Το να τιμωρείς ένα περήφανο έθνος για να ενσπείρεις το φόβο σε ένα άλλο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Ευρώπη, δεν είναι η Ευρώπη για την οποία υπογράψαμε, δεν είναι η Ευρώπη για την οποία ο Γκονζάλες, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου αγωνίστηκαν να δημιουργηθεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε νέα συνέντευξη του στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας El Pais.
Παράλληλα τόνισε ότι «Θα πρέπει να ανακτήσουμε την αίσθηση του να είναι κανείς Ευρωπαίος και να βρούμε τρόπους να ξαναδημιουργήσουμε το όνειρο του συνδυασμού της ευημερίας με τη δημοκρατία».
«H ιδέα ότι ο φόβος και η απέχθεια πρόκειται να δημιουργήσουν τη νέα Ευρώπη είναι μια ιδέα που θα μας οδηγήσει ολοταχώς σε μια μεταμοντέρνα δεκαετία του 1930 και πιστεύω ότι ο λαός της Ισπανίας και οι άνθρωποι στην Ελλάδα γνωρίζουν ακριβώς τι τους έκανε η δεκαετία του 1930», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τις επικείμενες εκογές στην Ισπανία και αν οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα επηρεάσουν το εκλογικό σώμα, ο πρώην υπουργός είπε, «νομίζω ότι ο ισπανικός λαός πρέπει να δει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ισπανία και να κρίνει τι χρειάζεται για την κοινωνία του, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στην Ελλάδα ή στη Γαλλία ή αλλού.»
Από εκεί και πέρα, ερωτηθείς γιατί ο Αλ. Τσίπρας δεν πάτησε το «κουμπί ενεργοποίησης» του σχεδίου Β με την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος, ο κ. Βαρουφάκης απαντά ότι «η δουλειά ήταν αυτή ενός πρωθυπουργού. Η δική μου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως υπουργός ήταν να αναπτύξω τα καλύτερα δυνατά εργαλεία για όταν θα ελάμβανε αυτή την απόφαση. Υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν και επιχειρήματα για να μην πατηθεί το κουμπί» ενώ όταν του ζητείται να διευκρινίσει τι θα έκανε ο ίδιος απαντά χωρίς ενδοιασμούς: Ναι (θα το έκανα) και το έχω πει δημοσίως, αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας.
Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία είναι σχεδιασμένη να αποτύχει και θα αποτύχει, ενώ ισχυρίζεται πως είναι απάτη ότι η συμφωνία των προηγούμενων ημερών ήταν μια εναλλακτική στο σχέδιο Σόιμπλε. «Η συμφωνία είναι μέρος του σχεδίου Σόιμπλε» δηλώνει. Παράλληλα επιτίθεται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγορώντας τον ότι στόχος του είναι να ανασχεδιάσει την ευρωζώνη. «Ο Σόιμπλε θέλει να βάλει στην άκρη την Κομισιόν και να δημιουργήσει ένα είδος υπερ-επιτρόπου για τη φορολογία με εξουσία να επεμβαίνει στις εθνικές κυβερνήσεις ακόμα και για χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα. Θα είναι ένας τρόπος για να υποτάξει τους πάντες σε πρόγραμμα. Το σχέδιο Σόιμπλε είναι να επιβληθεί ο Σόιμπλε όπου υπάρχει Τρόικα: στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και κυρίως στο Παρίσι» υποστηρίζει ο τέως ΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα με τον ίδιο το Παρίσι αποτελεί το μεγάλο «έπαθλο» και «τον τελικό προορισμό για την Τρόικα». «Τo Grexit θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να επιβάλει τον φόβο που χρειάζεται προκειμένου να υποχρεωθούν σε συμβιβασμό Μαδρίτη, Ρώμη και Παρίσι» εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης. Συμπληρώνει, δε, ότι όσα συνέβησαν στην Ελλάδα αποτέλεσαν «μια ενδεικτική πράξη για το τι θα συμβεί σε όποιον υποταχθεί στις επιταγές της Τρόικας» επαναλαμβάνοντας τα περί πραξικοπήματος.
Όσο για το αν θα υπάρξει Grexit απαντά: Ελπίζω όχι, αλλά περιμένω πολύ θόρυβο και στη συνέχεια αναφορές για αποτυχία επίτευξης των στόχο και την εμβάθυνση της ύφεσης που τελικά θα μεταφραστεί σε πολιτικά προβλήματα. Τότε θα δούμε αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει με την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε ή όχι.
alterthess.gr