Ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ στις αρχές Απριλίου 2015 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 που κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη στην Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει πως το 2014 ο πιστωτικός κίνδυνος παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο παρά την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στο ρυθμό δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση και τη βελτίωση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις (Δεκέμβριος 2014: 55,8%, Δεκέμβριος 2013: 49,3%).
Η έκθεση σημειώνει πως ο βαθμός πιστωτικού κινδύνου αντανακλάται στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (39,9%), για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για πρώτη φορά το Δεκέμβριο 2014.
«Σύμφωνα με στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 40,8%, με το ύψος τους να ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ», σημειώνεται στην έκθεση.
Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι τράπεζες εφαρμόζουν λύσεις κυρίως βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα (π.χ. κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών) και δευτερευόντως λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα (π.χ. παράταση διάρκειας, μείωση επιτοκίου) ή οριστικών διευθετήσεων. Υπογραμμίζεται δε ως θετική εξέλιξη ο πενταπλασιασμός των διαγραφών δανείων (1,98 δισ. ευρώ το 2014, έναντι 363 εκατ. ευρώ το 2013), καθώς συμβάλλει στη σταδιακή εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Τέλος, η έκθεση ξεκαθαρίζει πως παρά την αυξημένη αβεβαιότητα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών παρέμεινε σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών, σε ενοποιημένη βάση, ανήλθε σε 12,5%, περίπου όσο και το μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών τραπεζών, και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 12,7%
Με πληροφορίες από in.gr