Η επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 8 και 9 Ιανουαρίου με στόχο να “ανακρίνει” τους θεσμικούς παράγοντες της ελληνικής πολιτείας, διερευνώντας το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο και το εάν οι ενέργειες του ελληνικού κράτους έπειτα από αυτό, συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή στην εκπομπή της ΝΤ “Νέα το πρωί” και την Κατερίνα Πολύζου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
Ο κ. Χουντής ανέφερε ότι η επιτροπή αυτή, στα πλαίσια των ερευνών της, εχει αποστείλει ερωτηματολόγιο στις κυβερνήσεις και τους κεντρικούς τραπεζίτες των τεσσάρων χωρών που βρίσκονται υπό καθεστώς μνημονίου, εκείνες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, όπου ρωτάει, μεταξύ άλλων, το αν ζητήθηκε από την τρόικα να εφαρμοστούν πολιτικές αντίθετες με το κοινοτικό δίκαιο. Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι, όποια και να είναι τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, το πρακτικό αποτέλεσμα θα περιορίζεται στην πολιτική συζήτηση, μιας και το ευρωκοινοβούλιο, διαθέτει ελάχιστους τρόπους επηρεασμού της κοινοτικής πολιτικής.
“Δίνει εξετάσεις ο Σαμαράς”
Όσον αφορά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, ο κ. Χουντής τόνισε ότι πλέον το προεδρεύον κράτος έχει περιορισμένες δυνατότητες ανάληψης πρωτοβουλιών, ενώ ταυτόχρονα, το ευρωκοινοβούλιο θα σταματήσει τη λειτουργία του τον Απρίλιο, μιας και ακολουθούν ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα οι όποιες πρωτοβουλίες να παγώνουν αναγκαστικά. Υποστήριξε επίσης, ότι η κατεύθυνση στην οποία θα είναι αναγκασμένη να κινηθεί η ελληνική προεδρία, είναι προδιαγεγραμμένη από τις προηγούμενες, και ότι η κατεύθυνση αυτή είναι βασισμένη σε νεοφιλελεύθερες λογικές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, είπε, θα δώσει εξετάσεις στους ισχυρούς της Ευρώπης, πάνω στην ολοκλήρωση των επιθυμιών τους, όπως η τραπεζική ένωση.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέκρινε ακόμα την πρόβλεψη της ΕΕ για χορήγηση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πενιχρό ποσό, αναφέρθηκε στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες ως απάνθρωπη, προσθέτοντας ότι η δημιουργία δύναμης FRONTEX στο Ιόνιο αποσκοπεί στο να μην μπορούν οι μετανάστες να φύγουν από την Ελλάδα στα…ενδότερα της ένωσης. Τέλος, όσον αφορά τις ευρωεκλογές, ο κ. Χουντής δήλωσε ότι έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει συμμετοχή στις διαδικασίες ώστε το ευρωκοινοβούλιο να διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση και, αν επιτευχθεί η αλλαγή συσχετισμών προς τα αριστερά, να μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά τις, έστω και λειψές, λειτουργίες ελέγχου της πολιτικής που ακόμα διαθέτει.
Λεωνίδας Φιλικόζης / neatv.gr