Δίωξη σε βάρος πέντε Κινέζων αξιωματικών του στρατού για κατασκοπεία μέσω διαδικτύου άσκησαν οι αρχές των ΗΠΑ, κατηγορώντας τους για κυβερνοεπίθεση σε αμερικανικές εταιρείες και υποκλοπή εμπορικών μυστικών. Με την απόφαση αυτή οι αρχές κατηγορούν για πρώτη φορά δημοσίως την Κίνα για κατασκοπεία μέσω Διαδικτύου. Από την πλευρά του το Πεκίνο απέρριψε όλες τις κατηγορίες και ζήτησε εξηγήσεις από τον αμερικανό πρέσβη. Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για πλήθος επιθέσεων μέσω διαδικτύου και υποκρισία στο θέμα της ασφάλειας.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ στόχος των κινέζων χάκερ ήταν αμερικανικές εταιρείες στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας, των μετάλλων και των βιομηχανικών προϊόντων ηλιακής ενέργειας. Στόχος, σύμφωνα πάντα με τους αμερικανούς, ήταν να υποκλέψουν χρήσιμες πληροφορίες για ανταγωνιστικές κινέζικες εταιρείες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι κινεζικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες μέσω του Ιντερνετ κοστίζουν στην αμερικανική οικονομία από 24 έως 120 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Μεταξύ των εταιρειών που φέρονται να περιλαμβάνονται στους στόχους των Κινέζων είναι η Alcoa Inc, η United States Steel Corp, η Allegheny Technologies Inc, η Westinghouse Electric Co, η αμερικανική θυγατρική της SolarWorld AG κ.α. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως περισσότερες πληροφορίες θα δώσει σε συνέντευξη Τύπου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει και στο παρελθόν τις ανησυχίες τους για τις επιθέσεις μέσω Διαδικτύου σε συστήματα πληροφορικής από το εξωτερικό και κυρίως από την Κίνα. Αναφορές σε διεθνή μέσα το προηγούμενο διάστημα έκαναν λόγο για δημιουργία ακόμη και ειδικής μονάδας χάκερ από τον κινεζικό στρατό, με εξειδίκευση στον κυβερνοπόλεμο και την διαδικυακή κατασκοπεία. Στέλεχος του FBI ανέφερε στο Reuters πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται και άλλες διώξεις που σχετίζονται με κυβερνοεπιθέσεις.
Από την πλευρά του το Πεκίνο απορρίπτει όλες τις κατηγορίες και δίνει μάλιστα στη δημοσιότητα στοιχεία από κυβερνοεπιθέσεις αμερικανών εναντίον της κίνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τον τελευταίο μήνα, και ειδικότερα από 19 Μαρτίου έως 18 Μαϊου, εξαπολύθηκαν χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις, κάθε τύπου, σε κινεζικές ιστοσελίδες από 135 υπολογιστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Το Πεκίνο κάλεσε τις ΗΠΑ να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες κατά των πέντε αξιωματικών του στρατού.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας «ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα». «Η κυβέρνηση και ο στρατός της Κίνας δεν έχουν καμία ανάμειξη σε κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «παράλογες και ψευδείς κατηγορίες». Σύμφωνα με κινεζικά μέσα μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των αμερικανών διπλωματών και Κινέζων κυβερνητικών αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Το Πεκίνο επισημαίνει πως οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για διαδικτυακό πόλεμο και κυβερνοκατασκοπεία, ωστόσο «οι ΗΠΑ διεξάγουν ένα πρωτοφανή πόλεμο εναντίον της Κίνας, διεισδύοντας σε όλα τα είδη δικτύων, κυβέρνησης και επιχειρήσεων, ενώ στο στόχαστρό του έχουν βάλει ακόμη και πολίτες, μέσω παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων». «Από τα WikiLeaks μέχρι τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, η υποκρισία των ΗΠΑ και η προσφυγή στη μέθοδο των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε θέματα ασφάλειας στην πληροφορική είναι προφανείς εδώ και καιρό»,, ανέφερε κινέζος κυβερνητικός αξιωματούχος στη Wall Street Journal.
tvxs.gr