Τη σοβαρή κρίση στο ασφαλιστικό μας σύστημα θα την αντιληφθούμε το 2016.
Την επισήμανση αυτή έκανε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης.
Αυτό αναφέρεται σε σχετική μελέτη που έχει γίνει από το Ινστιτούτο για το τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
«Το 2016 θα είναι το πρώτο έτος κρίσης για το ασφαλιστικό. Για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις θα πρέπει να δοθούν επιπλέον 950 εκατομμύρια ευρώ το 2016, το 2017 1,4 εκ. ευρώ ενώ το 2018 2,5 εκ. ευρώ. Επομένως για τις επόμενες δύο δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα θέλει ιδιαίτερη φροντίδα όταν γνωρίζουμε καλά τις μεγάλες μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση που επιβάλλονται από τα μνημόνια», είπε ο κ. Ρομπόλης.
Οριακή πάντως είναι η κατάσταση και στα ασφαλιστικά ταμεία, με κύρια βεβαίως αιτία την ανασφάλιστη εργασία και την ανεργία.
Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Γιώργος Καβαθάς παρουσίασε τις προτάσεις που καταθέτει για το ταμείο των εμπόρων βιοτεχνών.
«Ζητάμε πρώτον να παγώσουν όλες οι ληξηπρόσθεσμες οφειλές και να μεταφερθεί ως πλασματικός χρόνος η όποια οφειλή στο τέλος του ασφαλιστικού βίου με τη δυνατότητα εξαγοράς για τον ασφαλισμένο και δεύτερο να πάμε σε ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης. Έτσι από τους 360.000 ανασφάλιστους που έχουμε σήμερα ενεργοποιούμε τους 200.000 και το ταμείο μας θα εισπράττει 500 εκ. ευρώ όσο περίπου το έλλειμμα του 2013. Το σύστημα το ασφαλιστικό όμως δεν θα αντέξει χωρίς κρατική ενίσχυση όταν από τους 577.000 ενεργούς επαγγελματίες οι 360.000 δεν πληρώνουν. Η σχέση συνταξιούχου και εν ενεργεία έχει φτάσει στο 1 προς 1», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ.