Για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ πιέζουν οι δανειστές, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή.
Τούτο αποκαλύπτει κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες σε τεχνικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας.
Τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν και σήμερα τις εργασίες τους με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν.
Μάλιστα, υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας.
Καθώς η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην κρισιμότερη φάση της, ξεκινά και η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας.
Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν τα εξής:
– Το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις.
– Η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή, καθώς υπάρχουν δεκάδες αναφορές της Kρ. Λαγκάρντ στο εν λόγω θέμα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή στις 10.00 με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κ. κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας.