Στην κυριολεξία αγνώριστη θα γίνει η Ελληνική Αστυνομία και στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταργείται η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και όλες οι Αστυνομικές Διευθύνσεις και Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας σε όλους τους Νομούς και σε όλα τα επίπεδα.
Οι σημερινές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θα αντικατασταθούν με τις εξής:
Α) Την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, η οποία θα ασχολείται με την γενική αστυνόμευση , δηλαδή την τήρηση της τάξης και με τα τροχαία.
Η Π.Α.Δ.Κ. θα έχει επιτελείο στο οποίο θα υπάγονται υπηρεσίες σε επίπεδο Αστυνομικών Τμημάτων ή Αστυνομικών Σταθμών σε ολόκληρο το νησί.
Επικεφαλής θα είναι αξιωματικός με βαθμό Υποστρατήγου ή Ταξιάρχου.
Η έδρα της Π.Α.Δ.Κ. θα είναι στο Ηράκλειο καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι έδρες των Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων θα είναι «όπου και οι αντίστοιχες διοικητικές περιφέρειες της χώρας».
Β) Την Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας Αιγαίου και Κρήτης, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με την δημόσια και κρατική ασφάλεια.
Η ΠΕ.Δ.Α.Α.Κ. θα έχει επιτελείο στο οποίο θα υπάγονται υπηρεσίες σε επίπεδο Τμημάτων Ασφαλείας και Δίωξης Ναρκωτικών.
Επικεφαλής θα είναι αξιωματικός με βαθμό Υποστρατήγου ή Ταξιάρχου.
Η έδρα της ΠΕ.Δ.Α.Α.Κ. θα είναι στο Ηράκλειο, καθώς «εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας με την διοικητική περιφέρεια των οποίων ταυτίζεται η τοπική τους αρμοδιότητα».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασιας του Πολίτη, με την κατάργηση της σημερινής διάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. εξοικονομείται σημαντικός αριθμός αστυνομικών που – σήμερα – απασχολούνται σε επιτελικές εργασίες «γραφείου».
Χαρακτηριστικό είναι πως το νομοσχέδιο ορίζει και την κατάργηση – πανελλαδικά – 6.700 οργανικών θέσεων από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και την δημιουργία 300 νέων οργανικών θέσεων σε ειδικές υπηρεσίες.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων προς επεξεργασία και ψήφιση.
Προς το παρόν είναι άγνωστο το πότε θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί και κυρίως το αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν τις αναμενόμενες ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας που γίνονται τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Οπότε θα πρέπει να θεωρείται ως βέβαιο πως οι φετινές «κρίσεις» ίσως να καθυστερήσουν έτσι ώστε να γίνουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ριζικές αλλαγές που προβλέπονται.
Ναπολέων Σαραντίδης / flashnews.gr