Με πολύ άγριες διαθέσεις εμφανίστηκε η τρόικα στην Αθήνα, ξαφνιάζοντας την κυβέρνηση η οποία είχε προετοιμαστεί για ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα, με άλλο ρυθμό διαπραγμάτευσης. Αυτό φάνηκε από δύο ανατροπές που έγιναν στον προγραμματισμό των συζητήσεων, τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στο φορολογικό.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που έκανε χθες το πρωί σε δημοσιογράφους ανώτατη κυβερνητική πηγή, λέγοντας ότι το φορολογικό θα συζητηθεί την Άνοιξη, καθώς τώρα θα τεθούν μόνο οι βάσεις της διαπραγμάτευσης. Λίγες ώρες αργότερα, στο λόμπι πια του Hilton, ανάλογη τοποθέτηση έκανε υψηλόβαθμο στέλεχος της Καραγιώργη Σερβίας. Όμως, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας, το κλίμα είχε αλλάξει άρδην μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων και ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν το φορολογικό πήγαινε για να συζητηθεί κατ’ ουσίαν την Άνοιξη, αναρωτήθηκε αδειάζοντας την συνάδελφό του, αλλά και τον κοντινό συνεργάτη του: «Ποια Άνοιξη; Αφού το φορολογικό είναι μέρος του φετινού προϋπολογισμού;» Μάλιστα ήταν τόση η πίεση που ασκήθηκε από τους δανειστές στο οικονομικό επιτελείο που σήμερα πρόκειται να καταθέσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό και τις κλίμακές του, με γνώμονα να επιτευχθούν οι εξής στόχοι: Αύξηση εσόδων από φυσικά πρόσωπα κατά 300 εκατομμύρια, και το ίδιο ποσό από νομικά πρόσωπα, ενώ και από τους αγρότες θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία 32 εκατομμύρια περισσότερα από το εισόδημα και 42 από την προκαταβολή φόρου.
Άδειασμα… ασφαλιστικό
Ανάλογο «άδειασμα» με το φορολογικό, δέχθηκε η κυβέρνηση και στο ασφαλιστικό. Αρχικά, την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης στέλεχος του Μαξίμου με γνώση του προγραμματισμού, έλεγε στους δημοσιογράφους που ήταν στο Hilton ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα είχε την πρώτη του συνάντηση με την τρόικα την Τετάρτη, ενώ σήμερα Τρίτη, η διαπραγμάτευση θα άνοιγε με τον αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμιση Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Δεν πέρασε πολύ ώρα και η τρόικα άλλαξε το ραντεβού δείχνοντας ξεκάθαρα στην κυβέρνηση ότι το βασικότερο ίσως σημείο της ατζέντας της πρώτης αξιολόγησης είναι το ασφαλιστικό. Και άρα εκείνο θέλουν να συζητήσουν πρώτο και μάλιστα θέλουν να έχουν και αρκετό χρόνο, με δεδομένο ότι την Παρασκευή οι επικεφαλής των δανειστών αποχωρούν.
Κόκκινα δάνεια
Διαφορετικές εκτιμήσεις εμφανίστηκαν μετά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης και στο θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο και αυτό θα συζητηθεί σήμερα, κατά τις επτά το απόγευμα. Βγαίνοντας κάποια στιγμή από την συνεδρίαση για να καπνίσει, κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση σε αυτό το θέμα δεν είχε καταλήξει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, η προστασία των δανείων πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα λάμβανε παράταση. Άλλωστε αυτή η παράταση φαίνεται ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί, με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης. Οι δανειστές θα μείνουν σε πρώτη φάση στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, θα αποχωρήσουν και μετά θα επιστρέψουν την Δευτέρα 15 του μήνα για να εξετάσουν αν η κυβέρνηση έχει προχωρήσει αυτά που θα συμφωνηθούν στην εβδομάδα που τρέχει. Άρα είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Όμως και εδώ, στο θέμα της παράτασης, το ένα κυβερνητικό στέλεχος άδειαζε το άλλο, καθώς έλεγε στους δημοσιογράφους ότι στην ουσία τα κόκκινα δάνεια που έχουν εξαιρεθεί και δεν μπορούν να πουληθούν σε ξένα Funds μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, στην ουσία δεν θα απολαύσουν κάποια καθολική παράταση ζωής, αλλά θα υπάρξουν κάποιες συγκεκριμένες και μεμονωμένες εξαιρέσεις, οι οποίες θα ακολουθούν διάφορα κριτήρια κυρίως εισοδηματικά. Πάντως, χθες η κυβέρνηση παρέδωσε στους δανειστές τρεις φακέλους με τις ελληνικές προτάσεις. Στον πρώτο αναλύονται τα δάνεια που τελούν υπό εξαίρεση, στον δεύτερο τα κόκκινα δάνεια μεγάλων οφειλετών σε τράπεζες και δημόσιο και στον τρίτο παρουσιάζεται η τροποποίηση του νόμου Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια.
Τα νομοσχέδια
Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι ασφαλιστικό και φορολογικό είναι δύο αλληλένδετα ζητήματα, που επηρεάζουν ταυτόχρονα και αντιστρόφως ανάλογα τα δημοσιονομικά. Με απλά λόγια, όσο περισσότερα χρήματα συγκεντρώνει το Ασφαλιστικό, τόσο λιγότερα θα χρειάζεται να βρει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και το αντίστροφο. Γι’ αυτό, νομοθετικά τα δύο θέματα θα αντιμετωπιστούν με δύο νομοσχέδια μεν, που όμως θα κατατεθούν στην Βουλή ταυτόχρονα προκειμένου να πετύχουν και τα δύο το 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για το οποίο στέλεχος που γνωρίζει καλά τα ένδοκυβερνητικά έλεγε: «Η κοινωνία μπορεί να κάψει ακόμη και το Μαξίμου, για τους 153 όμως είμαστε απολύτως σίγουροι».