Ολοένα και περισσότεροι είνα οι αγρότες που στρέφονται στην καλλιεργεια της αραχίδας, της ποικιλίας φιστικιού, καθώς αυτό αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο προϊόν!
Ήδη σε πολλές περιοχές του Λασιθίου και ειδικότερα της Ιεράπετρας, πολλοί αγρότες βλέπουν το φιστίκι αυτό και η καλλιέργεια του να δίνει ένα πολύ καλό εισόδημα, το οποίο συμπληρώνει το ετήσιο εισόδημα τους.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι αγρότες της Κρήτης δέχονται πλέον πολλά τηλεφωνήματα από συναδέλφους τους από άλλα νησιά, όπως τη Ρόδο και τη Νάξο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις προοπτικές που υπάρχουν από αυτή την καλλιεργεια.
Ποια είναι η αραχίδα
Η αραχίδα είναι ποώδες μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Κυαμοειδών (Fabaceae). Το γένος Αραχίς (επιστ. ονομ. Arachis) περιλαμβάνει εννέα συνολικά είδη, με αντιπροσωπευτικότερο την αραχίδα την υπόγειο ή κοινά αράπικο φιστίκι (στην Κύπρο λέγεται φουστουκούδι). Καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Ινδία και σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου κυρίως για τα σπέρματά της που περιέχουν έλαιο.
Πρόκειται για πόα με όρθιο ή έρποντα βλαστό και εναλλασσόμενα φύλλα, σύνθετα, που έχουν δύο ζεύγη φυλλαρίων. Τα άνθη είναι κίτρινα με κόκκινες ραβδώσεις. Ο καρπός είναι λοβός ή χέδρωπας. Πολλαπλασιάζεται με σπέρματα. Ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα.
Το φυτό κατάγεται από τη Βραζιλία. Εκεί μεταφέρθηκε και αρχικά καλλιεργήθηκε στην Αφρική από εμπόρους των Νέγρων για τη διατροφή των τελευταίων στο ταξίδι από Αφρική στην Αμερική. Η ποικιλία που καλλιεργείται σήμερα προήλθε έπειτα από συνεχή επιλογή ενός αυτοφυούς είδους της Βραζιλίας. Σταδιακά η καλλιέργειά της επεκτάθηκε σε θερμά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της είναι σχεδόν απούσα. Έπειτα από τη συλλογή του καρπού, υπόκειται σε αποφλοίωση – σπάσιμο. Στη συνέχεια, η ψίχα που βγαίνει χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και για την παρασκευή ελαίου (φιστικέλαιο) και ως ξηρός καρπός είτε ψημένος είτε ωμός.
creteplus.gr