22.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

“Μεγάλη νίκη”: Ανοίγει ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις μετά την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρώμης

Ημερομηνία:

Μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων είχαμε χθες Τετάρτη από την Ιταλία. Σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με απόφασή του, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρώμης ακύρωσε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί για διεκδικήσεις πολιτών εναντίον του Κράτους της Γερμανίας, ανοίγοντας έτσι ουσιαστικά την πόρτα για την απόδοση αποζημιώσεων στα θύματα των ναζί.

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου,η κρατική ασυλία της Γερμανίας αναφορικά με τις διεκδικήσεις πολιτών δε μπορεί να εφαρμοστεί και δεν ισχύει στην περίπτωση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη και για την Ελλάδα και για το Κίνημα Διεκδίκησης Αποζημιώσεων από τη Γερμανία αφού επηρέαζει άμεσα την υπόθεση του Διστόμου που είχε εκδικαστεί στην Ιταλία.

Το ερώτημα του Εφετείου της Φλωρεντίας

Το ερώτημα είχε αρχικά τεθεί από το Εφετείο της Φλωρεντίας και σχετιζόταν με το κατά πόσο ο νόμος που είχε φέρει η Ιταλική κυβέρνηση για την κύρωση της απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης – σύμφωνα με την οποία η κρατική ασυλία της Γερμανίας ισχύει – είναι συνταγματικός. Με απλά λόγια, το Εφετείο της Φλωρεντίας έθετε το εξής ερώτημα προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρώμης: Πρέπει να ακούσει η Ιταλική κυβέρνηση το Δικαστήριο της Χάγης; Η απάντηση ήταν: Όχι!

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απάντησε ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να ακούσει την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, διότι προσβάλλει το Σύνταγμα κι οπότε δεν πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή και ο νόμος που κυρώνει την απόφαση της Χάγης, διότι θα έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα.

Να σημειώσουμε ότι στο σκεπτικό της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρώμης είναι εμφανές ότι θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης προσβάλλει τόσο το Σύνταγμα της Ιταλίας όσο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πρόκειται για ανώτερα κείμενα που δεν επιδέχονται προσβολής και ερμηνείας. Ως εκ τούτου η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επιβάλλει στην Ιταλική κυβέρνηση να κάνει αυτό που οφείλει: δηλαδή να επιτρέψει τη δέσμευση της περιουσίας του Γερμανικού Δημοσίου.

Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η συγκεκριμένη απόφαση

Έχει επίσης σημασία να τονίσουμε εδώ ότι εξαρχής αυτή ήταν και η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς. Ότι στα εγκλήματα του λεγόμενου ανθρωπιστικού δικαίου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες, σφαγές αμάχων, δεν ισχύει η αρχή της ετεροδικίας.

Εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο εμπόδιο, τότε θα προχωρήσει και η κατάσχεση της περιουσίας του Γερμανικού δημοσίου στην Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στη Λίμνη Κόμο η Βίλα Βιγκόνι, για την υπόθεση των θυμάτων του Διστόμου.

Να σημειώσουμε ότι τα θύματα του Διστόμου, διεκδικούν ένα ποσό κοντά 80 εκατομμύρια ευρώ με τους τόκους, και όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα συμβολίσει και τι θα σηματοδοτήσει μία τέτοια εξέλιξη.

Ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με δηλώσεις του στον «Αγώνα της Κρήτης» μας είπε για τη σημασία της συγκεκριμένης απόφασης:

«Είναι μία μεγάλη νίκη του κινήματος για τα θύματα του Διστόμου και για το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Ελπίζουμε τώρα η Γερμανία να καταλάβει ότι την συμφέρει και την ίδια να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε διμερές επίπεδο για να επιλύσει το θέμα. Και βεβαίως αξιώνουμε από την Ελληνική κυβέρνηση να θέσει επιτέλους το θέμα τώρα που υπάρχει άλλη μία δικαστική απόφαση θετική για τα θύματα του Διστόμου».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ