«Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στη διαπραγμάτευση, είναι ότι οι προτάσεις μας, που πηγαίνουν προς τους εταίρους μας και ιδίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν είναι προτάσεις που αυθαιρέτως διαμορφώνει η Ελλάδα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εργασίας
«Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στη διαπραγμάτευση, είναι ότι οι προτάσεις μας, που πηγαίνουν προς τους εταίρους μας και ιδίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν είναι προτάσεις που αυθαιρέτως διαμορφώνει η Ελλάδα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνο Σκουρλέτη.
«Αυτό πρέπει να το αναδείξουμε, γιατί η διαπραγμάτευση γίνεται καλύτερα και με περισσότερα ερείσματα όταν γίνεται με θεσμικούς όρους. Άρα, το ζήτημα είναι ότι αυτές οι προτάσεις είναι υποχρέωση της Ελλάδας, η οποία απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
«Οι προτάσεις και ιδίως οι προτάσεις που πηγαίνουν προς τους εταίρους μας και κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί αυτό έχει και τις δικές του αντιρρήσεις στον τομέα αυτόν, αυτές οι προτάσεις στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι προτάσεις που αυθαιρέτως η Ελλάδα διαμορφώνει. Το λέω για δεύτερη φορά. Είναι προτάσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό έχει εξειδικευθεί από τον κατ΄ εξοχήν αρμόδιο Οργανισμό, που είναι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Και από το κατ΄ εξοχήν αρμόδιο όργανο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που είναι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. ‘Αρα, το ζήτημα είναι ότι αυτές οι προτάσεις είναι υποχρέωση της Ελλάδας, οποία απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Μάλιστα κατέστησε σαφές ότι «αυτό είναι το σημαντικότερο όπλο, το οποίο έχουμε στη διαπραγμάτευση και πρέπει να το αναδείξουμε, γιατί η διαπραγμάτευση γίνεται καλύτερα και έχει περισσότερα ερείσματα όταν γίνεται με θεσμικούς όρους».
Ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης απάντησε λέγοντας ότι «φαντάζομαι, λοιπόν, το αυτονόητο και για εσάς και για εμένα και για την κυβέρνηση, κυρίως, να γίνει τελικά κατανοητό και αποδεκτό».
Νωρίτερα, ο κ. Σκουρλέτης είχε δηλώσει, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η προσπάθεια γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, είναι μια προσπάθεια, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τους εργαζόμενους στη χώρα μας, αλλά με το σύνολο των Ευρωπαίων εργαζομένων.
«Και νομίζω ότι η συγκεκριμένη πρόταση που έχουμε δώσει για διάλογο στους κοινωνικούς εταίρους, ουσιαστικά βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τουλάχιστον, όπως το γνωρίσαμε και όπως το ονειρευτήκανε και το συλλάβανε οι ιδρυτές της Ευρώπης. Και γι΄ αυτό νομίζω ότι αγωνιζόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.
Ο κ. Σκουρλέτης παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση που δόθηκε για διάλογο στους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και τις παρατηρήσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και σήμερα».