10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Νίκος Χουντής: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να θέσει σήμερα το θέμα ονομασίας «φέτα» στο Κολέγιο των Επιτρόπων»

Ημερομηνία:

Η απώλεια για την Ελλάδα της αποκλειστικής χρήσης της ονομασίας «φέτα», στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά, που όλοι παραδέχονται εκτός από την κυβέρνηση, δεν ήταν αποτέλεσμα αμέλειας και λάθος χειρισμού. Ήταν εκ προμελέτης έγκλημα, που θα έχει μεγάλες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας και οικονομίας.

Αυτό αποδεικνύεται από Έγγραφο-Δεσμευτική επιστολή του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σιγκαπούρης προς την Κομισιόν της 21-1-2013, που δίνουμε στη δημοσιότητα, και με το οποίο αποκαλύπτεται ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον οποίο είχε προφανώς συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2013, ήταν και είναι να αναγνωρισθεί η «φέτα» ως διεθνής ονομασία, δηλαδή να μπορούν να συνυπάρχουν στη διεθνή αγορά, παράλληλα με την ελληνική φέτα ΠΟΠ, άλλες «φέτες» άλλων προελεύσεων (πχ. Δανίας, Τουρκίας, Καναδά, ΗΠΑ, κλπ).

Το σημείο της ανωτέρω επιστολής, που απευθύνεται στον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου κ. Karel De Gucht, στο οποίο αναγνωρίζεται και συνομολογείται η δυνατότητα ύπαρξης «φέτας» και άλλων προελεύσεων πέρα της γνήσιας ελληνικής, αναφέρει στο σημείο 7:

«Τα συμβαλλόμενα μέρη (ΕΕ-Σιγκαπούρη), στην περίπτωση της Φέτας, συμφωνούν ότι, φέτα άλλων προελεύσεων μπορεί να συνυπάρχει στο διηνεκές με την (ελληνική) ΠΟΠ Φέτα της ΕΕ»!!!

Έχει επίσης ενδιαφέρον και το επόμενο σημείο της επιστολής που αφορά στην Παρμεζάνα και είναι απολύτως ενδεικτικό της προστασίας που δίδεται στο προϊόν αυτό, σε αντιδιαστολή με τη φέτα:

«Σχετικά με το Parmigiano Reggiano, επισημάνθηκε η σημασία της ονομασίας αυτής για την ΕΕ. Η Σιγκαπούρη συμφωνεί να εμβαθύνει άμεσα στην έρευνά της για άλλες πιθανές χρήσεις του ονόματος αυτού στην αγορά της και να ενημερώσει την ΕΕ για το αποτέλεσμα, το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της Συμφωνίας. Επισημαίνει ότι η ΕΕ θα λάβει υπ’ όψιν της τα αποτελέσματα αυτά, κατά τη συνολική της εκτίμηση της ολικής αποδοχής της πτυχής της συμφωνίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις. Η ΕΕ δηλώνει την προσδοκία της ότι το Parmigiano Reggiano θα εγγραφεί στη Σιγκαπούρη ως γεωγραφική ένδειξη με αποκλειστικά δικαιώματα».

Ολόκληρη η επιστολή βρίσκεται αναρτημένη στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2013/september/tradoc_151779.pdf

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ