Από την Πέμπτη 5 μέχρι και σήμερα Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013, διοργανώνεται στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (καθ. κος Γιώργος Τσιρώνης) η εναρκτήρια συνάντηση του έργου CCQCN.Το έργο με διάρκεια περίπου 3,5 χρόνια έχει προϋπολογισμό 5 εκ. € και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα REGPOT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στόχος του έργου είναι να αναπτύξει τεχνογνωσία στις σχετικές επιστημονικές περιοχές μέσω πρόσληψης σημαντικού αριθμού νέων επιστημόνων, αγοράς καινούργιου πειραματικού εξοπλισμού καθώς και σημαντικού υπολογιστικού εξοπλισμού και να καταστήσει το Κέντρο ένα εθνικό κέντρο αριστείας στην θεωρητική, υπολογιστική και πειραματική Φυσική της ευρύτερης περιοχής της Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης και εφαρμογών.
Στο πρώτο μέρος της συνάντησης την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο καθ. κ. Γιώργο Τσιρώνη το αντικείμενο του έργου ενώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε ο υπεύθυνος του προγράμματος κος Γ. Αμπροσίεβιτς.
Τη συνάντηση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γ. Δεικτάκης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευρ. Κουκιαδάκης εκ μέρους του Περιφερειάρχη επιβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης. Η πρώτη μέρα της συνάντησης ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις από τον καθ. κ. Λευτέρη Οικονόμου, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης, ο οποίος παρουσίασε το σύμπλεγμα της γνώσης στην Κρήτη και τις προοπτικές ενόψει του προγράμματος Ορίζοντας 2020, την κα Γεωργία Τζένου από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα REGPOT) και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γιώργο Αλεξάκη, ο οποίος παρουσίασε το σχεδιασμό της περιφερειακής στρατηγικής καινοτομίας της Κρήτης και τις προκλήσεις ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα με επιστημονικές παρουσιάσεις από συνεργαζόμενους φορείς του έργου από τα Πανεπιστήμια Leiden και Groningen(Ολλανδία), Cambridge (Μ. Βρετανία), Technion, Haifa (Ισραήλ), Ecole National Supérieure και LAAS – CNRS (Γαλλία), Max Plan Gottingen, Karlsruhe Institute of Technology, Leibniz Institut (Γερμανία).
Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί σήμερα Σάββατο 7/9 το απόγευμα με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κρήτης.