Σημαντικά αποτελέσματα απέδωσε η δραστηριοποίηση της ΕΛΑΣ στην Κρήτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ζωοκλοπών. Όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το 9μηνο 2013 καταγράφηκε μείωση κατά 35,76% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Ειδικά στο Ρέθυμνο και το Λασίθι η μείωση των περιστατικών ζωοκλοπής ανέρχεται στο 83,33% και 84%, αντίστοιχα.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος έχει επισημάνει ότι η έξαρση του φαινομένου της ζωοκλοπής στην περιοχή του Ρεθύμνου, αλλά και ευρύτερα στην Κρήτη, αποτελεί στοιχείο του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή και ότι η μη αντιμετώπιση της ζωοκλοπής δημιουργεί κλίμα γενικευμένης ανομίας και ατιμωρησίας.
Ο βουλευτής είχε απευθύνει την ερώτηση και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην απάντησή του, αναφέρεται διεξοδικά στο σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής κάθε ζώου, ώστε «ζώα που εμπλέκονται σε περιστατικά ζωοκλοπής να είναι δυνατό να εντοπιστούν», υπό τον όρο ότι η σήμανση δεν παραποιείται ή αφαιρείται.
Σε ό,τι αφορά στα αιγοπρόβατα, που αποτελούν και την πλειοψηφία των ζώων που εμπλέκονται σε περιστατικά ζωοκλοπών, όπως τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος, ο δόλιος χειρισμός της ταυτότητάς τους αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την επιλογή χρήσης του ενδοστομαχικού ηλεκτρονικού βώλου, αντί του ηλεκτρονικού ενωτίου, από τους κτηνοτρόφους