Το Γυμνάσιο στα Αγρίδια της Ίμβρου, θα δεχτεί τους πρώτους μαθητές, ύστερα από πενήντα χρόνια σιωπής
Η αρχή έγινε με το δημοτικό σχολείο της Ίμβρου που άνοιξε πέρυσι, έπειτα από 49 ολόκληρα χρόνια. Τότε, αυτό το είχαμε επισημάνει σαν ένα ιστορικό γεγονός, αλλά με μεγάλη επιφύλαξη, λόγω της πολιτικής που ακολούθησε το βαθύ κράτος της Άγκυρας, εναντίον όλων των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της τουρκίας, ιδιαίτερα όμως ων Ρωμιών και των Αρμεναίων. Φέτος, έχουμε να παρουσιάσουμε,άλλη μια θετική εξέλιξη για το μέλλον της Ρωμιοσύνης στο νησί της Ίμβρου, η διοικητική αυτοτέλεια του οποίου, ενώ “θωρακίζεται” με τη συνθήκη της Λωζάνης, εν τούτοις, διώχτηκε ανηλεώς και για δεκαετίες, με αποτέλεσμα από τους 2.500 τότε Έλληνες κατοίκους, σήμερα να παραμένουν μόνο μερικές εκατοντάδες, αλλά ευτυχώς με τάσεις επανεγκατάστασης. Οι νέοι κάτοικοι, (παλιοί Ιμβριώτες) οι περισσότεροι από την Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης, πήραν την απόφαση της μεγάλης επιστροφής στη γη των προγόνων τους, επισκευάζοντας τα πατρογονικά τους.
Μετά από επίπονες προσπάθειες της ελληνικής μειονότητας στο νησί, με τη συμπαράσταση των τοπικών δημοτικών αρχόντων (αυτό θα πρέπει να τονιστεί), τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, θα λειτουργήσει το επανιδρυόμενο γυμνάσιο του νησιού με τουλάχιστον οκτώ μαθητές (Τόσοι έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής).
Στο κτήριο στο οποίο θα εγκατασταθεί το Γυμνάσιο, ένα παλιό σχολείο, στα Αγρίδια (Τεπεκιόι) της Ιμβρου, συνεχίζονται οι επισκευές με εντατικό ρυθμό και το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο εκπρόσωπος όλων των μειονοτικών Βακουφίων της Τουρκίας, κ. Λάκης Βίγκας δηλώνει αισιόδοξος γι” αυτό το βήμα και μιλώντας στην εφημερίδα “Akşam” της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι από το λαό της περιοχής υπήρξαν αιτήματα για το άνοιγμα γυμνασίου και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα για να μπορεί η κοινωνία να ζει εκεί και να δημιουργήσει κάποιο μέλλον για τον εαυτό της. Βλέπουμε ότι οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν τις εργασίες που γίνονται, αναφορικά με το εν λόγω γυμνάσιο. Βιώνονται ελπιδοφόρες εξελίξεις.»
Ο κ. Βίγκας εξήγησε ότι φέτος αναμένεται να κάνουν εγγραφή στο εν λόγω γυμνάσιο τουλάχιστον οκτώ μαθητές και πρόσθεσε «Το γεγονός ότι είναι μικρός ο αριθμός έχει σχέση και με τις συνθήκες στην περιοχή. Δεν πρόκειται για ένα εύκολο χρονοδιάγραμμα. Όμως οι άνθρωποι επιθυμούν ν” αφήσουν πίσω τις κακές αναμνήσεις που έζησαν πριν από 50 χρόνια και αναζητούν ένα νέο μέλλον. Στο μεταξύ και η διαδικασία που ακολουθεί το κράτος αναφορικά με τις μειονότητες προχωράει πολύ καλά».
Ευθύμης Λεκάκης
Νομικός, Ιστορικός Ερευνητής