Στο Τέξας των Η.Π.Α. βρέθηκαν κατά το διήμερο 4 και 5 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης, συμμετέχοντας στο Συνέδριο “Can the Eurozone Be Saved?” («Μπορεί να σωθεί η Ευρωζώνη;»), που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο στο Ώστιν. Ο κ. Τσίπρας μίλησε σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα “Advice to Governments to Come” («Συμβουλές σε μελλοντικές Κυβερνήσεις») και ο κ. Σταθάκης σε άλλη με θέμα “Austerity, Labor, Life and Politics in Europe” («Λιτότητα, Εργασία, Ζωή και Πολιτική στην Ευρώπη»).
Κατά την ομιλία του, ο βουλευτής Χανίων άσκησε δριμύτατη κριτική στην ασκούμενη μνημονιακή πολιτική, επισημαίνοντας ότι απέτυχε σε όλους τους στόχους της. Η αποτυχία αυτή ήταν αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη, καθώς επιχειρήθηκε να μειωθεί το χρέος μέσω πολιτικών λιτότητας. Έτσι, η χώρα μας οδηγήθηκε σε μια διαρκή ύφεση, σημαντική πτώση του Α.Ε.Π. και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα, το χρέος εκτινάχθηκε φτάνοντας στο 180% του Α.Ε.Π., με συνέπεια να απαιτηθεί υπέρογκος εξωτερικός δανεισμός ύψους 240 δισεκατομμυρίων Ευρώ (περίπου όσο το Α.Ε.Π.), που δεν είναι εφικτό να επιστραφούν ποτέ. Ως επακόλουθο, η ελληνική οικονομία καταστράφηκε και οι πολίτες βιώνουν μια ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο σε καιρό ειρήνης.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το πρόγραμμα απέτυχε επειδή κυρίως δεν επικεντρώθηκε στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα, αλλά προσπάθησε να λύσει τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την ελληνική ουσιαστικά να αποτελεί παράπλευρη απώλεια. Όσα ήταν αναγκαία, δηλαδή η αναδιάρθρωση του χρέους, οι σταδιακές και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνες με την ελληνική πραγματικότητα και ιδίως η επίτευξη ανάπτυξης, δεν έγιναν ποτέ. Αντίθετα, προτιμήθηκε η εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής βασισμένης στην περικοπή των μισθών σχεδόν στο μισό, στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις αναποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές. Ο βουλευτής Χανίων κατέληξε, πως η ασκούμενη πολιτική είναι αδιέξοδη και ως εκ τούτου καταστροφική και πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το φορολογικό σύστημα και την αδυναμία να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα έσοδα, ο κ. Σταθάκης επισήμανε, ότι η φορολογία στη χώρα μας δε διαφέρει από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή με μια εξαίρεση: τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και των πλέον ευκατάστατων κοινωνικών στρωμάτων που είναι σαφώς χαμηλότερη στην Ελλάδα.