μανώλης