Έναν ισχυρό μηχανισμό άμυνας απέναντι στο κόκκινο σκαθάρι και τα υπόλοιπα ξενικά έντομα που έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν τα φυσικά φοινικόδαση του Βάι και της Πρέβελης στην Κρήτη.
Όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, τα έντομα από θερμά κλίματα που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί και στη χώρα μας λόγω των μεταφορών και των κλιματικών αλλαγών έχουν αφήσει σχετικά άθικτο το ελληνικό είδος του Φοίνικα του Θεόφραστου.
Την τελευταία πενταετία, το γνωστό κόκκινο σκαθάρι, αλλά και η πεταλούδα Παϊσαντίσια που έχει έλθει από την Αργεντινή, εξαπλώθηκαν στη χώρα μας με αποτέλεσμα να καταστρέψουν εκατοντάδες εισαγόμενα φοινικόδενδρα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, οι μόνες ζημιές που έχουν εντοπιστεί σε Φοίνικες της Κρήτης αφορά προσβολές σε παραφυάδες φοινικόδενδρων, αφήνοντας άθικτό τον κεντρικό κορμό τους.
«Ο φοίνικας του Θεόφραστου που ενδημεί φυσικά στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει φυσικές άμυνες που εμποδίζουν τα ξενικά έντομα να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές στον κορμό του. Αντιθέτως, τα έντομα αυτά δείχνουν να προτιμούν ξένα είδη φοινίκων που έχουν φυτευτεί στην χώρα μας όπως οι Ουασιγκτόνιες, οι Χαμαίρωπες οι Λιβιστόνιες και οι Κανάριοι φοίνικες», δηλώνει η Γιώτα Ψειροφωνιά, από το εργαστήρι Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης.
Το ελληνικό είδος φοίνικα πήρε το όνομά του από τον Θεόφραστο, τον πατέρα της βοτανολογίας, ο οποίος περιέγραψε το πανέμορφο δένδρο πριν από περίπου 2.300 χρόνια.
http://www.real.gr