Στη δίκη του Γερμανού ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ στο Ρέθυμνο αναφέρεται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.
Ο 76χρονος συγγραφέας του βιβλίου “Επιχείρηση Ερμής” (Operation Merkur, 2011), κατηγορείται με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, για “δυσφήμηση και γελοιοποίηση της κρητικής αντίστασης ενάντια στους εθνικοσοσιαλιστές”.
Όπως υπενθυμίζει η Γερμανίδα ανταποκρίτρια της εφημερίδας, “η Κρήτη δέχθηκε το 1941 επίθεση από τη γερμανική Βέρμαχτ, τον Μάιο συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη ‘Μάχη της Κρήτης'”. Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι στην Κρήτη συντηρείται μέχρι και σήμερα η μνήμη της “ηρωικής” αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Όπως γράφει, “ο Ρίχτερ λέει ότι η αντίσταση (σ.σ των Κρητών) παρουσιάζεται με ‘ρομαντικό τρόπο’, οι φρικαλεότητες των κρητών ανταρτών όμως αφήνονται στο περιθώριο. ‘Ήταν ένας πόλεμος στην πιο άγρια, πρωτόγονη μορφή του'”, γράφει ο Γερμανός ιστορικός στο βιβλίο του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “τραυματίες θανατώθηκαν, νεκροί ατιμάστηκαν”.
Όπως επισημαίνει η SZ, ο νέος αντιρατσιστικός νόμος επρόκειτο να στραφεί ιδιαίτερα ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής. “Τώρα χρησιμοποιείται εναντίον ενός ομότιμου Γερμανού καθηγητή -‘κάτι πρωτοφανές’, θεωρεί ο δικηγόρος του. Ο Ρίχτερ πιστεύει ότι: ‘Είμαι απλά ο αποδιοπομπαίος τράγος για τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και όλους τους Γερμανούς πολιτικούς που εξαιτίας της σκληρότητάς τους σε δημοσιονομικά ζητήματα έγιναν εξαιρετικά αντιπαθητικοί στην Ελλάδα'”. Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, στις 7 Ιανουαρίου πρόκειται να συνεχιστεί η δίκη στην Κρήτη ερήμην του Χάιντς Ρίχτερ.
Να υπενθυμίσουμε ότι τη μη παρουσία του στο δικαστήριο είχε προτείνει και η γερμανική πρεσβεία στον κ. Ρίχτερ, όπως είχε αποκαλύψει ο “Aγώνας της Κρήτης”.
Γιατί δικάζεται ο κ. Χάινς Ρίχτερ
Ο Ρίχτερ δικάζεται για την περιβόητη υπόθεση του βιβλίου του για τη Μάχη της Κρήτης, με τίτλο (στα γερμανικά) “Η Κατάκτηση της Κρήτης”. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ιστορικός ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει.
Ο κ. Ρίχτερ θα δικαστεί με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου σε πρώτη φάση ασκεί δίωξη και παραπέμπει σε δίκη τον καθηγητή Ρίχτερ, αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του με σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου».
Eίναι η πρώτη δίωξη με βάση τον συγκεκριμένο νόμο που ασκείται όχι για γεγονότα και ρατσιστικές πράξεις, αλλά για τη διατύπωση άποψης επί ιστορικών γεγονότων και μάλιστα από έναν πανεπιστημιακό καθηγητή, άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τα γραφόμενά του.
Στο πόνημά του ο Γερμανός ιστορικός στην προσπάθειά του να προσδώσει μία διαφορετική οπτική στην Μάχη της Κρήτης, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «ιππότες που χρίζουν αναγνώρισης» τους Ναζί αλεξιπτωτιστές που επιχείρησαν να καταλάβουν την μεγαλόνησο, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στο αντάρτικο των υπόδουλων Ελλήνων και κυρίως των Κρητών ονομάζοντας αυτό το είδος πολέμου ως «βρώμικο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Μαργαρίτη, με δημόσια επιστολή που είχε δημοσιοποιήσει τον Νοέμβρη του 2014 «ο κος Richter ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα ιστορικών που αναζητούν κυρίως το “πολιτικά ορθό” περισσότερο ίσως από αυτήν την ίδια την ιστορική ακρίβεια. Το “πολιτικά ορθό” αρθρώνεται πάνω στην έκδηλη προσπάθεια “καταμερισμού” ευθυνών – ακροτήτων κλπ. – ανάμεσα σε αντιμαχόμενους που τότε ήσαν εχθροί, σήμερα είναι “σύμμαχοι και φίλοι”. Τα παραπάνω είναι ενοχλητικά για την επιστήμη της ιστορίας και ίσως περισσότερα ενοχλητικά για την πολιτική – σε τελευταία ανάλυση – αποτίμηση των γεγονότων του χθες».