Για 20.000 περίπου ευρώ, που δε διατίθενται από την Πολιτεία, μένουν ανεκμετάλλευτοι γύρω στους 40 μετεωρολογικοί και υδρολογικοί σταθμοί στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο μέχρι και το Λασίθι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν πριν μερικά χρόνια, είναι εξοπλισμένοι με υπερσύγχρονα όργανα, αλλά μένουν ασυντήρητοι και δε λειτουργούν.
Την ευθύνη της παρακολούθησης του τηλεμετρικού δικτύου των αυτόματων σταθμών, από τους οποίους κάποιοι είναι μετεωρολογικοί και η πλειονότητά τους υδρολογικοί, έχει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Στους μετεωρολογικούς σταθμούς έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες μέτρησης της βροχόπτωσης, της θερμοκρασίας του αέρα, της εξάτμισης, της έντασης και της διεύθυνσης του ανέμου, ενώ στους σταθμούς των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες ηλεκτρικής αγωγιμότητας και θερμοκρασίας νερού.
Η εγκατάσταση αυτού του ακριβού τηλεμετρικού δικτύου σε όλη την Κρήτη έγινε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων INTERISK και BEWARE–CRINNO, που υλοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης.
Μετά την εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης” και την υπαγωγή της Διεύθυνσης Υδάτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, σταμάτησε η χρηματοδότηση για τη συντήρηση του καινούργιου αυτού χρήσιμου για πολλούς τηλεμετρικού δικτύου.
Οι περισσότεροι σταθμοί σήμερα δε λειτουργούν, άλλοι έχουν υποστεί φθορές από το χρόνο και άλλοι δολιοφθορές από αγνώστους, με αποτέλεσμα όλο το δίκτυο ουσιαστικά να μη λειτουργεί.
Από τη Διεύθυνση Υδάτων εκτιμάται ότι το κόστος της συντήρησης και της αντικατάστασης των φθαρμένων υλικών ετησίως δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για όλο το δίκτυο.
Η συμβολή του τηλεμετρικού δικτύου για τις υπηρεσίες του κράτους είναι σημαντική, για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων της Κρήτης.
Πηγή: neakriti