14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Στα Χανιά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η ομιλία του στον Δημοτικό Κήπο [φωτός – βίντεο]

Ημερομηνία:

Στα Χανιά βρέθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης όπου και μίλησε στα πλαίσια της περιοδίας του σε περιοχές της Ελλάδας για τους σκοπούς του νεου πολιτικού σχήματος, του οποίου και ηγείται, το “Ποτάμι”.

Φωτογραφίες από την ομιλία

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες/βίντεο: Νίκος Ν. Αγγελάκης

Βίντεο με ερωτήσεις πολιτών

[youtube id=”gf2gD4RyvvM” width=”620″ height=”360″]

Αφετηρία της περιοδείας του υπήρξαν τα Χανιά, πόλη γενέτειρα του γνωστού δημοσιογράφου, όπου και πραγματοποίησε ομιλία μπροστά σε αρκετό κόσμο στις 18.00 περίπου το απόγευμα, το Σάββατο 15 Μαρτίου,  στον Δημοτικό Κήπο Χανίων. Στην ομιλία του επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούν την Κρήτη και την οικονομία της όπως τον ποιοτικό τουρισμό, τα περιθώρια ανάπτυξης του τομέα αυτού και την περίοδο του χειμώνα, την ασφάλεια στους δρόμους και το λειψό οδικό δίκτυο όπως επίσης και για την ανάγκη οργάνωσης δυνατών συνεταιρισμών όχι όμως στα πρότυπα του παρελθόντος όπως επισήμανε αλλά με ένα κράτος που θα συντονίζει τις προσπάθειες των αγροτών και όχι θα τις εκμεταλεύεται.

Συνόψισε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κρήτη στην φράση “ο τόπος αυτός δεν μας ανήκει αλλά ανήκει στα παιδιά μας” ενώ ταυτόχρονα επισήμανε και  το γεγονός του μεγάλου ποσοστού του ΑΕΠ της χώρας που η Κρήτη συνεισφέρει με την ανεπτυγμένη οικονομία της και πώς μεγάλο ποσοστό από αυτό δεν επιστρέφει στον κόσμο που το παράγει.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα που εχει ευαισθητοποιήσει όλους τους πολίτες της Κρήτης, όπου κι αν ανήκουν πολιτικά, δηλαδή το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας  και την προγραμματισμένη εν πλω καταστροφή του στη Μεσόγειο ενώ αναρωτήθηκε αν ήταν αναγκαία η επιλογή της Μεσογείου για αυτή τη διαδικασία και “τι μπορεί  να γίνει αν ω μη γένειτο κάτι δεν δουλέψει όπως έχει σχεδιαστεί και συμβεί ένα ατύχημα”.

Μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα παντρέματος της παράδοσης με την καινότομια και για περιθώρια που υπάρχουν διεθνώς για εμπορική και οικονομική ανάπτυξη  της Κρήτης και διάθεση των προϊόντων της σε όλο τον κόσμο. “Η αγροτική πολιτική πρέπει να βγαίνει από τον κόσμο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι πολίτες ενισχύσουν προσπάθειες στα χωριά τους και στον τόπο τους” ενώ αναρωτήθηκε γιατί έχει αφεθεί ακαδημαϊκά ο αγροτικός τομέας στην τύχη του όταν όπως είπε στη Γαλλία υπάρχουν σχολές που μελετάνε την ελιά και την σωστή καλιέργειά της ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο.

“Δεν είναι δικαιολογία” τόνισε “ότι το κράτος δεν βοήθάει τον πολίτη για να πετύχει σε όποιο τομέα επιλέξει να δραστηριοποιηθεί και συγκεκριμένα για την Κρήτη στον τομέα του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Πρέπει από μόνοι μας να δράσουμε ανάλογα με τις ικανότητες και δυνατότητές μας και να μην περιμένουμε μόνο από τους άλλους αλλά για να το πετύχουμε αυτό τόνισε πρέπει να ξεφύγουμε από τους συντηρητικους, τους φοβισμένους και τους βολεμένους”.

Μιλώντας για την επίθεση που έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό από “φίλους και κοντινούς μέχρι χθες” όπως είπε, τόνισε ότι το ποτάμι δεν έχει σκοπό να συνεχίσει κάτι που γίνεται εδώ και δεκαετίες σε άλλους πολιτικούς χώρους αλλα να στηριχτεί στον κόσμο, σε εθελοντές και σε ενα νέο τρόπο διακυβέρνησης μακρυά από φιλίες και χάρες. “Εθελοντές σε μια προσπάθεια” τόνισε λέγοντας ότι “δεν χρειαζόμαστε πολλά λεφτά, ούτε πολλά αμάξια και ότι με τη βοήθεια του κόσμου θα φτάσουμε σε κάθε χωριό της Ελλάδας”, ενώ ξεκαθάρισε την ευρωπαϊκή προοπτική που θέλει να έχει το “Ποτάμι”  για να προσθέσει “δεν είμαι ούτε με τη Μέρκελ αλλά ούτε και με τον Μαδούρο”

Στο τέλος της ομιλίας του δέχτηκε ερωτήσεις από τον κόσμο όπου του τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων κάποια από τα οποία δεν ήταν τόσο φιλικά απέναντί του. Συγκεκριμένα ένας πολίτης των Χανίων τον ρώτησε τι έχει να πει για την Κούνεβα “που έχεις κάνει κι εκπομπή γι αυτή” όπως είπε “και για τις Κούνεβες όλης της Ελλάδας, τι έχεις να πεις για την ανεργία, για τη φτώχεια του κόσμου” δεχόμενος τη χλεύη των παρευρισκομένων όταν και στη συνέχεια αποχώρησε φωνάζοντας “έχασα τον χρόνο μου που έκατσα να σε ακούω τόση ώρα”.

Σε ερώτηση άλλου “γιατί δεν δέχεσαι στο σχήμα αυτό παλιούς αλλά έντιμους πολιτικούς” απάντησε ότι “πρέπει να φτιάξουμε ένα κόμμα χωρίς τα σημάδια του παλιού, χωρις ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει προηγούμενες κυβερνήσεις και προηγούμενους αρχηγούς. Μετά τις εθνικές εκλογές όμως είπε, “ανάλογα με το τι αποφασίσει ο κόσμος, δεν αποκλείω συνεργασίες, αναζητώντας συμμάχους από όλους αυτούς που ο λαός θα έχει επιλέξει”.

Σε ερώτηση ενός άλλου πολίτη αν έχει νόημα στον 21ο αιώνα να υπάρχουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε ότι στη ζωή του έχει καταφέρει να μην είναι ούτε με το μαύρο, ούτε με το άσπρο και ότι αυτό που χρειάζεται το ελληνικό δημόσιο είναι το απόλυτο ελληνικό αίτημα. “Αξιολόγηση και αξιοκρατία”. Συμπλήρωσε ότι “είναι φοβερό να βγαίνουν κάποιοι που θέλουν να αποκαλούνται αριστεροί και να φωνάζουν όχι στην αξιολόγηση”. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αξιολογήσεις σε όλους τους τομείς του δημοσίου αλλά αυτές να γίνουν από τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και από το παραγώμενο έργο τους που θα είναι και ένα σημείο της αξιολόγησης ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη ευρωπαϊκές δομές που προωθούν την αξιολόγηση χωρίς την συμμετοχή των κυβερνώντων. “Πρέπει να μείνουν οι άξιοι” είπε, “και όχι οι φίλοι και οι κολητοί κάποιων”.

Στην ερώτηση που θα βρούμε τα λεφτά για όλα αυτά, τα έχουμε ή θα χρειαστούμε και τέταρτο μνημόνιο απάντησε ότι το χρέος αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε διπλωματικά, να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και όταν μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά στις αγορές τότε να πάμε και να ζητήσουμε την διαπραγμάτευση της υπόθεσης του χρέους μαζί και με την συμπαράσταση άλλων χωρών ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου ή ένα μέρος αυτού.

Σε εκείνο το σημείο ένας άλλο πολίτης, παρευρισκόμενος στην ομιλία φώναξε “μόνο που δεν πήγαμε μαζί με τον Μπόμπολα να πάρουμε τα δανεικά. Ο Μπόμπολας πήγε και τα τρωγε μετά μόνος του μαζί και μ’ άλλους” για να συνεχίσει ρωτώντας τον ποιοι είναι οι χρηματοδότες του και τι έχει να πει για την συνέντευξη του Νίκου Δήμου, όπως ακούστηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή, όπου είπε ότι ο Θεοδωράκης έχει από πίσω του ξένους παράγοντες που τον στηρίζουν. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρακάλεσε τον πολίτη να “σεβαστεί τον κόσμο που είναι εκεί και να αναλογιστεί αν βρισκόταν άλλος σε συγκέντρωση του κόμματός του αν θα του επέτρεπαν να φωνάζει και να μη σέβεται όπως σου επιτρέπουμε εμείς εδώ”.

Ο πολίτης του απάντησε με τη σειρά του “μην επιτίθεστε και απαντήστε στο ερώτημά μου” για να απαντήσει ότι μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του Ποταμιού “πέσανε όλοι να μας φάνε”. “Υπάρχουν πολλοί” τόνισε “που κυνηγάνε μάγισες αυτό τον καιρό, διότι τους έχει έρθει η κεραμίδα στο κεφάλι. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν και μη επαγγελματίες πολιτικοί που έχουν βαρεθεί τα ψέμματα και τους κομματικούς ινστρούκτορες”. Συνέχισε λέγοντας ότι “κάποιοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους, κάποιοι δεν έχουν πάει για μεροκάματο και διεκδικούν την χώρα” ενώ συμπλήρωσε ότι “υπάρχουν και άνθρωποι, κι ένας μπροστά σου και θέλω να τον σέβεσαι που δεν έχει καμμία σχέση με συμφέροντα γιατί δούλευε από 16 χρονών” ενώ κάλεσε τον πολίτη να ζητήσει από τον δικό του αρχηγό να του δείξει τα ένσημά τα δικά του. Ο τελευταίος ανταπάντησε ότι η ερώτησή του δεν απαντήθηκε για να εισπράξει φωνές από τον κόσμο και να αποχωρήσει.

Στη συνέχεια, ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρόσθεσε, ότι η τετραετία πρέπει να εξαντλείται ενώ ότι ο ίδιος έχει θέσει όριο προσωπικό τα οκτώ χρόνια ενασχόλησης του ενεργά με τη πολιτική. Μετά από αυτό το χρονικό όριο θα επιστρέψει πίσω στη δημοσιογραφία, “αν με θέλει κανείς βέβαια” συμπλήρωσε. Τέλος, για τις βουλευτικές συντάξεις, σημείωσε ότι πρέπει να καταργηθούν και τα χρόνια “εργασίας” σε βουλευτική θέση να προσμετρούνται κανονικά ως εργάσιμα όπως σε όλες τις άλλες εργασίες.

Απάντησε σε σειρά άλλων ερωτήσεων  φτάνοντας στην τελευταία όπου ένα μικρό αγόρι ανέβηκε στη σκηνή, όπου και των ρώτησε κατά λέξη τα παρακάτω: “εγώ μαζί σου είμαι, αλλά πώς γίνεται να δουλεύεις στον Μπόμπολα που αυτός είναι μαζί με το παρακράτος”;

“Δεν είναι καθόλου δύσκολη η ερώτηση αλλά θέλω να του απαντήσω για να καταλάβει” είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης και συμπλήρωσε “όλοι κάπου δουλεύουμε, εγω λοιπόν έχω υπάρξει υπάλληλος σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες της χώρας, έχω δουλέψει σχεδόν σε όλα τα κανάλια. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ όμως υπάλληλος με το περιοριστικό περιεχόμενο που μπορεί να δώσει κάποιος στον όρο. Εγώ έκανα την δουλειά μου όσο πιο τίμια μπορούσα, θεωρώ ότι δεν έλεγα ψέμματα στον κόσμο, γι αυτό και μπορώ να τον κοιτάζω σήμερα στα μάτια. Θέλω να πιστέψετε το εξής: από τη στιγμή που αποφάσισα να βγω στην πολιτική έχω πάρει πάνω απ’ όλα την απόφαση να σταθμίζω τα πράγματα χωρίς φιλίες, χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς την αίσθηση ότι κάποιοι είναι πιο κοντά μου από τον απλό κόσμο. Είδατε τη στάση που κράτησαν κάποιοι συνάδελφοι μου απέναντι μου που μέχρι χθες δουλεύαμε μαζί. Αυτή είναι η στάση τους απέναντι μου. Με θεωρούν απρόβλεπτο, με θεωρούν ανεξέλεγκτο, με θεωρούν κουζουλό και τους λέω λοιπόν – και το ξέρετε κι εσείς – ότι όντως κουβαλάω αυτή τη καλή κουζουλάδα και πιστεύω ότι αν ενωθούμε, εάν πλυθήνουμε θα αλάξουμε τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.”.

Η περιοδεία του Σταύρου Θεοδωράκη στην Κρήτη συνεχίστηκε την επόμενη μέρα, Κυριακή 16 Μαρτίου, όπου και συναντήθηκε με οινοποιούς της Κρήτης, στα πλαίσια της έκθεσης “ΟΙΝΟΤΙΚΑ 2014” στον “Κήπο των Αισθήσεων” στις Μαλάδες Ηρακλείου ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα των περιοδειών του σε άλλα μέρη της Ελλάδας θα ανακοινωθεί σύντομα.

@ demotix | @ youtube | @ facebook
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νίκος N.Αγγελάκης
Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ