«Στο ίδιο έργο θεατές ξανά, για άλλη μια φορά. Κατεπείγον νομοσχέδιο, διότι δεν θα πάρουμε την περίφημη δόση και διότι απ’ ό,τι φαίνεται η Κυβέρνηση δεν έχει μετρήσει καλά τα προαπαιτούμενα. Είναι 21, είναι 22, πόσα είναι, κάπου έχει μπερδέψει την κατάσταση.Πριν από μία εβδομάδα, νομίζω ότι ήταν την προηγούμενη Πέμπτη, ψηφίσαμε εδώ το πολυνομοσχέδιο, το οποίο έπρεπε να ψηφιστεί. Είπατε σύσσωμοι εδώ στην Αίθουσα -οι περισσότεροι ανέμεναν να ψηφίσουν, προκειμένου να έχουν και την ευκαιρία για τις καλοκαιρινές διακοπές- και επιμένατε ότι έπρεπε να ψηφιστεί για να πάρουμε την περίφημη δόση. Τα προαπαιτούμενα και τα προαπαιτούμενα.
Εκεί, λοιπόν, εβδομήντα έξι άρθρα αφορούσαν το Υπουργείο Οικονομικών σε ζητήματα φορολογίας. Γιατί δεν φέρατε αυτόν το συγκεκριμένο Κώδικα που προφανώς δεν τον συντάξατε σε δύο μέρες, να συζητηθεί ταυτόχρονα και να έχουμε την άνεση, διότι υπήρξε σχετική άνεση και είχαν κληθεί και φορείς.
Τώρα με το κατεπείγον ούτε οι φορείς έχουν κληθεί ούτε κανείς άλλος. Και λέτε, λοιπόν, ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, διότι η περίφημη δόση πρέπει να καταβληθεί.
Αυτή η περίφημη δόση που αποδείξαμε εδώ σε αυτή την Αίθουσα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει στην πραγματική οικονομία, αλλά πλέον το ανακαλύπτουν και οι κλασικές εφημερίδες, όπως η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» που λέει «στους δανειστές επιστρέφουν τα 2,3 δισεκατομμύρια». Δηλαδή ακόμη και εφημερίδες που δεν είναι εχθρικές προς το μνημόνιο, αποδέχονται πλέον αυτό που έχουμε πει από την αρχή, ότι το μεγαλύτερο –το μέγιστο- κομμάτι των δανείων πηγαίνει πλέον στους δανειστές κι εδώ γίνονται απίθανες καταστάσεις. Διότι από τα 4 δισεκατομμύρια, το 1,5 δισεκατομμύριο είναι κέρδη που έβγαλαν οι κεντρικές τράπεζες την προηγούμενη χρονιά, πουλώντας αέρα κοπανιστό, έχοντας αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά με έκπτωση 40% και τα πληρώθηκαν πέρυσι στο 100%.
Είχα υποβάλλει ερώτηση πέρυσι τον Αύγουστο για το τι θα γίνει με εκείνο το τοκογλυφικό ομόλογο της ΕΚΤ. Το πληρώσατε. Και αφού πληρώθηκε αυτό, τώρα επιστρέφουν οι άνθρωποι τα κέρδη. Αλλά για να πληρωθεί τότε εκείνο το ομόλογο ξαναπήραμε δάνειο. Και επειδή δεν έβγαιναν τα οικονομικά, βγήκαν και γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο 4, 20%. Το ίδιο έγινε και στις 20 Μαΐου, όπου υπήρχε άλλο τοκογλυφικό ομόλογο της ΕΚΤ, με κέρδος 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και τώρα παίρνουμε τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν πρόκειται να έρθουν καθόλου, γιατί θα παρακρατηθούν από την τρόικα, διότι πρέπει να πληρωθεί άλλο τοκογλυφικό ομόλογο στις 20 Αυγούστου που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ. Και τα χθεσινά δημοσιεύματα έδειξαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, οι μεγαλύτεροι πλέον τοκογλύφοι κερδοσκόποι στην Ευρωζώνη, κέρδισαν 80 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ευρωπαϊκό νότο στο διάστημα 2010-2012 και από την Ελλάδα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, που αν είχαν πέσει στην ελληνική οικονομία, πραγματικά θα την είχαν απογειώσει.
Αυτά, λοιπόν, γίνονται και είναι τα προαπαιτούμενα.
Επειδή ξεχάσατε ή δεν υπολογίσατε σωστά όσους θα πήγαιναν στην ανθρωποθυσία, τώρα σας λένε «Όχι, θα φέρετε καινούργια ρύθμιση και θα βρείτε και άλλους εκατό για την ανθρωποθυσία». Διότι δεν αρκούνται στο Eurogroup. Φέρνετε, λοιπόν, μία τροπολογία η οποία τι λέει; Λέει για όσους εργαζόμενους κάνατε τεράστια προσπάθεια εσείς της μνημονιακής πλειοψηφίας να διασώσετε με το πολυνομοσχέδιο. Λέγατε: «τους τρίτεκνους θα τους σώσουμε και αυτούς που έχουν μεταπτυχιακά θα τους σώσουμε». Γιατί τους άλλους τους είχατε για σφαγή, αλλά, αυτούς θα τους σώζατε. Και ψηφίσατε υπό όρους.
Τώρα έρχεται η τροπολογία και τι λέει; Λέει ότι παρ’ ότι χθες με ΦΕΚ ήταν προσδιορισμένο ότι αυτοί της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης –η οποία πρέπει να στηριχθεί για να αναπτυχθεί η οικονομία, για να έχουμε έσοδα και να μπορεί να εισπράξει και το Υπουργείο Οικονομικών- μπαίνουν στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας –όπως λέτε- και στο τέλος θα απολυθούν, τώρα η νέα επιβεβαίωση και εγγύηση που λέτε είναι «μη σας νοιάζει, θα διασωθούν αυτοί».
Αυτά πρέπει να τα πείτε κάπου αλλού. Είναι όλος ο κόσμος πραγματικά ανάστατος στο ζήτημα αυτό και επιπλέον, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ορθολογισμός στα της διαθεσιμότητας και κινητικότητας. Διότι αυτοί εδώ οι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, έχουν και μεταπτυχιακό. Αυτοί είναι οι κατ’ εξοχήν –ας πούμε- ικανοί και σε αυτούς πρέπει να στηριχθείτε. Και τους «σφαγιάζετε» και αυτούς για να αποδειχθεί τι; Ότι όλα αυτά είναι στο πλαίσιο μίας συμφωνίας να υπάρξουν ανθρωποθυσίες για να παρθούν τα δανεικά, για να ξαναδοθούν πάλι στους δανειστές. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γι’ αυτό σας καταγγέλλουμε γι’ αυτήν την πολιτική που έχετε. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Φυσικά θα καταψηφίσουμε και αυτό το νομοσχέδιο, γιατί είναι ενταγμένο στο μίνι μνημόνιο, το οποίο μας φέρατε με το πολυνομοσχέδιο. Απλά ξεχάσατε να το βάλετε. Επομένως, παρ’ ότι έχει άρθρα που είναι λογικά και πρέπει να ψηφιστούν, εμείς για να καταδείξουμε την αντίθεσή μας σε αυτήν την πολιτική, την πολιτική της διάλυσης της χώρας, θα καταψηφίσουμε όλα τα άρθρα, απλά για να καταδειχθεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Τι λέει αυτό το πολυνομοσχέδιο; Αφού πλέον δεν έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τα θέματα των τόκων -των υπέρογκων τόκων που πληρώνουμε στους δανειστές- αφού ό, τι έρχεται θα το ξαναδίνουμε στους δανειστές, υποχρεωτικά πρέπει να βρείτε τρόπους είσπραξης. Φυσικά δεν απευθύνεστε στους γνωστούς που είναι στις λίστες όπως η λίστα Λαγκάρντ –τις έχουμε χάσει, πεντακόσιες λίστες είναι- και μέχρι στιγμής δεν έχετε εισπράξει τίποτα από αυτά- και φέρνετε ένα Κώδικα για το πώς θα γίνει η συγκεκριμένη είσπραξη. Από ποιους; Προφανώς, από αυτούς που είναι τα υποζύγια, διότι το 55% των ποσών που καταλήγουν στα ταμεία του κράτους από φόρους, προέρχονται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Για το 2012 τι είχαμε; Μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων κατά 18% και αύξηση των φόρων κατά 52%. Αυτούς έχει στο στόχαστρο το νομοσχέδιο, που δεν έχουν πλέον φοροδοτική ικανότητα οι άνθρωποι και που δεν έχουν αντοχές. Αυτούς ψάχνετε να βρείτε. Πώς; Θα τους πιέσετε και θα τους αναγκάσετε να βρεθούν σε τέτοια κατάσταση για να πληρώσουν ή αλλιώς θα κάνετε κατασχέσεις στην κινητή, στην ακίνητη περιουσία, στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στους μισθούς από ένα σημείο και πάνω. Αυτή είναι η πραγματικότητα- όπως και τους μισθωτούς, οι οποίοι πλέον έχουν καταρρεύσει, διότι το μεγαλύτερο μέρος των μισθωτών πλέον έχει χαμηλά εισοδήματα.
Επειδή το Υπουργείο Οικονομικών δίνει στοιχεία, αναφέρω τα εξής: Αυτοί που είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι και εισπράττουν από 6.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ καθαρό εισόδημα είναι ένα εκατομμύριο τετρακόσιοι ογδόντα πέντε χιλιάδες. Αυτοί που εισπράττουν από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ εισόδημα είναι ένα εκατομμύριο τριακόσιοι είκοσι επτά χιλιάδες. Αυτοί που είναι πάνω από 20.000 ευρώ είναι πλέον πολλοί λίγοι και τους υπολογίζω με βάση τα στοιχεία που έχετε εδώ γύρω στους οκτακόσιες-εννιακόσιες χιλιάδες.
Όλοι οι άλλοι, η μεγάλη πλειοψηφία, τέσσερα εκατομμύρια εκατό χιλιάδες άνθρωποι, παίρνουν κάτω από 20.000 ευρώ καθαρά το χρόνο. Υπολογίστε τα αυτά. Βγαίνουν περίπου 1.500 ευρώ το μήνα. Βάλτε ότι αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν χαράτσια, να επιβιώσουν κλπ. Από αυτούς, λοιπόν, θα πάρετε; Αυτούς στοχεύετε;
Απεδείχθη ότι όλες οι διατάξεις που έχετε είναι τέτοιες που δίνουν πλέον σημαντικές εξουσίες -πολύ μεγαλύτερες από ό,τι πρέπει- χωρίς εγγυήσεις των περιουσιακών και ατομικών δικαιωμάτων των φορολογουμένων, ώστε να μπορούν να αμυνθούν. Διότι η κοινοποίηση με συστημένη επιστολή των ΕΛΤΑ, αν περάσουν δεκαπέντε μέρες, θεωρείται νόμιμη κοινοποίηση. Άρα το κράτος σου έστειλε το φόρο και από εκεί και πέρα έχει βεβαιωθεί. Δεύτερον, μπορεί με συγκεκριμένους τρόπους να κάνει τις κατασχέσεις της περιουσίας. Τρίτον, όταν θα έρθει στην αναγκαστική εκτέλεση, δεν θα επιτρέπεται ούτε συμψηφισμός. Και εξηγήσαμε ότι όλα αυτά είναι αντισυνταγματικά. Δεν δίνεται ούτε το δικαίωμα προγενέστερης ακρόασης.
Έχουμε πλέον ένα διάτρητο σύστημα επιβολής φόρων, κατασχέσεων, ατομικών διώξεων αλλά και φωτογραφικές διατάξεις. Διότι είναι ευκαιρία τώρα να στήσετε ένα μηχανισμό, μέσα από τον οποίο θα συμπιέσετε και θα αφαιμάξετε κάθε περιουσία. Και ταυτόχρονα είναι ευκαιρία τώρα να μειώσετε πρόστιμα και να μπουν στο άρθρο 55 ή στο άρθρο 66 παράγραφος 6 τέτοιες ρυθμίσεις που να βοηθήσουν αυτούς τους οποίους εσείς επιθυμείτε στη συγκεκριμένη στιγμή. Θέλετε με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο να τους δώσετε την ευκαιρία να πληρώσουν πολύ λιγότερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Και έχετε και ένα Γενικό Γραμματέα Εσόδων, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 26 του νομοσχεδίου μπορεί να εκδίδει πράξεις που δεν δημοσιεύονται καν στο ΦΕΚ. Και του δίνετε και άλλες αρμοδιότητες, όπως την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Αποκτά πάρα πολλές εξουσίες και είναι ανέλεγκτος.
: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο που φέρνετε, προσδιορίζετε πλέον ένα συγκεκριμένο τρόπο επίθεσης στα δικαιώματα των πολιτών, τους οποίους κυριολεκτικά έχετε διαλύσει, γιατί έχετε μετατρέψει τη χώρα με τη μνημονιακή σας πλειοψηφία σε ένα κοινωνικό νεκροταφείο».