Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους των Χανίων να εργαστούν για τη διατήρηση και βελτίωση του έργου της ΔΕΔΙΣΑ. Η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Χανίων, παρά τα προβλήματα που έχει, παραμένει το καλύτερο παράδειγμα δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας μέσα από τη μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίησης.
Σήμερα, αυτοί οι άξονες (η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση κι η ανακύκλωση) έχουν γίνει εθνική πολιτική με βάση το νέο εθνικό σχεδιασμό. Υπάρχουν όμως ισχυρά ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα που αντιστρατεύονται αυτή την πολιτική επιλογή, επιδιώκοντας να επιβάλουν την διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες εργολάβους που εμπορεύονται τη «λύση» της καύσης των απορριμμάτων, η οποία παράγει καρκινογόνες διοξίνες. Μεγαλοεργολάβοι ανακάλυψαν το θησαυρό που κρύβεται στα σκουπίδια που πετάμε κι επιδιώκουν να αναλάβουν αυτοί τη διαχείρισή τους, να εκμεταλλευτούν αυτό το θησαυρό κι από πάνω να τους πληρώνουμε κιόλας ως κοινωνία κι ως δημόσιο με ποινικές ρήτρες αν τυχόν μειωθούν τα σκουπίδια που θα τους στέλνουμε! Τέτοιες συμφωνίες «Σύμπραξης Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα» έχουν υπογράψει Περιφέρειες στην Πελοπόννησο κι αλλού. Εγγυημένο καταναλωτισμό δηλαδή σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση και που τα σκουπίδια μειώνονται και λόγω της κρίσης.
Όμως πέρα από αυτό, σε έναν πεπερασμένο πλανήτη, σε έναν πλανήτη που τα όριά του βλέπουμε και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, νερού, ενέργειας, μετάλλων, τροφίμων είναι μονόδρομος. Οπότε και τα απορρίμματα πρέπει να περιορίζονται, να γίνεται εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων μέσα από τη μείωση της κατανάλωσης, την επαναχρησιμοποίηση υλικών, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
Σε αυτό τον τομέα η ΔΕΔΙΣΑ είναι πρωτοπόρος για τη χώρα μας. Το λέμε εμείς που είχαμε διαφωνήσει στη δημιουργία της ζητώντας τότε ανακύκλωση στην πηγή με χωριστούς κάδους για κάθε υλικό και ένα μικρότερο εργοστάσιο ανακύκλωσης με πολύ μικρότερο κόστος κατασκευής, το οποίο θα έφτιαχνε χαρτί ανακύκλωσης και χαρτόκουτα. Επιλέχθηκε από την τότε Νομαρχία η δημιουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου. Παρόλα αυτά, σήμερα η ΔΕΔΙΣΑ είναι μια μοναδική προσπάθεια δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Τα Χανιά έχουν γλιτώσει τα πρόστιμα και την ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων στον Κουρουπητό.
Σήμερα, η ΔΕΔΙΣΑ, προχωράει στην Παλιά Πόλη των Χανίων σε προγράμματα ανακύκλωσης στην πηγή (όπως προτείναμε από τη δεκαετία του ’80) με χωριστούς κάδους για κάθε υλικό που έχουν δοθεί σε κάθε κατοικία και επιχείρηση της περιοχής και συλλογή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα καθημερινά με ηλεκτρικά βανάκια.
Πάνω στην ώρα αυτή έρχεται η «ιδέα» της συγχώνευσης της ΔΕΔΙΣΑ με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Κρήτης. Όλη αυτή η πορεία 20 και πλέον χρόνων προς τη μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση στην πηγή κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, μεταφέροντας τη διοίκηση της διαχείρισης των απορριμμάτων των Χανίων στο Ηράκλειο. Είναι κοινός τόπος πλέον ότι όσο πιο μακριά είναι η διοίκηση από αυτόν που διοικεί τόσο πιο δύσκολος είναι ο έλεγχός του και τόσο πιο ανεξέλεγκτη γίνεται η όποια εξουσία. Κι αυτό πέρα από τους όποιους τοπικισμούς ή υδροκεφαλισμούς τύπου Αθήνας μπορεί να δούμε να συμβαίνουν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κονδυλίων.
Ένα επιτυχημένο παράδειγμα, σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη χώρα (και την Κρήτη) δεν το διαλύεις, δεν το συγχωνεύεις μέσα σε κάτι μεγαλύτερο. Η υπόλοιπη Κρήτη μόλις τώρα άρχισε να ανακαλύπτει την ανακύκλωση. Τα Χανιά, μέσα και από την τραυματική εμπειρία του Κουρουπητού έχουν διανύσει μια πορεία 20 τουλάχιστον χρόνων με βάση τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Μη μας ζητάτε να γυρίσουμε πίσω, βοηθήστε την υπόλοιπη Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα να βαδίσει στο δρόμο της ανακύκλωσης, στο δρόμο που έχουμε διανύσει, χωρίς να κάνει τα δικά μας λάθη. Κρατήστε τη ΔΕΔΙΣΑ ως παράδειγμα και βοηθήστε τη στο δρόμο της ανακύκλωσης στην πηγή, στηρίξτε τη δημόσια λειτουργία της.
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων